بدان که همچنان که صبر در بلایا و مصیبت است، همچنین رفاهیت و نعمت نیز محتاج به صبر است.
و بیان این مطلب آنکه هر چه از برای بنده در دنیا حاصل می شود یا موافق خواهش و طبع او هست، یا نیست، بلکه کراهت از آن دارد و در حال فوز به سعادات، به صبر موقوف است زیرا در حالت رفاهیت و حصول آنچه موافق خواهش است مثل صحت و وسعت اموال و رسیدن به جاه و مال و کثرت قبیله و عیال، هرگاه صبر و خودداری نکند و خود را ضبط نتواند نمود از فرورفتن در آنها و مغرور شدن به آنها طاغی و یاغی می شود و سرکشی آغاز می نماید.
چنانچه خدای تعالی می فرماید: «کلا إن الإنسان لیطغی أن رآه استغنی» یعنی «انسان چون خود را مستغنی دید، طغیان می ورزد» و از این جهت است که یکی از بزرگان دین گفته: «مومن، بر بلا صبر می کند، اما صبر نمی کند بر حال عافیت مگر بنده صدیق» و از این جهت بود که چون دنیا وسعت به هم رسانید بر صحابه پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم و از تنگی معاش بیرون آمدند گفتند که خدا امتحان کرد ما را به رنج و محنت بر آن صبر کردیم و امتحان کرد به فتنه رفاهیت پس قدرت بر صبر آن نداریم» و از این راه خدای تعالی فرمود: «یا ایها الذین آمنوا لا تلهکم اموالکم و اولادکم عن ذکر الله» یعنی «ای کسانی که ایمان آورده اید مشغول نسازد شما را مالهای شما و فرزندان شما از یاد خدا» و فرمود: «ان من ازواجکم و اولادکم عدوا لکم» یعنی «به درستی که از زنان و فرزندان شما هستند که دشمنند با شما».
و معنی صبر بر متاع نیا در حال وسعت و رفاهیت آن است که به آنها مطمئن نشود، و خاطر جمع نگردد و بداند که آنها در نزد او به عنوان عاریه است و به زودی از او پس گرفته خواهد شد پس غرق تنعم و تلذذ نگردد و بر کسانی از مومنین که آنها را ندارند تکبر و تفاخر نکند و حقوق خدایی را از مال خود صرف نماید به مصارف آنها و حق الهی را از بدن خود بأعانت مخلوقین به جا آورد و از منصب و جاه خود به اعانت مظلومین أدا کند و همچنین در سایر نعمتهای إلهیه و سر در اینکه صبر در این حال، دشوارتر است از صبر بر بلا، آن است که این صبر با وجود قدرت و اختیار متحقق می شود و لیکن در بلا و مصیبت، اختیاری نیست و چاره ای بجز صبر ندارد.
و از این روست که گرسنگی و صبر بر گرسنگی در وقتی که طعام حاضر نباشد، آسان تر است از صبر نمودن با وجود حضور طعام.
و اما اموری که موافق خواهش و طبع نیست بر سه قسم است:
اول: اموری که به اختیار بنده و قدرت او است، مثل: طاعت و معصیت.
اما صبر بر طاعت و عبادت از آن راه دشوار است که طبع آدمی طالب قهر و غلبه و برتری است و بندگی و ذلت بر او مشکل است و با وجود این، بعضی را از جهت کسالت راغب نیست و بعضی دیگر را از راه بخل بر او گران است و بعضی به هر دو جهت.
پس هیچ عبادتی خالی از راه مشقتی نیست و از این جهت محتاج به صبر است و با وجود این، صحت عبادت توقف دارد بر حالاتی چند که به آن سبب صعوبت و گرانی او بیشتر می شود، زیرا پیش از عمل باید سعی نماید در خالص ساختن نیت خود از برای خدا و دور کردن آن از شوائب ریا در حال اشتغال به عمل و باید جهد بلیغ به جا آورد در اینکه از یاد خدا غافل نشود و حضور قلب را از دست ندهد و به وظایف و آداب آن اخلال ننماید.
و بعد از آن باید متوجه خود باشد که عجب به او راه نیابد و به جهت خودنمایی در مقام اظهار آن برنیاید و عمل خود را باطل نگرداند.
و اما صبر بر معصیت: از آن راه صعوبت دارد که جمیع آنها از چیزهایی است که نفس به آنها خواهش دارد و راغب به آنها است و از این جهت است که صبر نمودن از معصیتهای که آدمی به آنها معتاد شده و الفت گرفته مشکل تر است و الفت و عادت با خواهش نفس ضم شده در این وقت دو لشگر از لشگرهای شیطان پشت به یکدیگر می دهند و به این جهت غلبه بر ایشان مشکل می گردد.
و هر معصیتی که ارتکاب آن آسان تر است، صبر از آن، و ترک نمودن آن دشوارتر و به این جهت ترک معاصی زبان چون دروغ و غیبت و هرزه گویی بسیار مشکل است بلکه صبر از آن را، از همه معاصی شدیدتر شمرده اند و به این جهت تأکید تمام وارد شده که هر کسی باید سعی کند در حفظ زبان خود و هر سخنی که خواهد بگوید، ابتدا در آن تأمل بکند تا مشتمل بر معصیتی نباشد و چون در آن معصیتی بیند، زبان خود را از آن نگاهدارد و اگر زبان او به اطاعت او نباشد عزلت اختیار کند و از تکلم با مردمان کناره گیرد تا زبان او به اطاعت او درآید و چون معصیت دل به فکرهای فاسده و وساوس بیهوده باطله بسیار از زبان آسان تر است، زیرا آن احتیاج به دیگری ندارد و به این جهت ترک آن و صبر نمودن از آن در غایت اشکال است.
حتی اینکه بعضی گفته اند که «ترک آن مقدور نیست مگر از برای کسی که همه فکرهای آن یک فکر گردد و دل او را فکر خدا چنان فرو گیرد که دیگر به هیچ یادی نپردازد».
و بیشتر فکرهای آدمی یا در امری است که گذشته است و دسترسی به آن نیست، یا در امری است که آینده است و نمی داند چه خواهد شد و هر کدام که باشد فکر باطل و تضییع روزگار است، زیرا مایه تحصیل سعادت، و کمال دل است پس هرگاه لحظه ای دل، غافل شود از یاد خدا و فکر در معارف إلهیه، آدمی مغبون و محروم است.
دوم: در اموری که حصول آنها مقدور آدمی نیست و لیکن قدرت بر مکافات آن دارد، مثل اذیتی که از دیگری به او برسد و مکروهی از آن نسبت به او صادر شود، زیرا آن اذیت به اختیار خود به او نرسیده ولیکن قدرت بر مکافات و انتقام از اذیت رساننده دارد و صبر بر این، آن است که ترک مکافات کند و از انتقام او درگذرد و این از مراتب عالیه صبر است و از این جهت خدای تعالی به پیغمبر خود خطاب فرمود که «فاصبر کما صبر أولوا العزم من الرسل» یعنی «صبر کن همچنان که پیغمبران اولوالعزم صبر کردند» و فرمود «فاصبر علی ما یقولون» یعنی «صبر کن بر آنچه می گویند» و فرمود: «و ان عاقبتم فعاقبوا بمثل ما عوقبتم و لئن صبرتم لهو خیر للصابرین» خلاصه معنی آنکه «اگر انتقام کشید و عقاب کنید، مثل آنچه به شما کرده اند به جا آورید و اگر صبر کنید و از انتقام بگذرید آن از برای اهل صبر بهتر است» و حضرت پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم فرمود که «تو صله به جا آور نسبت به کسی که از تو قطع کند و عطا کن به کسی که تو را محروم می سازد و عفو کن از کسی که تو را ظلم می کند» مروی است که «روزی حضرت پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم غنیمتی را میان اصحاب خود قسمت می فرمود، یکی از اعراب به مسلمین گفت که در این قسمت، خدا را ملاحظه نکرد و چون این سخن به سمع همایون سید رسل صلی الله علیه و آله و سلم رسید گونه های مبارک او سرخ شد، پس فرمود: خدا رحمت کند برادرم موسی را که بیش از این اذیت به او رسانیدند و او صبر کرد».
سوم: در اموری که مطلقا اختیاری و قدرتی در آنها از برای بنده نیست مانند بلاها و مصایب دنیویه و حوادث دهریه و صبر بر آنها بسیار شدید و گران، و تحمل آنها صعوبت بی پایان دارد و کسی را مرتبه صبر بر آنها حاصل نمی شود مگر اینکه سرمایه صدیقین و مقربین با او باشد و رسیدن به آن، موقوف بر معرفت کامل و یقین تام است.
و از این جهت سید رسل صلی الله علیه و آله و سلم فرمود که «خداوندا سوال می کنم از تو یقینی را که بر من سهل و آسان کند جمیع مصیبتهای دنیویه را».
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: نویسنده در این متن بر اهمیت صبر در زندگی تاکید میکند و بیان میکند که صبر تنها در مصیبتها و بلایا لازم نیست، بلکه در حالات رفاه و نعمت نیز ضروری است. او به این نکته اشاره میکند که انسان باید از غرق شدن در نعمتها و مغرور شدن به آنها اجتناب کند و باید بداند که این نعمتها در واقع عاریه هستند و در آینده از او گرفته خواهند شد.
نویسنده همچنین به سه نوع امور میپردازد:
1. امور اختیاری که انسان در طاعت و معصیت دارد، که هر کدام نیاز به صبر دارند.
2. امور غیر اختیاری، مانند آزار دیگران، که نیاز به صبر برای عدم انتقامگیری دارد.
3. امور غیر اختیاری مانند مصائب و بلاها که طاقتفرسا هستند و تحمل صبر بر آنها نیازمند شناخت و یقین کامل است.
نتیجهگیری این است که انسان باید در همه حالات زندگی، چه در سختی و چه در راحتی، صبر کند و خود را به یاد خدا معطوف دارد.
هوش مصنوعی: بدان که همانطور که در مواجهه با مشکلات و سختیها نیاز به صبر داریم، در زمان رفاه و نعمت نیز به صبر احتیاج است.
هوش مصنوعی: هر آنچه برای انسان در زندگی فراهم میشود، ممکن است مطابق خواستهها و ویژگیهای او باشد یا نباشد و حتی ممکن است از برخی از آنها راضی نباشد. در حالت برخورداری از نعمتها و خوشبختیها، همچون سلامت، افزایش ثروت، و دستیابی به مقام و منزلت، ضروری است که انسان صبر و خودداری را در پیش گیرد. اگر در چنین مواقعی نتواند خود را کنترل کند و در آن لذتها غرق شود، ممکن است به طغیان و سرکشی بپردازد.
هوش مصنوعی: خداوند میفرماید که وقتی انسان خود را از نیازها بینیاز ببیند، طغیان میکند. از این رو گفته شده است که مؤمن در برابر مشکلات صبر میکند، اما تنها یک بندهی حقیقی میتواند بر حال خوشی و عافیت نیز صبر کند. زمانی که صحابه پیامبر (ص) از سختیها عبور کردند و به نعمتها دست یافتند، اعتراف کردند که خداوند ما را با رنج و مشکلات آزمایش کرده است و ما در برابر آن صبر کردیم، اما در برابر فتنهی رفاه نتوانستیم صبر کنیم. بنابراین، خداوند به مؤمنان هشدار میدهد که اموال و فرزندانشان نباید آنها را از یاد خدا غافل کند. همچنین بیان میکند که برخی از زنان و فرزندان شما ممکن است برای شما دشمنی کنند.
هوش مصنوعی: معنای صبر در دوران رفاه و رونق این است که انسان به داراییهایش دل نبندد و از آنها مطمئن نشود، بلکه بداند که این داراییها در حقیقت امانت هستند و به زودی از او گرفته خواهند شد. بنابراین، نباید در لذتهای مادی غرق شود و نسبت به افرادی که از این نعمتها بیبهرهاند، مغرور و متکبر باشد. او باید حقوق الهی را از مال خود به مصارف مناسب برساند و وظایف الهی را نسبت به مخلوقین انجام دهد. همچنین، از جایگاه و مقام خود برای کمک به مظلومین بهره بگیرد. در این مورد، صبر در شرایط رفاه و نعمت سختتر از صبر در مصائب و بلاهاست، زیرا در شرایط سخت، انسان اختیار زیادی ندارد و تنها گزینهاش صبر است، اما در شرایط رفاه، همچون قدرت و اختیار برای عمل وجود دارد.
هوش مصنوعی: بنابراین، تحمل گرسنگی و صبر کردن در زمانی که غذایی در دسترس نیست، راحتتر از صبر کردن در حالی است که غذا موجود است.
هوش مصنوعی: امور ناخوشایند و نامطلوب به سه دسته تقسیم میشوند:
هوش مصنوعی: اولین نکته درباره مسائلی است که در حیطه اختیار و قدرت شخص است، مانند انجام کارهای خوب یا بد.
هوش مصنوعی: صبر کردن در انجام فرمانبرداری و عبادت کار آسانی نیست، زیرا طبیعت انسان خواهان قدرت و superiority است و قبول بندگی و خوار شدن برای او دشوار است. با این حال، برخی افراد به دلیل تنبلی تمایلی به عبادت ندارند و برخی دیگر به خاطر بخل، عبادت برایشان سنگین است. همچنین، برخی به هر دو دلیل از عبادت دوری میکنند.
هوش مصنوعی: هیچ عبادتی نیست که بدون سختی و مشقت انجام شود و به همین خاطر نیاز به صبر دارد. علاوه بر این، درستی عبادت به چند حالت بستگی دارد که باعث میشود سختی و دشواری آن بیشتر شود. زیرا قبل از انجام عمل، فرد باید تلاش کند تا نیت خود را خالص برای خدا کند و آن را از آلودگی ریا دور نگه دارد. همچنین باید نهایت کوشش را به خرج دهد تا از یاد خدا غافل نشود، حضور قلبش را حفظ کند و به وظایف و آداب عبادت خود آسیب نرساند.
هوش مصنوعی: بعد از آن باید به خود توجه کند و متوجه شود که نباید به نمایش خود بپردازد و در اظهار آن به خود مغرور نشود و عمل خود را بیارزش نکند.
هوش مصنوعی: صبر بر ارتکاب گناه دشوار است زیرا انسان به این معصیتها تمایل و رغبت دارد. به همین دلیل، مقاومتی که باید در برابر گناههایی که فرد به آنها عادت کرده و با آنها آشنا شده، بسیار سختتر است. وقتی عادت و تمایل نفس به این گناهان ترکیب میشود، دو نیروی قدرتمند در برابر انسان قرار میگیرند که غلبه بر آنها را دشوارتر میکند.
هوش مصنوعی: هر نوع گناهی که انجام آن راحتتر باشد، صبر بر آن و پرهیز از آن به مراتب سختتر است. به همین خاطر، اجتناب از گناهان زبانی مانند دروغ، غیبت و سخنان بیهوده بسیار دشوار است. از اینجا مشخص میشود که صبر در برابر این گناهان زبانی از دیگر گناهان دشوارتر به شمار میآید. بنابراین، تأکید زیادی وجود دارد که هر فرد باید تلاش کند زبان خود را حفظ کند و قبل از هر گفتگویی در مورد آن فکر کند تا کلامش شامل گناه نشود. اگر متوجه شد که چیزی که میخواهد بگوید معصیت دارد، باید از آن خودداری کند. اگر زبان او به اطاعت درنیاید، بهتر است از گفتگو با دیگران دوری کند تا دوباره بتواند بر زبان خود تسلط یابد. همچنین، گناه فکر کردن به خیالات فاسد و وسوسههای بیمورد از گناه زبان راحتتر است چون برای آن نیاز به دیگران نیست. به همین دلیل، پرهیز از آن و صبر بر آن بسیار دشوار است.
هوش مصنوعی: برخی افراد معتقدند که نمیتوان از چیزی دست کشید مگر اینکه شخصی تمام افکارش را متمرکز کند و دلش به قدری در فکر خدا غرق شود که دیگر به هیچ چیز دیگری فکر نکند.
هوش مصنوعی: فکر انسان غالباً معطوف به مسائلی است که یا مربوط به گذشته است و دیگر به آن دسترسی ندارد، یا به آینده مربوط میشود که از آن خبر ندارد. در هر صورت، این نوع فکر کردن بیهوده و اتلاف وقت است، چون سعادت و کمال در لحظه حال و در یاد خدا و تفکر در آموزههای الهی نهفته است. بنابراین، اگر در یک لحظه دل از یاد خدا غافل شود و به معرفتهای دینی نپردازد، انسان متضرر و محروم خواهد بود.
هوش مصنوعی: اگر انسان در وضعی قرار گیرد که نتواند بر برخی امور تسلط داشته باشد، اما توانایی پاسخ دادن به آنها یا اجرای تنبیه را داشته باشد، باید صبر کند و از انتقام صرفنظر نماید. به عنوان مثال، اگر کسی از دیگری آسیب ببیند یا بدی ببیند، اگرچه این اذیت به انتخاب خود او نبوده، ولی قادر است که برای آن پاسخگو باشد. گذشت و صبر در این موقعیت به معنای نادیده گرفتن انتقام است، و این نوع صبر از درجات بالای خودداری و شکیبایی است. خداوند در قرآن به پیامبر میفرماید که همچون پیامبران با اراده صبر کند و در برابر گفتار نادرست مردم صبر پیشه کند. همچنین بیان شده است که اگر انتقام بگیرید، باید متناسب با آنچه که به شما شده است، عمل کنید، اما اگر صبر کنید، برای صابران بهتر است. پیامبر نیز فرمود: باید به کسانی که با شما قطع رابطه کردهاند نیکی کنید، و به کسانی که شما را محروم کردهاند عطا کنید و نسبت به کسانی که به شما ظلم کردهاند، عفو نمایید. یکی از روزها، در زمانی که پیامبر در حال تقسیم غنایم بود، یکی از اعراب به او گفت که در این تقسیم، خدا را در نظر نگرفته است. وقتی پیامبر این سخن را شنید رنگش تغییر کرد و به برادرش موسی اشاره کرد که سختیهای بیشتری را متحمل شد و با شکیبایی برخورد کرد.
هوش مصنوعی: در مورد مسائلی که هیچ اختیاری در آنها نداریم و کنترل ما به هیچ وجه مؤثر نیست، مانند بلاها و مشکلات زندگی و حوادث طبیعی، صبر کردن بسیار دشوار و سنگین است. تحمل چنین شرایطی نیاز به استقامت بالایی دارد و تنها افرادی میتوانند بر این مشکلات صبر کنند که نصیب و بهرهای از انسانهای راستین و نزدیک به خدا داشته باشند. رسیدن به این ظرفیت نیازمند آگاهی عمیق و یقین کامل است.
هوش مصنوعی: سید رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم در اینجا دعا میکند که خداوند به او یقینی بدهد که بتواند با آرامش و آسانی بر همه مشکلات و سختیهای دنیوی غلبه کند.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.