و اساطید علماء و اعظم حکما در بیان عجایب صنایع، و غرایب بدایع، بذل جهد خود را کرده و در دریای حکمت فکرت غواصی نموده و کتب و دفاتری ساخته و پرداخته اند ولی با وجود این، نسبت به آنچه در واقع و نفس الامر هست تهیدست مانده اند و ما در این موضع، اشاره می کنیم به قلیلی از حکمتها و عجایبی که در اضعف حیوانات، که پشه و زنبور است، و اشرف آنها که انسان است، و بعضی از انواع یکی از اجناس پست ترین عوالم الهیه است تا دیگر اجناس و عوالم، به قیاس به آن دانسته شود و چنانچه متعرض بیان آنچه فهمیدن از برای ما ممکن است از عجایب و مصالحی که در یک عضو از اعضای یکی از این سه حیوان است نشویم از وضع کتاب بیرون، و شرح آن از حد فزون می گردد.
پس بر سبیل اختصار و اجمال بعضی از عجایب و حکم آنها را بیان می کنیم تا کیفیت تفکر در صنایع پروردگار دانسته شود و لهذا می گوئیم:
اما پشه: تأمل کن در آن، با وجود خردی جثه آن، خداوند عالم آن را به هیئت فیل، که بزرگترین حیوانات است خلق نموده و از برای آن خرطومی چون خرطوم فیل قرار داده، و جمیع اعضائی که از برای فیل است در آن خلق کرده، به علاوه دو بال و دو شاخ و این جثه ضعیف را منقسم به اعضای ظاهریه و باطنیه فرموده است، و دو دست و دو پای آن را کشیده و دو چشم و دو گوش آن را شکافت، و سر و شکم از برای آن قرار داد و در باطن آن موضع غذا مقرر داشت و جمیع قوائی که در مرمت بدن ضروری است از «غاذیه و جاذبه و دافعه و ماسکه و هاضمه و نامیه، به آن عطا نموده و آن را به غذائی که خون حیوانات است دلالت کرد و دو بالش داد که به وسیله آنها به طلب غذا پرواز کند و خرطومش عطا کرد که از آن خون را به خود بکشد، و خرطوم آن را با وجود نهایت باریکی «مجوف کرد تا خون صاف از آن بالا رود و آن را طریقه فرو بردن خرطوم در بدن حیوان و مکیدن، تعلیم کرد و آن را از دشمنی انسان آگاه ساخت و یاد داد که چون انسان دست خود را حرکت دهد قصد آن را دارد، پس راه فرارش را آموخت و گوش آن را چنان شنوا گردانید که همهمه حرکت دست را از دور می شنود و راه فرار پیش می گیرد و چون دست ساکن شد باز «معاودت می نماید و آن را دو حدقه کرامت فرمود که مواضع غذای خود را ببیند و به سمت آن پرواز کند، و چون حدقه او کوچک بود و محل «جفن و مژه در آن نبود که گرد و غبار را از حدقه محافظت کند تعلیم آن نمود که به دو دست خود گرد و غبار را از حدقه دور و آن را صیقل دهد و به این سبب است که حیوانات خرد مانند مگس و پشه علی الاتصال دستهای خود را به حدقه می زنند و این قدر قلیلی است از عجایب صنع خدا در آن، و چنانچه اولین و آخرین جمع شوند که احاطه به جمیع عجایب ظاهریه و باطنیه آن کنند عاجز می گردند.
و اما زنبور: تفکر کن که چگونه خداوند حکیم از آب دهان آن موم و عسل را آفرید که یکی نور و ضیاء، و دیگری مرهم و شفاست و آن را تعلیم کرد تا از گلها و شکوفه ها غذای خود را بردارد و از نجاسات و کثافات اجتناب نماید و از برای ایشان پادشاهی قرار داد و هیئت آن را از دیگران ممتاز کرد و همه را مطیع و منقاد امر و نهی آن گردانید و آن را عدل و سیاست آموخت و خیرخواه همه گردانید تا یکی را بر در خانه گماشت که هر کدام که نجس باشد منع کند و بکشد و به آن وحی نمود که در بلندیها و کوهها و درختها از موم خانه سازد تا از آفات محفوظ باشند.
و نظر کن در کیفیت بنای خانه های ایشان که همه را به شکل مسدس می سازند، زیرا اگر «مستدیر ساختندی در بیرون خانه ها خلل و فرج «مهمل ماندی و اگر مربع بنا کردندی زوایای آن در اندرون خالی بودی، پس شکل مسدس را اختیار کردند که هیچ موضعی از مواضع خارجه و داخله آن ضایع نماند «فسبحان من خالق خبیر و حکیم لطیف و بصیر».
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: در این متن، نویسنده به بررسی عجایب خلقت و صنایع الهی در موجودات به خصوص پشه و زنبور و همچنین انسان اشاره میکند. نویسنده به تلاش دانشمندان در بیان این عجایب پرداخته و توضیح میدهد که هرچند آنها در این زمینه زحمت کشیدهاند، اما به عمق واقعیت نمیرسند.
به عنوان مثال، نویسنده از پشه یاد میکند که با وجود جثه کوچک خود، ویژگیهایی مانند خرطوم و دو بال و اعضای مختلف بدن مشابه فیل را داراست. او به تواناییهای ویژه و سازوکار تغذیه پشه اشاره میکند که چگونه به خون حیوانات دسترسی پیدا میکند و میتواند از انسانها فرار کند.
نویسنده سپس به زنبور میپردازد و توضیح میدهد چگونه این موجود میتواند از آب دهان خود عسل و موم تولید کند و چگونه از گلها تغذیه میکند. همچنین به ساختار منظم کندوهای زنبور اشاره میکند که به شکل مسدس ساخته میشوند تا حداکثر کارایی و امنیت ایجاد شود.
در نهایت، نویسنده با تعجب از حکمت و دقت ایجاد این موجودات، بر خالق حکیم تأکید میکند.
هوش مصنوعی: علمای بزرگ و حکما در بیان شگفتیهای صنایع و نوآوریها تلاش فراوانی کرده و در دریای حکمت به غور پرداختهاند. آنها کتابها و نوشتههای زیادی را تألیف کردهاند، اما با وجود این، در شناخت واقعیات و حقایق کمبودهایی دارند. ما در اینجا به برخی از حکمتها و شگفتیهایی اشاره میکنیم که در کماهمیتترین حیوانات، مانند پشه و زنبور، و همچنین انسان، وجود دارد. این موارد به ما کمک میکند تا بتوانیم سایر موجودات و عوالم را بهتر درک کنیم. اگر بخواهیم درباره آنچه از شگفتیها و فواید یک عضو از اعضای این سه نوع حیوان به ما فهمیده شده صحبت کنیم، ممکن است از حیطه کتاب خارج شده و توضیحات ما بیش از حد شود.
هوش مصنوعی: برای کوتاهی و جمعبندی، برخی از شگفتیها و قوانین آنها را بیان میکنیم تا نحوهی تفکر در زمینهی صنایع خالق را مشخص کنیم. بنابراین میگوییم:
هوش مصنوعی: با وجود اندازهی کوچک پشه، خداوند آن را به طرزی شگفتانگیز خلق کرده است. این موجود را به شکل فیل، بزرگترین حیوانات، ظاهر ساخته و برایش خرطومی مشابه خرطوم فیل قرار داده است. تمام اعضای لازم برای فیل نیز در آن گنجانده شده که به علاوه، دارای دو بال و دو شاخ نیز هست. بدن پشه به اعضای ظاهری و باطنی تقسیمبندی شده و دستها و پاهایش به شکل مناسبی طراحی شده است. همچنین دو چشم و دو گوش برایش خلق کرده که به او کمک میکند درک دقیقی از اطراف داشته باشد. خداوند یک محل غذایی برایش در درون بدنش ایجاد کرده و تمام قوای لازم برای زندگی و عملکرد درست بدنش را به او عطا کرده است. او یک راه برای یافتن غذا به شکل خون حیوانات به او آموخت و دو بال به او داد تا بتواند پرواز کند و غذا پیدا کند. همچنین، برای او روش مکیدن خون از بدن حیوانات را تعلیم داده و نسبت به خطرات انسانی آگاهش ساخته و یاد داده که هنگام حرکت دست انسان از آن دوری کند. در واقع، گوش او به گونهای طراحی شده که بتواند صدای حرکت دست را از فاصله دور بشنود و به سرعت فرار کند، ولی وقتی که خطر برطرف شد، دوباره به غذای خود برمیگردد. این طراحیهای دقیق و هوشمندانه، از شگفتیهای آفرینش خداوند است و حتی اگر همهی انسانها جمع شوند تا دربارهی عجایب آن بیندیشند، نخواهند توانست به تمامی آنها پی ببرند.
هوش مصنوعی: زنبور عسل موجودی است که خداوند به او ویژگیهای خاصی عطا کرده است. او از آب دهانش موم و عسل میسازد؛ مومی که نور و روشنی ایجاد میکند و عسلی که خاصیت درمانی دارد. خداوند به زنبور آموخته است که چگونه از گلها و شکوفهها تغذیه کند و از چیزهای آلوده دوری کند. همچنین زنبور را برگزیده و آن را به عنوان پادشاهی میان دیگر حشرات قرار داده است، به طوری که سایر موجودات اطرافش تابع او هستند. او به زنبور عدالت و سیاست را آموخته و او را به یک خیرخواه برای همگان تبدیل کرده است. برای حفاظت از زنبورها، خداوند به آنها وحی کرده است که از موم، خانههایی در ارتفاعات و میان درختان بسازند تا از خطرات و آفات در امان بمانند و همچنین شخصی را گماشته تا موجودات آلوده را شناسایی و از ورود آنها به جمع خود منع کند.
هوش مصنوعی: به ساختار خانههای آنها نگاه کنید که همگی به شکل ششضلعی ساخته میشوند. زیرا اگر خانهها به شکل گرد میبودند، در بیرون فضای خالی و نامنظمی به وجود میآمد و اگر به شکل مربع بودند، زوایای داخلی آن خالی میماند. بنابراین، شکل ششضلعی انتخاب شده که هیچ قسمتی از فضای داخلی و خارجی آن بدون استفاده نماند. پس درود بر خالق دانا و حکیم نازکبين.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.