و علامت این صفت خبیثه، عجز و زبونی و اضطراب است در وقت حدوث حادثه یا نزول بلیه، و متزلزل شدن به هر چیزی است، اگر چه جزئی باشد.
و این صفتی است خبیث در دل، و صاحب آن در نظرها خوار و بی مقدار، و لازم آن، ذلت و عدم مهابت، و کناره جستن از کارهای بزرگ و امور عالیه، و مسامحه در امر به معروف و نهی از منکر، و اضطراب و تزلزل به اندک چیزی از بلاها و مخاوف است.
و صاحب این صفت، از رسیدن به مراتب بلند و مناصب ارجمند محروم و مهجور، و از بزرگی و عزت در هر دو عالم بر کنار و دور است پیوسته قلب او مضطرب و لرزان، و همیشه از حوادث دنیا خائف و ترسان است هر ساعتی در تشویشی و غمی، و هر لحظه در بیمی و المی است طبیعت او طبیعت کودکان، و جبلت او جبلت زنان است.
جامه مردان بر او عار، و از مردی و مردمی برکنار است.
و در اخبار وارد شده است که: «مومن از ذلت نفس بریء است» حضرت امام جعفر صادق علیه السلام فرمودند که: «خداوند عالم، بنده مومن را در هر کاری اختیار داد، و لیکن مرخص نفرموده است او را که خود را ذلیل و بی قدر کند آیا نشنیده ای که خدا می فرماید «وللّه العزة ولرسوله وللمومنین» یعنی «عزت از برای خدا و پیغمبر و مومنان است پس بنده مومن باید خود را عزیز بدارد و ذلیل ننماید باید مومن از کوه محکم تر باشد از کوه با تیشه می توان چیزی شکست ولی از دین مومن چیزی شکسته نمی شود» و علاج این صفت خبیثه، چنان است که در جبن و خوف مذموم، و تحصیل کردن ضد آن مذکور گشت.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن به تحلیل صفات منفی مانند عجز، زبونی و اضطراب میپردازد که افراد را در مواجهه با مشکلات و مصائب تزلزل میدهد. افرادی که این صفات را دارند، در نظر دیگران خوار و کممقدار به شمار میآیند و از انجام کارهای بزرگ و امور عالی دوری میکنند. این حالت باعث میشود که قلب آنها همیشه مضطرب و از حوادث دنیا ترسیده باشد و نتوانند به مراتب بلند و عزت و بزرگی در دو دنیا دست یابند.
در مقابل، صفات مومنانی که دارای عزت نفس هستند، باعث میشود که آنها هیچگاه خود را ذلیل نکرده و قوی و محکم باقی بمانند. خداوند عزت را برای خودش، پیامبر و مومنان قرار داده است و مومنان باید خود را عزیز نگهدارند. بهترین راه برای مقابله با این صفات خبیث، تقویت صفات مثبت و شجاعت در مواجهه با چالشها است.
هوش مصنوعی: نشانه این ویژگی ناپسند، ناتوانی، ضعف و استرس در زمان بروز مشکلات یا وقوع بلایای مختلف است و فرد به هر دلیلی، حتی اگر جزئی باشد، دچار تزلزل و آشفتگی میشود.
هوش مصنوعی: این ویژگی زشت و پلیدی است که در دل وجود دارد و فرد دارای آن در نظر دیگران بیارزش و خوار میشود. چنین فردی به ذلت و عدم احترام دچار میشود و از انجام کارهای بزرگ و امور مهم دوری میکند. او در زمینه واجبهای دینی همچون امر به معروف و نهی از منکر سستی میکند و نسبت به مشکلات و نگرانیها به سرعت دچار اضطراب و تزلزل میشود.
هوش مصنوعی: کسی که این ویژگی را دارد، از دستیابی به مقامهای بالا و موقعیتهای ارزشمند محروم و دور است و از بزرگی و عزت در دنیا و آخرت بیبهره میباشد. قلب او دائماً مضطرب و نگران است و همواره از حوادث دنیا میترسد. او در هر لحظه در حال تشویش و غم است و همواره در اضطراب و بدبختی به سر میبرد. طبیعت او مانند کودکان و سرشتش شبیه به زنان است.
هوش مصنوعی: لباس مردانه برای او ناپسند است و از ویژگیهای مردانگی و رفتار مردانه فاصله دارد.
هوش مصنوعی: در اخبار آمده است که مومن از ذلت و خوار شدن آزاد است. امام جعفر صادق علیهالسلام فرمودند که خداوند به بنده مومن آزادی عمل داده است، اما او را اجازه نداده که خود را بیمقدار و ذلیل کند. آیا نشنیدهای که خدا میفرماید: «عزت از آن خدا و پیامبر و مومنان است»؟ بنابراین، مومن باید خود را عزیز بدارد و ذلیل نکند. باید مومن قویتر از کوه باشد؛ زیرا میتوان با تیشه بر کوه ضربه زد، اما دین مومن هرگز ضربهپذیر نیست. برای مقابله با این ویژگی ناپسند، باید به ضعف و ترس مذموم توجه کرد و تلاش کرد تا ویژگیهای مخالف آن را به دست آورد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.