بدان که بسیاری از آفات مذکوره در این مقام و در سابق بر این، از غیبت و بهتان و دروغ و شماتت و سخریت و جدال و مراء و مزاح و تکلم به «مالایعنی» و فحش و غیر اینها، از مفاسد زبان است و ضرر این عضو به انسان، بیشتر از سایر اعضا است و آفات آن افزون تر از آفات سایر جوارح است و مفاسد این عضو، اگر چه از معاصی ظاهره است، که شأن علم اخلاق گفتگوی از آنها نیست و لیکن هر یک از اینها منجر به اخلاق رذیله و ملکات فاسده می گردد، زیرا رسوخ ملکات و اخلاق در نفس، به واسطه تکرار اعمال و افعال است پس طالب معالی اخلاق را لازم است که محافظت نفس و اعضا هر دو را بنماید و چنانکه مذکور شد عمده اعضائی که مصدر افعال ذمیمه است که مودی به اخلاق رذیله است، زبان است و آن بهترین آلات شیطان است در گمراه کردن بنی نوع انسان، چون این عضو است فسیح المیدان و وسیع الجولان، مجال آن بی حد و بی نهایت، و استعمال آن در غایت سهولت، و سرکشی آن از سایر اعضا بیشتر است پس هرکه آن را مطلق العنان ساخت، شیطان او را به وادی ضلالت رسانید و به سر منزل خذلان و هلاکت کشانید پس محافظت آن و مراقبت احوال آن واجب و لازم است و کسی از شر زبان نجات نمی یابد مگر آن را به قید شریعت، مقید سازد، و عنان آن را کشیده رها نکند، مگر در سخنی که نفع لازمی از برای دنیا و آخرت داشته باشد.
و از این جهت است که در اخبار بسیار امر به حفظ این عضو، و مراقبت احوال آن وارد شده.
حضرت پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم فرمود که «هر که متعهد شود محافظت آنچه میان دو فک او است که زبان باشد و آنچه میان دو پای او است، من از برای او بهشت رامتعهد می شوم» و فرمود «هر که محفوظ باشد از شر شکم و فرج و زبان خود، پس به تحقیق که از همه شرور محفوظ است» شخصی به آن حضرت عرض کرد که «راه نجات چیست؟ فرمود: زبان خود را نگاهدار» و دیگری عرض کرد که «از چه چیز بیشتر بر من ترسیده شود؟ زبان او را گرفت و فرمود: «بیشتر چیزی که مردمان را داخل جهنم می کند زبان است و فرج» و فرمود: «چون فرزند آدم داخل صبح شود همه اعضا و جوارح او متوجه زبان گردند و گویند: در حق ما از خدا بترس، اگر راست باشی همه ما راستیم و اگر تو کج شوی همه ما کج می شویم» و مروی است که «هر روز صبح، زبان به اعضا می گوید «کیف اصبحتم؟» چگونه داخل صبح شدید و چگونه است حال شما؟ گویند: اگر تو ما را به حال خود بگذاری امر ما به خیر و خوبی است» و نیز از آن حضرت مروی است که «خدا زبان را عذاب کند به عذابی که هیچ یک از اعضا و جوارح را آن عذاب نکند زبان گوید: پروردگارا مرا عذابی کردی که هیچ یک از سایر اعضا و جوارح را چنین عذابی ننمودی؟ خطاب رسد که یک کلمه از تو سرزد که به مشرق و مغرب رسید که به واسطه آن خونهای محترم بر زمین ریخته شد و مالها به نهب و غارت رفت و فرج حرام بر باد رفت به عزت خودم قسم که تو را عذابی نمایم که هیچ یک از جوارح و اعضا را چنان عذاب نکنم» و حضرت امیرالمومنین علیه السلام فرمود که: «مرد در زیر زبان خود پنهان است، پس هر چه می گوئی به عقل خود بسنج پس اگر سخنی باشد که از برای خدا باشد بگو، و الا سکوت کردن بهتر است» و از حضرت صادق علیه السلام مروی است که «هیچ روزی نیست مگر اینکه هر عضوی از اعضا به زبان خطاب می کند و می گوید: تو را به خدا قسم می دهم که ما را به عذاب نیندازی» آری، منشأ اکثر محنتهای دنیویه و مفاسد دینیه آن زبان است.
زبان بسیار سر بر باد داده است
زبان، سر را عدوی خانه زاد است
بسا پرده ها که به واسطه زبان دریده شده و چه آبروها که به سبب یک سخن بی جا بر خاک ریخته شده چه اشخاص که در دلها با وقع و وقار، و به یک کلام ناهنجار از درجه اعتبار ساقط گردیده اند.
منقول است که «شخصی که در ظاهر به آثار فطانت و فضیلت آراسته بود به مجلس یکی از اعاظم علما وارد شد آن عالم در احترام او کوشیده و از بیم نکته گیری و احتیاط برتری، سخن و درسی و بحث خود را قطع نموده مدتی به سکوت گذرانیده و آن شخص نیز ساکت بود و از سکوت او هیبت و وقع او در دل آن عالم می افزود آخر خواست تا او را امتحان نماید در نهایت ادب به او گفت: چرا سخنی نمی فرمائید؟ گفت: چه گویم؟ گفت: از مسأله ای سخن گوی گفت: هرگاه کسی روزه باشد چه وقت می تواند افطار نمود؟ گفت: چون آفتاب غروب کند آن شخص گفت: هرگاه تا نصف شب غروب نکند چه باید کرد؟ گفت: باید افطار نکرد و به خاطر جمع، مشغول درس و بحث خود شد».
پس عاقل را لازم است که مراقب زبان خود باشد و از فتنه آن غافل نگردد.
زبان بریده، به کنجی نشسته صم بکم
به از کسی که نباشد زبانش اندر حکم
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: زبان یکی از اعضای مهم بدن است که میتواند آسیبهای زیادی به انسان بزند. آفات زبان شامل غیبت، بهتان، دروغ، جدال، فحاشی و دیگر فسادهای اخلاقی هستند که همگی به ایجاد اخلاق رذیله منجر میشوند. مراقبت از زبان ضروری است چون بسیاری از گناهان و مشکلات دینی و دنیوی به خاطر سخنان نادرست ناشی از زبان پیش میآید. در احادیث اسلامی نیز بر حفظ زبان تأکید شده و از عواقب سوء آن هشدار داده شده است، به طوری که گفته شده زبان میتواند انسان را به جهنم بکشاند. بنابراین، انسان باید در گفتار خود مراقب باشد و فقط در مواردی که نفعی دارد، صحبت کند. در نهایت، زبان میتواند موجب از دست رفتن آبرو و احترام افراد شود و مهم است که فرد عاقل از فتنهگری زبان آگاه باشد.
هوش مصنوعی: بسیاری از آسیبهایی که در اینجا به آنها اشاره شده، مانند غیبت، بهتان، دروغ، تمسخر، جدال، مشاجره، شوخیهای نابجا، بیهودهگویی و فحاشی، مربوط به زبان هستند. آسیبهای زبان ممکن است برای انسان خطرناکتر از آسیبهای سایر اعضای بدن باشد و مشکلات این عضو بیشتر از دیگر اعضا است. هرچند که این آفات به عنوان گناهان آشکاری شناخته میشوند که معمولاً در مباحث اخلاقی به آنها پرداخته نمیشود، اما هر یک از این رفتارها میتواند به بروز صفات و اخلاق ناپسند منجر شود. زیرا ایجاد صفات و اخلاق در انسان به واسطه تکرار کارها و اعمال است. بنابراین، کسی که به دنبال ترویج اخلاق نیکو است، باید مراقب خود و اعضای خود باشد. زبان به عنوان اصلیترین منبع بروز رفتارهای ناپسند، ابزار مناسبی برای شیطان در فریب دادن انسانهاست؛ چرا که این عضو توانایی بالایی در بیان واژهها دارد و به راحتی میتواند به کار گرفته شود. اگر کسی زبان خود را آزاد بگذارد، شیطان او را به سمت گمراهی و نابودی خواهد برد. بنابراین، مراقبت از زبان و توجه به آن ضروری است و تنها راه نجات از زیانهای آن این است که به قواعد شرع پایبند باشد و از آن فقط در مواردی استفاده کند که منفعتی برای دنیا و آخرت داشته باشد.
هوش مصنوعی: به همین دلیل در بسیاری از اخبار به اهمیت نگهداری و مراقبت از این عضو اشاره شده است.
هوش مصنوعی: حضرت پیامبر(ص) فرمودند که اگر کسی به حفظ آنچه در دهان (زبان) و آنچه در میان پاهایش است (فرج) متعهد باشد، من برای او بهشت را ضمانت میکنم. همچنین فرمودند که اگر کسی از شر شکم، فرج و زبان خود مراقبت کند، واقعاً از تمام شرور محافظت میشود. شخصی از او پرسید راه نجات چیست و او پاسخ داد: زبانت را نگهدار. یک نفر دیگر پرسید از چه چیز بیشتر بترسم؟ پیامبر زبان او را گرفت و فرمود: آنچه بیشتر مردم را به جهنم میکشاند، زبان و فرج است. ایشان تصریح کردند که وقتی انسان صبح میکند، اعضای بدنش به زبان میگویند: از خدا بترس. اگر تو درست باشی، ما هم درست خواهیم بود و اگر تو منحرف شوی، ما هم منحرف میشویم. هر روز صبح، زبان از اعضا میپرسد که حال شما چگونه است و آنها میگویند اگر تو را به حال خود بگذارند، وضعیت ما خوب خواهد بود. همچنین آمده است که خداوند برای زبان عذابی خواهد فرستاد که هیچ یک از اعضا این چنین عذابی نخواهند داشت؛ زیرا کلمات او باعث ریختن خونها و غارت اموال شده است. حضرت علی(ع) فرمودند که مرد در زیر زبانش پنهان است، بنابراین هر چه میگویی باید با عقل خود بسنجی و اگر حرفی برای خدا میگویی، بگو، وگرنه سکوت بهتر است. حضرت صادق(ع) نیز فرمودند که هیچ روزی نیست که اعضای بدن به زبان نگویند تو را به خدا قسم میدهیم که ما را به عذاب نیندازی. در واقع، اکثر گرفتاریها و فسادها به زبان برمیگردد.
هوش مصنوعی: زبان همیشه باعث مشکلات و دردسرها شده است، مانند اینکه سر فرد در معرض خطر دشمنی است که در خانهاش حضور دارد.
هوش مصنوعی: بسیاری از پردهها به خاطر زبان ناپاکی که گفته میشود، پاره شدهاند و آبروهای زیادی به خاطر یک کلمه نابهجا از بین رفتهاند. همچنین افرادی که با احترام و وقار در دلها جای داشتند، به واسطه یک سخن نامناسب اعتبار خود را از دست دادهاند.
هوش مصنوعی: روزی شخصی که به نظر میرسید فردی باهوش و با فضیلت است، به جمع یکی از بزرگترین علما وارد شد. آن عالم برای احترام به او تلاش کرد و از ترس اینکه مورد نکتهسنجی قرار گیرد، صحبت و درسش را متوقف کرد و مدتی را در سکوت گذراند. این شخص نیز سکوت کرد و سکوت او باعث شد که احترام و عظمت او در دل آن عالم بیشتر شود. در نهایت، عالم خواست تا او را بیازماید و به او با نهایت ادب گفت: چرا هیچ چیزی نمیگوئید؟ آن شخص پاسخ داد: چه بگویم؟ عالم پرسید: از یک مسأله بگویید. او گفت: اگر کسی روزه باشد، چه زمانی میتواند افطار کند؟ پاسخ داد: زمانی که خورشید غروب کند. عالم گفت: اگر تا نیمه شب غروب نکند، چه باید کرد؟ او در پاسخ گفت: باید افطار نکرد و سپس دوباره به درس و بحث مشغول شد.
هوش مصنوعی: بنابراین فرد هوشیار باید همواره مراقب صحبتهای خود باشد و از خطرات و مشکلاتی که ممکن است ناشی از زبانش شود غافل نگردد.
هوش مصنوعی: کسی که زبانش بریده و در گوشهای نشسته، بهتر از کسی است که زبان دارد اما در حکمت و فهم، بیاثر است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.