ایفه پنجم: مغرورین از اهل عبادتند و ایشان نیز اقسام بسیارند:
بعضی وسواس در ازاله نجاست بر ایشان غالب شده، و راضی به طهارت آنچه به فتوای شریعت مقدسه پاک است نمی گردند و احتمالات بعیده که موجب نجاست شود فرض می کنند و چون پای مال و شکم به میان آمد، به هر وضعی که باشد آن را حلال می سازند بلکه بسا باشد حرام محض را می خورند، و محملهای بعیده از برای حلیت آن بیان می نمایند و حال اینکه این احتیاطی که در نجاست دارند اگر بر عکس می شد و در اکل مال می بود به دینداری نزدیکتر بود.
و بعضی دیگر، در وضو وسواس می کنند و اسراف در ریختن آب می نمایند و گاهی مبالغه در تخلیل و تطهیر اعضا را از حد می برند و بسا باشد که این قدر احتیاط را در غسل، که اهم است، نمی کنند بلکه گاه است در نماز و سایر عبادات، که وضو به جهت آنهاست، اصلا احتیاطی به جا نمی آورند، و در مکان نماز و جامه خود که صحت نماز بر حلیت آنها است، مطلقا احتراز نمی کنند.
و گروهی دیگر در امر نیت وسواس می کنند و شیطان چنان بر ایشان غالب شده، که نمی گذارد نیت صحیحی از ایشان به عمل آید و ایشان را مشوش می سازد، تا فضیلت وقت و ثواب جماعت از ایشان فوت گردد و آن را مکرر می کنند و در تکبیره الإحرام، احوال غریبه به جا می آورند و همین احتیاط در اول نماز است و بعد از آن غافل می شوند و در هیچ جزئی دیگر از نماز احتیاط نمی کنند، و حضور قلبی ندارند و گمان می کنند که کار نیکی می کنند.
و بعضی دیگر در دقایق قرائت وسواس می کنند و در اخراج حروف از مخارج، سعی بلیغ می نمایند و در تشدیدات و ادغامات و غنه و اماله جد و جهد می کنند و مطلقا در غیر این، از مسائل و حضور قلب اهتمامی ندارند و چنان پندارند که همین که قرائت صحیح باشد، نماز مقبول است و حال آنکه امر قرائت در نهایت سهولت است و اکثر حروف خود از مخارج بیرون می آید و دو سه حرفی که محل اشتباه می شود، تصحیح آن در نهایت آسانی است و قواعد قرائت را حجیتی از برای آنها نیست و اکثر قواعد آن منتهی می شود به یک نفر مخالف مذهب که صحت و سقم قول او معلوم نیست.
و گروهی دیگر به روزه مغرور می شوند و در ایام شریفه، روزه می دارند اما نه زبان خود را از غیبت محافظت می کنند، و نه سایر جوارح را از معاصی.
و طایفه ای به حج و زیارت خود فریفته می شوند پس با وجود اینکه مظلمه بسیار در گردن ایشان است، و مشتغل الذمه خلق خدا هستند، با زاد و راحله ای که حلیت آنها معلوم نیست، روانه سفر حج یا زیارت می گردند و در راه، از فوت نماز و طهارت مضایقه نمی کنند بلکه بسی نامشروعات دیگر در عرض راه از ایشان صادر می شود و با دل ناپاک و نفس آلوده به حرم خدا عزوجل یا یکی از مشاهده ائمه هدی علیه السلام حاضر می گردند و با وجود این، چنان پندارند که عمل خیری کرده اند.
سایر قو گروهی دیگر، به قرائت قرآن مغرورند و آن را درهم می شکنند بلکه گاه است شبانه روزی یک ختم قرآن می کنند و به سرعت هر چه تمام تر می خوانند و این را کمال خود می دانند و در آن وقت دل او مشغول وساوس خاطر و حال اینکه مطلوب در تلاوت قرآنی، تأنی و تأمل و حضور قلب است.
و بعضی دیگر مغرور به بعضی از اعمال مستحبه می شوند، چون نماز شب یا غسل جمعه یا خواندن أوراد و تعقیبات، یا غیر آنها، بدون اینکه اهتمامی در واجبات خود نمایند، و مسائل خود را اخذ نمایند یا از معاصی اجتناب کنند و غافل از اینکه:
تا نیاری سجده، نرهی ای زبون
گر بپیمائی تو مسجد را به کون
و بعضی در لباس و خوراک به اندک چیزی قناعت می کنند و از مسکین به مسجد یا مدرسه می سازند و گمان می کنند که در زهد و ترک دنیا به مرتبه کمال رسیده اند و حال اینکه دلش از حب ریاست مملو، و طالب اشتهار به زهد و ترک دنیاست و معنی «ترک الدنیا للدنیا» موافق حال او است و بسا باشد که مال حلال را رد کند، از خوف آنکه مبادا مردم او را زاهد ندانند.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: در این متن، به مغرورین از اهل عبادت پرداخته شده است و انواع مختلف آنها بیان شده است. برخی به وسواس در طهارت دچار شدهاند و در حالی که برنجهای پرخطر را حلال میدانند، در مورد نجاست وسواس دارند. دیگران به وضو وسواس میکنند و در ریختن آب اسراف مینمایند، در حالی که در غسل و نماز احتیاطی به خرج نمیدهند. همچنین، برخی در نیت عبادات دچار وسواس شده و دچار اخلال میشوند، که باعث میشود فضیلت جماعت و زمان از دست برود. افرادی دیگر به قرایت قرآن وسواس دارند و بر روی جزئیات تلاوت تمرکز میکنند اما از حضور قلب و معانی غافل میشوند.
در کنار اینها، کسانی هستند که با انجام روزه و حج مغرورند، در حالی که به گناهان و حقوق دیگران بیتوجهاند. همچنین، برخی به انجام اعمال مستحبی میپردازند بدون اینکه واجبات را رعایت کنند و اهمیتی به معاصی ندهند. در نهایت، عدهای به ظاهر زهد و قناعت در لباس و خوراک میبالند در حالی که در دل به مقام و شهرت میاندیشند. در کل، این متن نشان میدهد که بسیاری از افراد در عبادت به اشتباهات جدی دچارند و شناخت صحیحی از رفتارهای دینی ندارند.
هوش مصنوعی: دسته پنجم: افرادی که از عبادت و عبادتگزار بودن خود مغرور هستند و این افراد نیز به انواع مختلفی تقسیم میشوند.
هوش مصنوعی: برخی افراد به شدت در مورد پاکسازی نجاست وسواس دارند و به هیچ وجه از طهارتی که علمای دین برای برخی اشیاء قائل شدهاند، راضی نیستند. آنها احتمالهای بعیدی را در نظر میگیرند که ممکن است باعث نجاست شود. وقتی صحبت از پایمال شدن و مسائل مربوط به شکم پیش میآید، به هر طریقی آن را حلال میدانند و حتی گاهی ممکن است چیزهای حرام را بخورند و برای حلال بودنشان توجیهات نامعقولی بیاورند. در حالی که اگر این احتیاطی که در مورد نجاست دارند، در مورد مسائل مالی بود، به دینداری آنها بیشتر نزدیک میشد.
هوش مصنوعی: برخی از افراد در وضو دچار وسواس میشوند و در استفاده از آب زیادهروی میکنند. آنان گاهی در تمیز کردن و پاک کردن اعضا به حدی بیش از حد نیاز میرسند، اما ممکن است در غسل، که اهمیت بالایی دارد، اینقدر احتیاط نکنند. همچنین در نماز و دیگر عبادات، که وضو برای آنها ضروری است، گاهی اصلاً احتیاطی به خرج نمیدهند و نسبت به مکانی که نماز میخوانند و لباسشان، که صحت نماز به پاکی آنها بستگی دارد، حساسیتی ندارند.
هوش مصنوعی: برخی افراد در مورد نیت خود زیاد وسواس دارند و شیطان آنقدر بر آنها تأثیر میگذارد که اجازه نمیدهد نیتی درست از آنها شکل بگیرد. این افراد دائم نگران هستند و مرتکب اشتباهاتی میشوند که باعث از دست رفتن زمان خوب عبادت و ثواب جماعت میشود. آنها در ابتدای نماز احتیاطهای زیادی به خرج میدهند اما پس از آن نسبت به بقیه جزئیات نماز غفلت میکنند و حضور قلب ندارند، در حالی که فکر میکنند کار درستی انجام میدهند.
هوش مصنوعی: برخی افراد در هنگام تلاوت قرآن به جزئیات بسیار توجه میکنند و تلاش زیادی در درست ادا کردن حروف و رعایت قواعد تلاوت دارند. آنها در مواردی چون تشدید، ادغام، غنه و اماله کوشش زیادی میکنند، اما نسبت به سایر مسائل و حضور قلب در نماز اهمیتی نمیدهند. این افراد گمان میکنند فقط با صحیح خواندن قرآن، نماز آنان پذیرفته خواهد شد. در حالی که تلاوت قرآن امری ساده است و بیشتر حروف به راحتی از محل ادا خارج میشوند. تنها چند حرف وجود دارد که ممکن است باعث اشتباه شوند، اما اصلاح آنها نیز به آسانی ممکن است. قواعد تلاوت در نهایت به نظر یک نفر متکی است که ممکن است اعتقادش مورد قبول نباشد و صحت و سقم گفتههای او مشخص نیست.
هوش مصنوعی: برخی از افراد به روزه گرفتن افتخار میکنند و در ماههای مبارک روزه میگیرند، اما در عین حال زبان خود را از غیبت کردن محافظت نمیکنند و نیز سایر اعضای بدنشان را از انجام کارهای نادرست دور نمیدارند.
هوش مصنوعی: برخی افراد در حین رفتن به حج و زیارت، خود را فریفته میبینند. آنها با وجود اینکه بدهیهای زیادی به دیگران دارند و مسئولیتهایی نسبت به خلق خدا بر عهده دارند، با وسایل سفر که حلال بودن آنها مشخص نیست، به سفر حج یا زیارت میروند. در مسیر سفر، نه تنها از واجباتی مثل نماز و طهارت غافل میشوند، بلکه کارهای نامناسبی نیز از آنها سر میزند. سپس با دلهای ناپاک و نفسهای آلوده به حرم خدا یا یکی از ائمه هدی علیه السلام میروند و با این حال، فکر میکنند که کار خیری انجام دادهاند.
هوش مصنوعی: برخی افراد به قرائت قرآن افتخار میکنند و آن را به سرعت میخوانند، حتی گاهی در یک روز چندین بار قرآن را ختم میکنند و این را نشانهی کمال خود میدانند. اما در این حالت، دلشان از وسوسهها و افکار پراکنده پر است. در حالی که هدف اصلی در تلاوت قرآن، آرامش، دقت و توجه کامل است.
هوش مصنوعی: برخی افراد به خاطر انجام برخی از اعمال مستحب، مانند نماز شب، غسل جمعه، خواندن دعاها و تعقیبات، دچار غرور میشوند. اما آنها توجهی به واجبات خود ندارند و به مسائل مهمتری مانند انجام واجبات و پرهیز از گناهان اهمیت نمیدهند، در حالی که در این موضوعات باید بیشتر دقت کنند.
هوش مصنوعی: تا زمانی که سجده نگذاری، به مقصد نمیرسی؛ حتی اگر به مسجد بروی، بدون روحیه و اخلاص، فقط به ظاهر رفتن فایدهای ندارد.
هوش مصنوعی: برخی افراد در پوشش و تغذیه به کمترین چیز قناعت میکنند و خود را در دل مسکینها و در مکانهایی مانند مسجد یا مدرسه قرار میدهند و فکر میکنند که به بالاترین مرتبه زهد و دوری از دنیا رسیدهاند. در حالی که در دلشان عشق به قدرت و مقام نهفته است و به دنبال شهرت به عنوان یک زاهد و دوری از دنیاست. این افراد به طرز عجیبی ممکن است حتی مال حلال را رد کنند، از ترس اینکه مبادا مردم آنها را زاهد ندانند.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.