و دانستی که جمیع رذایل متعلق به این قوه، و منشأ آنها نیز دو صفت خبیثه است، و هر کدام متضمن صفاتی چندند و آن دو، یکی «تهور» است و دیگر «جبن» .
اما تهور: که طرف افراط شجاعت است، عبارت است از: احتراز نکردن از آنچه باید از آن بپرهیزد، و انداختن خود به مهالکی که عقلا و شرعا ممنوع باشد و شکی نیست که این صفت از مهلکات دنیویه و اخرویه است و آیات و اخبار در وجوب محافظت خود از حد و حصر متجاوز است و همین قدر کافی است که حق سبحانه می فرماید: «و لا تلقوا بایدیکم الی التهلکه» یعنی: «خود را به هلاکت نیندازد» و حق آن است که هر که صاحب این صفت باشد و خود را از آنچه عقل حکم کند به لزوم محافظت از آن، نگاه ندارد، از شایبه جنون و دیوانگی خالی نیست و چگونه چنین نباشد و حال اینکه کسی که احتراز نکند از موضعی که ظن هلاکت باشد و هلاک شود به حکم شریعت مقدسه باعث قتل خود شده است و به هلاکت باشد و هلاک شود به حکم شریعت مقدسه باعث قتل خود شده است و به هلاکت ابدیه و شقاوت سرمدیه گرفتار گشته است پس کسی که مبتلا به این صفت باشد باید اول مفاسد آن را در دنیا و آخرت به نظر آورد بعد از آن، هر کاری که می خواهد بکند ابتدا در آن تأمل کند اگر عقل و شرع تجویز آن را کند مرتکب شود والا از آن اجتناب نماید و بسا باشد که معالجه این صفت موقوف باشد بر اینکه از بعضی چیزها که احتراز از آن لازم نیست احتراز کند تا به حد وسط بایستد.
و اما جبن: که در طرف مقابل تفریط واقع است، آن است که از چیزی که نباید حذر کرد احتراز نماید و این صفت در نهایت خباثت و موجب هلاکت است، آدمی به سبب آن ذلیل و خوار، و زندگانی او تلخ و ناگوار می گردد و مردم در جان و مال او طمع می کنند و ظلمه دست تسلط بر او می گشایند و صاحب آن مضطرب و بی ثبات و کسل و راحت دوست، «راحت طلب» می شود و به این جهت از جمیع سعادات باز می ماند و انواع فضایح و رسوائی را متحمل می شود و فحش و دشنام را بر خود می پسندد و نام نیک را بر باد می دهد.
و از این جهت سید رسل صلی الله علیه و آله و سلم فرمودند که «سزاوار نیست که مومن بخیل یا جبان باشد» و فرمودند «بار پروردگارا! پناه می گیرم به تو از بخل و پناه می گیرم به تو از جبن» و کیفیت معالجه آن، در بیان صفت خوف، که از لوازم صفت جبن ناشی از آن است، بیان می شود.
و ضد این دو جنس، صفت شجاعت است که عبارت است از اطاعت قوه غضبیه از برای قوه عاقله، یعنی نترسد از آنچه نباید ترسید و حذر کند از آنچه باید از آن احتراز کند و این صفت، اشرف صفات کمالیه و افضل ملکات نفسانیه است و کسی که این صفت را نداشته باشد حقیقتا از جمله زنان است و از مردی بی نشان.
از این جهت که خدای تعالی در وصف نیکان اصحاب پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم می فرماید: «اشداء علی الکفار» یعنی: «سخت و شدیدند بر کفار».
و به این سبب امیر مومنان علیه السلام در وصف مومن فرمودند: «دل مومن از سنگ محکم تر است» و از حضرت امام جعفر صادق علیه السلام مروی است که «مومن از کوه محکم تر است، زیرا که سنگ از کوه می ریزد و از دین مومن هیچ فرو نمی ریزد».
و اما انواع صفات رذیله متعلقه به قوه غضبیه بسیار است.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: در این متن به بررسی دو صفت رذیله به نامهای تهور و جبن پرداخته شده است. تهور به معنای شجاعت افراطی و عدم احتیاط در برابر خطرات مختلف است و میتواند به هلاکت دنیوی و اخروی منجر شود. فردی که دچار تهور است، خود را به خطر میاندازد و بر اساس شریعت، این عمل ناشی از نوعی دیوانگی محسوب میشود.
از سوی دیگر، جبن به معنی ترس و فرار از اقدام در شرایطی است که فرد باید عمل کند. جبن باعث ذلت و سرافکندگی انسان میشود و او را از سعادت و خوشبختی دور میسازد. این صفت موجب میشود که دیگران به مال و جان فرد طمع کنند و او تحت سلطه ظالمین قرار گیرد.
در مقابل این دو صفت، شجاعت قرار دارد که به معنی درست عمل کردن و ترسیدن از آنچه باید از آن پرهیز کرد، است. شجاعت صفتی admirable و مصدر کمال برای انسان است و فرد شجاع در برابر کفار سخت و مقاوم است. پایاننامه به اهمیت شجاعت و اثرات منفی تهور و جبن بر زندگی انسانها اشاره دارد و توصیه میکند که آدمی باید از این رذایل دوری کند.
هوش مصنوعی: میدانیم که تمام ویژگیهای ناپسند مربوط به این توانایی ناشی از دو صفت زشت است. هر یک از این صفتها شامل چندین ویژگی دیگر میباشد. یکی از این صفتها «شجاعت بیش از حد» و دیگری «ترس» است.
هوش مصنوعی: تهور که نوعی افراط در شجاعت است، به معنای عدم احتیاط در برابر خطرات و ورود به موقعیتهای پرخطر است که عقل و دین به ما میگوید باید از آنها پرهیز کنیم. این ویژگی میتواند به هلاکت فرد در این دنیا و آخرت منجر شود. آیات و روایات بسیاری بر لزوم محافظت از خود تأکید دارند و به ویژه در قرآن آمده که «خود را به هلاکت نیندازید». در واقع، فردی که از خطرات اجتناب نکند و به جاهایی برود که احتمال هلاکتش وجود دارد، خود را به نوعی به قتل رسانده و به عذابهای ابدی دچار میشود. بنابراین، کسی که به این ویژگی مبتلاست باید ابتدا مفاسد آن را در زندگی دنیا و آخرت بررسی کند و سپس درباره اقداماتی که میخواهد انجام دهد، به دقت فکر کند. اگر در این زمینه عقل و شرع تأیید کنند، میتواند اقدام کند، در غیر این صورت باید از آنها دوری کند. به همین ترتیب، ممکن است برای بهبود وضعیت خود لازم باشد از برخی چیزهایی که لازم نیست پرهیز کند تا به حالت تعادل برسد.
هوش مصنوعی: جبن، در واقع به معنای ترس و ضعف در برابر چیزهایی است که باید با شجاعت مواجه شد. این ویژگی به شدت ناپسند و خطرناک است و میتواند به هلاکت فرد منجر شود. فرد جبان به خاطر ترسهای خود، عزت نفسش را از دست میدهد و زندگیاش به شدت دشوار و ناخوشایند میشود. او به راحتی طعمه دیگران میشود و مورد ظلم و ستم قرار میگیرد. این حالت باعث میشود که فرد همیشه در حال اضطراب و بیثباتی باشد و به دنبال آسایش و راحتی باشد. در نهایت، چنین فردی از تمام موفقیتها و خوشبختیها دور میماند و با انواع رسواییها و ننگها روبهرو میشود. او به آسانی توهین و ناسزا را بر خود میپذیرد و شهرت خوب خود را از بین میبرد.
هوش مصنوعی: سید رسول خدا (ص) فرمودند که مومن نباید بخیل یا ترسو باشد. ایشان همچنین در دعا از خداوند خواستند که از بخل و ترس به ایشان پناه دهد. در ادامه، نحوه درمان ترس که از صفات جبن است، توضیح داده میشود.
هوش مصنوعی: صفت شجاعت به معنای کنترل احساسات خشم توسط عقل است. شجاع کسی است که از چیزهایی که نباید از آنها ترسید، نمیترسد و از چیزهایی که باید از آنها دوری کند، احتراز میکند. این ویژگی از جمله بهترین صفات کمال انسانی و بهترین ویژگیهای روانی به حساب میآید. فردی که چنین صفتی نداشته باشد، در واقع به نوعی از نظر وجودی در مرتبه پایینتری قرار دارد.
هوش مصنوعی: خداوند در توصیف نیکوکاران از میان اصحاب پیامبر، اشاره میکند که آنها در برابر کافران بسیار قوی و محکم هستند.
هوش مصنوعی: امیرمؤمنان علیهالسلام در توصیف مؤمن فرمودند: «دل مؤمن از سنگ هم محکمتر است» و همچنین از حضرت امام جعفر صادق علیهالسلام نقل شده که «مؤمن از کوه هم محکمتر است، زیرا سنگ از کوه میریزد اما از دین مؤمن هیچ چیزی سقوط نمیکند».
هوش مصنوعی: انواع مختلفی از صفات ناپسند وجود دارد که به قدرت خشم مرتبط هستند.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.