و افراط در آن مذموم، و در شریعت مقدسه منهی عنه است، زیرا باعث سبکی و کم وقاری، و موجب سقوط مهابت، و حصول خواری می گردد و دل را می میراند و از آخرت غفلت می آورد و بسا باشد که موجب عداوت و دشمنی دوستان، یا سبب آزردن و خجل ساختن مردمان گردد.
و همچنان که گفته اند که «بسیار بازی است که به جدی می کشد و از این جهت است که گفته اند: «با مردم صاحب شأن شوخی مکن که کینه تو را در دل می گیرند و با مردم دون و پست نیز شوخی مکن که هیبت تو از نظرشان ساقط می گردد و به تو جرأت پیدا می کنند، و سخن زشت می گویند» و دیگری گفته است که «شوخی، آبرو را می برد و دوستان را از آدمی جدا می کند» و بعضی گفته اند که «هر چیزی تخمی دارد، و تخم عداوت و دشمنی شوخی است».
و از مفاسد شوخی آن است که دهان را به هرزه خندی می گشاید و آدمی را به خنده می آرود، و خنده، دل را تاریک و آبرو و وقار را تمام می کند و به این جهت خدای تعالی نهی از آن فرموده که «فلیضحکوا قلیلا و لیبکوا کثیرا» یعنی بسیار کم بخندید و بسیار گریه کنید» و حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم فرمود که «هر گاه بدانید آنچه من می دانم هر آینه کم خواهید خندید» و شکی نیست که خنده بسیار، علامت غفلت از آخرت و مرگ است.
یکی از بزرگان با خود خطاب کرد و گفت: «ای نفس می خندی و حال اینکه شاید کفن تو اکنون در دست گازر باشد و آن را گازری کند» بلی کسانی را که مرحله ای چون مرگ در پیش، و خانه ای چون آخرت در عقب، و دشمنی چون شیطان در کمین، و محاسبی چون کرام الکاتبین قرین، عمری چون برق در گذر، و منزلی چون دنیا که محل صدهزار گونه خطر است مستقر، خندیدن و شوخی کردن نیست و با خاطر جمع نشستن نه، مگر از غفلت و بی خبری.
مباش ایمن که این دریای خاموش
نکردست آدمی خوردن فراموش
ز رنگ ایمن نبینی آب جوئی
مسلم نیست از سنگی سبوئی
یک امروز است ما را نقد ایام
بر آن هم اعتمادی نیست تا شام
یکی از بزرگان دین، شخصی را دید که می خندد، گفت: «آیا به تو رسیده است که وارد آتش جهنم خواهی شد؟ گفت بلی گفت: آیا دانسته ای که از آن خواهی گذشت؟ گفت نه گفت: پس به چه امید می خندی؟ گویند: آن شخص را دیگر کسی خندان ندید» و مخفی نماند که خنده مذموم، قهقهه است که با صدا باشد، اما تبسم که کسی صدائی از او نشنود مذموم نیست بلکه محمود است و تبسم نمودن پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم معروف و مشهور است و همچنین شوخی و مزاح مذموم در وقتی است که کسی افراط در آن کند، یا مشتمل بر دروغ و غیبت باشد یا باعث آزردگی و خجالت دیگری شود اما مزاح اندک، که از حق تجاوز نشود و مشتمل بر سخن باطل یا ایذاء و اهانتی نباشد و باعث شکفتگی خاطری گردد مذموم نیست و مکرر از حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم صادر شده و از اصحاب در خدمت آن جناب صدور یافته چنانچه بعضی از آن در کتب اصحاب مسطور و مذکور است و حضرت امیرالمومنین علیه السلام مکرر شوخی می فرمودند تا اینکه منافقین این را عیب آن سرور شمردند روزی شوخی نسبت به سلمان فارسی قدس سره فرمودند، سلمان گفت: این است که خلاف تو را به مرتبه چهارم انداخت.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: افراط در شوخی و خنده مذموم و در شریعت نهی شده است زیرا موجب بیاحترامی، کاهش وقار، و فراموشی آخرت میشود. شوخی میتواند باعث دشمنی یا آزردگی دیگران شود و به غفلت از مرگ و آخرت منجر گردد. شوخی با اشخاص با شأن سبب کینهورزی و شوخی با افراد پایینتر نیز باعث بیاحترامی به خود میشود. همچنین، افراط در خنده علامت غفلت از آخرت به شمار میرود. در این راستا، تبسم (خنده آرام) پسندیده است، اما قهقهه (خنده بلند) ناپسند است. شوخی در حد متعارف و با رعایت ادب میتواند مجاز باشد، به شرطی که به هیچوجه موجب آزردگی یا دروغگویی نشود.
هوش مصنوعی: افراط در هر چیزی ناپسند است و در دین نیز از آن نهی شده است، زیرا این کار باعث میشود که انسان سبکسر و بیمقدار شود و از اعتبارش کاسته شود. همچنین موجب خوار شدن فرد و فراموشی مسائل الهی میشود. افزون بر این، ممکن است باعث عداوت و دشمنی میان دوستان شود یا دیگران را آزار دهد و خجالتزده کند.
هوش مصنوعی: بازیها و شوخیها میتوانند به جدیترین مسائل کشیده شوند. به همین خاطر، پیشنهاد شده که با افراد با شأن و مقام شوخی نکنید، زیرا ممکن است از شما کینه به دل بگیرند. همچنین نباید با افراد کمارزش و پست شوخی کنید، چرا که این کار باعث کاهش احترام شما در نظر آنها میشود و ممکن است جرات پیدا کنند تا به شما بیاحترامی کنند. در این میان، برخی بر این باورند که شوخی میتواند باعث آسیب به آبرو شود و حتی سبب دوری دوستان از یک فرد گردد. در نهایت، گفته شده که هر عمل و رفتاری تبعاتی دارد، و شوخی میتواند ریشهگذار کینه و دشمنی باشد.
هوش مصنوعی: شوخی زیاد میتواند به این نتیجه برسد که افراد را به خندههای بیمورد وادار کند و این خندهها باعث میشود که دل انسانها تیره و آبرو و وقارشان تحت تاثیر قرار گیرد. به همین دلیل است که خداوند از ما خواسته است که کمتر بخندیم و بیشتر بیندیشیم و گاهی هم گریه کنیم. پیامبر اکرم نیز اشاره کردهاند که اگر ما حقیقتهایی را که او میداند درک کنیم، بعید نیست که به جای خنده، بیشتر غمگین شویم. به طور کلی، خندیدن زیاد نشانهای از بیتوجهی به مسائل مهم زندگی مانند مرگ و آخرت است.
هوش مصنوعی: یکی از بزرگان به نفس خود گفت: «ای نفس! تو در حال خندیدن هستی در حالی که ممکن است اکنون کفن تو در دست کسی باشد که تو را میکشد.» واقعاً برای کسانی که با مرگی بزرگ روبهرو هستند، و آخرتی در پیش، و شیطانی در کمین، و حسابرسی کنارهگیر چون فرشتگان در کنار، و عمری که به سرعت در حال گذر است، و دنیایی که پر از خطرات مختلف است، خندیدن و شوخی کردن مناسب نیست. نشستن با خیالی آسوده و بیتوجهی به این مسائل، تنها از روی غفلت و ناآگاهی است.
هوش مصنوعی: مطمئن نباش که این دریا که به نظر آرام میآید، خطرناک نیست؛ چرا که ممکن است انسان را به غفلت اندازد و از خوراک خود بازدارد.
هوش مصنوعی: اگر از رنگ و ظاهر چیزی ایمن نباشی، نمیتوانی به درستی از آنچه در دل دارد باخبر شوی، مانند این که نمیتوانی با اعتماد به ظاهر سنگ، به ظرفیت آن برای نگهداری آب پی ببری.
هوش مصنوعی: امروز تنها زمان واقعی ماست و به روزهای آینده نمیتوانیم اعتماد کنیم، حتی تا شب هم نمیدانیم چه پیش خواهد آمد.
هوش مصنوعی: یکی از بزرگترین عالمان دین، فردی را دید که میخندید و از او پرسید: «آیا نمیدانی که روزی به جهنم خواهی رفت؟» آن شخص پاسخ داد: «بله، میدانم.» سپس اضافه کرد: «آیا میدانی که از آن عبور خواهی کرد؟» و او در جواب گفت: «نه، نمیدانم.» عالمانه remarked: «پس به چه دلیلی میخندی؟» بعد از آن، دیگر هیچکس او را در حالی که میخندد ندید. همچنین، خندهای که با صدای بلند و قهقهه باشد، مذموم است، ولی لبخند زدن که بیصدا باشد، ناپسند نیست و حتی مورد پسند است. لبخند پیامبر اکرم (ص) شهرت دارد و شوخی و مزاح زمانی ناپسند است که به افراط کشیده شود، یا شامل دروغ و غیبت باشد، یا موجب ناراحتی و خجالت دیگران گردد. اما شوخیهای ملایم که از حق تجاوز نکند و در آن سخن باطل یا اهانتی نباشد، مذموم نیست و بارها از پیامبر اکرم (ص) و اصحابشان در محافل مختلف صادر شده است. همچنین، امیرالمؤمنین (ع) نیز بارها شوخیهایی کردند که برخی منافقین آن را عیب دانستند. روزی، شوخیای درباره سلمان فارسی فرمودند و سلمان پاسخ داد که این موضوع باعث کاهش رتبه او میشود.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.