و اما غیرت در مال، آن است که بدانی که هر کس مادامی که در دار دنیاست به مال محتاج، و تحصیل آخرت به آن موقوف است، زیرا که معرفت و طاعت، به بقاء بدن و حیات منوط، و بقاء آنها به غذا و قوت مربوط است.
پس عاقل باید که بعد از آنکه از مداخل حلال، تحصیل آن را نمود، سعی در محافظت آن کند، به این نحو که بی مصرف آن را خرج نکند و به مصرفی که فایده اخروی یا دنیوی ندارد نرساند و به غیر مستحق ندهد و به ریا و مفاخرت بر باد ندهد و به خودنمائی و خودفروشی خرج نکند و از دزدان و اهل خیانت آن را محافظت کند.
و تا تواند ظلمه را بر آن مسلط نسازد و تمکین ایشان رد بردن مالش ندهد و غیر از اینها از مصارفی که شرعا رجحانی نداشته باشد و عوض آن از برای آن در دنیا و آخرت نیست بلکه مقتضای غیرت آن است که تا خود زنده است اموال خود را به مصرفی رساند که فایده ش به خودش عاید شود و از برای وارث نگذارد مگر آنکه او را فرزند خلفی باشد که از جمله اخیار بوده باشد، که وجود او نیز به منزله وجود خود اوست و در ثواب او شریک است.
و چگونه صاحب غیرت و حمیت خود را راضی می کند که مالی را که روز و شب در تحصیل آن تعب کشیده، و در جمع کردن آن، عمر خود را تلف کرده، و در عرصات محشر از عهده حساب آن باید برآید از برای شوهر زن خود بگذارد تا آن را بخورد و قوت گیرد و با زن او جماع کند و منتهای مطلب آن زن خبیثه این باشد که از آن مال، غذاهای مقوی ترتیب دهد که شوهرش در مجامعت کردن قوی تر گردد و حقیقت آن است که این مخنثی است که قلتبان و دیوث خود را به آن راضی نمی کند چه جای صاحب غیرت و حمیت.
و همچنین است گذاشتن مالی از برای سایر ورثه که حق آن میت بیچاره را نمی شناسند، و از او یاد نمی کنند مانند پسران بدگهر، و شوهران دختر، و برادران، و برادر زادگان، و عم و عمه و خال و خاله و غیر اینها و ایشان اگر چه مثل شوهر زن نیستند، اما هرگاه از اهل خیر و صلاح نباشند مال از برای ایشان گذاشتن به غیر از وزر و وبال و فحش و دشنام، دیگر ثمری ندارد، همچنان که در اهل این عصر مشاهده می کنیم.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: غیرت در مال به این معناست که آدم بداند هر کس در زندگی به مال احتیاج دارد و راه تحصیل آخرت به آن وابسته است. برای حفظ مال، عاقل باید آن را از راههای حلال به دست آورد و سپس از هدر رفتن و خرج آن در مصارف بیفایده جلوگیری کند. او نباید مالش را به دست افرادی بسپارد که به آنها اعتماد ندارد و باید آن را در راههایی مصرف کند که برای خودش فایده داشته باشد، نه فقط برای دیگران.
به خصوص، نباید مالی که برای خود به دست آورده است را صرف زن یا خویشان بیفایدهای کند که از آن یاد نمیکنند. در نتیجه، مالی که به وراثتی غیر از اهل خیر منتقل میشود، تنها موجب عذاب و ندامت خواهد بود. بنابراین، آدم باید به فکر این باشد که مال خود را در راههای مفید مصرف کند و به دست کسانی نسپارد که لیاقت استفاده از آن را ندارند.
هوش مصنوعی: غیرت در مال به این معناست که انسان درک کند که هر فردی در این دنیا به مال و دارایی نیازمند است و برای رسیدن به خیرات و سعادت در آخرت، وابسته به تامین نیازهای مالی خود است. زیرا آگاهی و اطاعت از اصول دینی به وجود و حیات انسان بستگی دارد و ادامه زندگی وی نیز به تأمین خوراک و قوت مربوط میشود.
هوش مصنوعی: عاقل باید پس از اینکه به منابع حلال دست پیدا کرد، تلاش کند تا آن را حفظ کند. او باید در هزینهکردن آن دقت کند و از مصرفهایی که به هیچ نتیجهای در دنیا یا آخرت نمیرسد، اجتناب کند. همچنین نباید آن را به افرادی که مستحق نیستند بدهد و نباید به خاطر ریا و خودستایی آن را هدر دهد و از خودنمایی و خودفروشی بپرهیزد. این شخص باید مراقب باشد تا داراییاش را از دزدان و افراد خیانتکار در امان نگه دارد.
هوش مصنوعی: انسان باید تا جایی که میتواند اجازه ندهد ظلم بر او غالب شود و نباید داراییهایش را به راحتی در اختیار دیگران قرار دهد. همچنین، باید از هزینه کردن پولش در اموری که از نظر شرعی نفعی ندارند پرهیز کند و در عوض، تا زنده است، باید اموالش را به نحوی به کار بگیرد که به خودش سود برساند. او باید اجازه ندهد که هیچ چیزی از داراییاش به وارث برسد، مگر اینکه آن وارث فرزندی شایسته باشد که از افراد نیکو محسوب شود؛ در این صورت، وجود او به گونهای است که مانند وجود خود فرد بوده و در پاداش و خوبىهایش شریک است.
هوش مصنوعی: چگونه میتواند انسانی با غیرت و شرافت، خود را راضی کند که از مالی که شب و روز برای به دست آوردن آن تلاش کرده و عمرش را صرف جمعآوریاش کرده، به نفع شوهر زن خود بگذارد تا او از آن بهرهمند شود، قویتر شود و با همسر او رابطه داشته باشد؟ در واقع، این افراد، به نوعی بیغیرتی و بیشرمی هستند و هیچ چیز نمیتواند آنان را راضی کند، چه برسد به کسی که دارای غیرت و شرافت باشد.
هوش مصنوعی: گذاشتن مالی برای سایر ورثهای که حق میت را نمیشناسند و از او یاد نمیکنند، مانند پسران بدذات، شوهران دختر، برادران و برادرزادهها، عمو، عمه، خاله و غیره، فایدهای جز گناه و دشنام ندارد. آنها هرچند مثل شوهر زن نیستند، اما اگر اهل خیر و صلاح نباشند، چنین مالی فقط موجب ضرر میشود و هیچ ثمرهای ندارد، همانطور که در جامعه امروز مشاهده میشود.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.