ضد این فراموشی و غفلت، محاسبه و مراقبه است و محاسبه آن است که در هر شبانه روزی وقتی را معین نماید که در آن وقت به حساب نفس خود برسد، و طاعات و معاصی خود را موازنه نماید پس اگر آن را مقصر یافت در مقام عتاب و خطاب درآورد والا شکر پروردگار نماید.
و مراقبه آن است که همیشه متوجه خود و مراقب ظاهر و باطن خود باشد که معصیتی از او صادر نشود و واجبی را ترک ننماید.
و بدان که اجماع امت منعقد است و از کتاب الهی و اخبار ثابت است که در روز قیامت محاسبه بندگان به دقت خواهد شد و مطالبه حبه و مثقال از اعمال را خواهند کرد.
چنانچه خدای تعالی می فرماید: «و نضع الموازین القسط لیوم القیمه فلا تظلم نفس شیئا» یعنی «می گذاریم ترازوهای عدل را در روز قیامت، پس هیچ نفسی ظلم کرده نمی شود به هیچ چیز» و می فرماید: «و ان کان مثقال حبه من خردل اتینا بها و کفی بنا حاسبین» یعنی «و اگر به قدر خردلی از اعمال ایشان بوده باشد آن را به حساب خواهیم آورد» و دیگر فرموده است: «فمن یعمل مثقال ذره خیرا یره و من یعمل مثقال ذره شرا یره» یعنی «هر که به قدر ذره ای عمل خیر کند آن را خواه دید و به قدر ذره ای از هر که عمل شر سرزند به آن خواهد رسید» و دیگر می فرماید: «فو ربک لنسئلنهم اجمعین عما کانوا یعملون» یعنی «قسم به پروردگار تو از همه ایشان سوال خواهیم کرد از آنچه می کنند» و در احادیث بسیار وارد شده است که «در روز قیامت از هر کسی سوال می کنند: عمری که به تو داده شد در چه آن را صرف نموده؟ و دیگر از بدنی که به او عطا شده است که آن را در چه کار کهنه کرده؟ و از مالی که داشته است از کجا تحصیل کرده؟ و به چه مصرف رسانیده؟».
و بالجمله آیات و اخبار در محاسبه اعمال از قلیل و کثیر و نقیر و قطمیر در روز شمار، بی شمار است و حساب در آن روز، با مستوفیان عرصه قیامت و محاسبان آن وادی پر هول و وحشت است و محاسبه دیگر نیز هست که در این دنیا امر به آن شده و آن را سبب نجات از وقت حساب در آخرت قرار داده اند و آن محاسبه هر کس است با خود، که آدمی پیش از حضور در دفترخانه محشر، به حساب خود برسد، و نفس خود را محاسبه نماید و از آن هر نفسی را مطالبه کند و اعمال و افعال و حرکات و سکنات خود را به میزان شرع بسنجد تا در روز قیامت، حساب او آسان، و جواب او حاضر باشد.
و اشاره به این محاسبه است آنچه خدای تعالی می فرماید: «و لتنظر نفس ما قدمت لغد» یعنی «باید ببیند هر کسی آنچه را که پیش فرستاده است از برای فردای خود» و حضرت پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم فرمود که «محاسبه خود را برسید پیش از آنکه حساب شما را بکنند و اعمال خود را بسنجید پیش از آنکه به ترازوی عرصه محشر آنها را بسنجند» و حضرت امام جعفر صادق علیه السلام فرمود که «محاسبه نفس خود را بکنید پیش از آنکه از شما مطالبه حساب آن را بکنند و به درستی که از برای قیامت، پنجاه موقف است که در هر موقفی هزار سال آدمی را نگاه می دارند و حساب از او می جویند» و مستفاد از این حدیث، آن است که محاسبه در دنیا کفایت حساب این موقفها را می کند و نیز از آن حضرت منقول است که «اگر در محاسبه روز قیامت هیچ هولی نمی بود مگر حیا و خجلت عرضه اعمال به ملک متعال، و بر افتادن پرده از روی کار، و رسوایی در حضور جمیع مخلوقات، سزاوار این بود که آدمی در سر کوهها مقام سازد و به آبادانی ها نیاید و نیاشامد و نخورد و نخوابد، مگر به قدری که او را از تلف شدن محافظت نماید و چنین رفتار می کند هر که را اعتقاد کامل است، و احوال قیامت را مطلع است و هر کسی را می بیند که قیامت او برپا شده و در دل مشاهده می کند که در آن هنگام در حضور پروردگار جبار ایستاده، پس چون اینها را تصور نمود مشغول محاسبه نفس خود می شود که گویا آن را به عرصات خوانده اند و در موقف سوال باز داشته اند» و از حضرت امام موسی کاظم علیه السلام مروی است که «شیعه ما نیست هر که هر روز محاسبه خود را نکند پس اگر عمل نیک از او سر زده باشد از خدا طلب زیادتی کند و اگر عمل بدی سرزده باشد توبه و استغفار نماید».
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: برای جلوگیری از فراموشی و غفلت، محاسبه و مراقبه ضرورت دارد. محاسبه یعنی در هر روز زمان خاصی را برای بررسی و ارزیابی اعمال خود اختصاص دهیم، بهگونهای که اگر در کارهایمان نقصانی دیدیم، خود را سرزنش کنیم و اگر خلافی نکردهایم، شکر خدا را بهجا آوریم. مراقبه به معنای توجه مداوم به رفتار و کردار خود است تا از ارتکاب گناه و ترک واجبات جلوگیری کنیم.
در روز قیامت، محاسبه اعمال بندگان بسیار دقیق خواهد بود و هیچکس از زیر بار آن نمیتواند فرار کند، بهطوری که حتی کوچکترین اعمال نیک یا بد هم مورد حسابرسی قرار خواهد گرفت. لذا مهم است که هر فرد در دنیا به محاسبه اعمال خود بپردازد تا در روز حسابرسی در آخرت آسانتر باشد. این محاسبه به مفاهیمی چون "هر کس باید ببیند چه برای فردا پیش فرستاده است" و احادیثی که بر ضرورت محاسبه نفس تاکید دارند، اشاره دارد.
پیام این احادیث این است که برای نجات از پیچیدگیهای قیامت و حسابرسیهای آن، انسان باید در این دنیا بهطور روزانه به حساب خود برسد، اعمال نیک را بپروراند و از اعمال بد توبه کند. در نهایت، درک عواقب قیامت باید باعث گردد که انسان به محاسبه دقیقتری از خود بپردازد و از غفلت دوری کند.
هوش مصنوعی: مقابله با فراموشی و بیتوجهی، نیازمند محاسبه و مراقبه است. محاسبه به این معناست که روزانه زمانی را مشخص کنیم تا به بررسی رفتارهای خود بپردازیم و کارهای خوب و بد خود را بسنجیم. اگر در این لحظه متوجه شدیم که تقصیری داشتهایم، باید خودمان را مورد بازخواست قرار دهیم؛ در غیر این صورت، شکرگزاری از خداوند را فراموش نکنیم.
هوش مصنوعی: مراقبه به معنای توجه دائمی به خود و زیر نظر داشتن جنبههای ظاهری و باطنی است، تا از انجام هر گونه گناه جلوگیری شود و هیچیک از واجبات فراموش نشود.
هوش مصنوعی: اجماع مسلمانان به این امر اعتقاد دارد و از قرآن و اخبار معتبر مشخص شده است که در روز قیامت، حسابرسی اعمال بندگان به شدت و دقت انجام خواهد شد و هر عمل کوچک و بزرگ مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
هوش مصنوعی: خداوند در روز قیامت ترازویی برای سنجش اعمال اعمال مردم قرار میدهد و هیچکس در آن روز مورد ظلم و بیعدالتی قرار نخواهد گرفت. حتی اگر عمل نیکو یا بدی به اندازهی یک دانهی خردل باشد، آن را مورد حسابرسی قرار میدهد. هر فردی، حتی در صورت انجام کوچکترین نیکوکاری، آن را خواهد دید، و نیز کوچکترین بدی که انجام داده، نتیجهاش را خواهد گرفت. بر اساس آیات قرآن، خداوند به همهی افراد پاسخگو خواهد بود و از آنها میپرسد که در طول زندگی خود چگونه عمل کردهاند. همچنین تأکید شده است که از هر فرد دربارهی زمان عمرش، بدن و ثروتش سؤال خواهد شد که چگونه استفاده کردهاند و به چه منظوری آنها را به کار گرفتهاند.
هوش مصنوعی: آیات و احادیث زیادی درباره حساب و کتاب اعمال انسانها در روز قیامت وجود دارد و این حساب شامل تمامی اعمال کوچک و بزرگ است. حساب در آن روز توسط مأموران مخصوصی انجام میشود و در آنجا، ترس و وحشت حضوری جدی دارد. همچنین محاسبهای دیگر وجود دارد که در این دنیا بر آن تاکید شده و میتواند سبب نجات فرد در روز حساب آخرت باشد. این محاسبه به هر انسان مربوط میشود که باید قبل از ورود به روز قیامت، خود را محاسبه کند و به ارزیابی رفتارها و اعمال خود بپردازد. هر فرد باید عملکرد خود را با معیارهای شرعی بسنجید تا در روز قیامت، حسابش آسان و جوابهایش آماده باشد.
هوش مصنوعی: این متن درباره اهمیت محاسبه نفس و خودشناسی در زندگی انسان است. خداوند به انسانها دستور میدهد که به اعمال خود توجه کنند و ببینند چه چیزی برای فردای خود آماده کردهاند. پیامبر اسلام نیز تأکید کرده است که انسان باید قبل از آنکه دیگران از او حساب بکشند، خود را مورد سنجش قرار دهد و اعمال خود را در نظر بگیرد. امام جعفر صادق نیز به این نکته اشاره کرده که اگر انسان بداند در قیامت باید در مقابل اعمالش پاسخگو باشد، باید به شدت از هرگونه خطا و اشتباهی پرهیز کند و دقت کند که در زندگی چه میکند. او میگوید که محاسبه خود در دنیا میتواند به کاهش فشار حسابرسی در قیامت کمک کند. همچنین، او میافزاید که فردی که هر روز خود را مورد محاسبه قرار ندهد، از پیروان واقعی اهل بیت نیست و باید بر اعمال خوبش بیفزاید و در صورت انجام خطا، توبه کند و از خداوند طلب بخشش نماید.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.