و «مراء و جدال» عبارت است از: اعتراض کردن بر سخن غیر، و اظهار نقص و خلل آن در لفظ یا در معنی، به قصد پست کردن و اهانت رسانیدن به آن شخص، و اظهار زیرکی و فطانت، بدون باعث دینی و فایده آخرت است.
و «خصومت» نیز نوعی از جدال است و آن، جدال و لجاج کردن در سخن است به جهت رسیدن به مالی، یا مقصودی دیگر اما مراء و جدال، از اخلاق مذمومه و صفات رذیله است، خواه در مسائل علمیه باشد یا غیر اینها و خواه اعتراض به حق باشد یا باطل مگر اینکه متعلق به مسائل دینیه باشد و غرض و قصد، فهمیدن یا فهمانیدن حق باشد، که در این صورت، ضرر ندارد و آن را مراء و جدال نگویند، بلکه ارشاد و هدایت نامند.
و علامت آن، آن است که تو را مضایقه نباشد از آنکه مطلب حق از جانب غیر تو ظاهر شود و علامت مجادله آن است که اگر سخن حق بر زبان آن طرف جاری شود ترا ناخوش آید و خواهی آنچه تو می گوئی صحیح باشد و آن را به طریق جدال بر خصم تمام کنی و نقص و خلل کلام او را ظاهر سازی همچنان که مذکور شد اولی مذموم نیست، بلکه ممدوح و نتیجه قوت معرفت و بزرگی نفس است ولی دومی مذموم و منهی عنه، و باعث هیجان غضب، و حصول حقد و حسد است از هر دو جانب.
و بسا باشد که موجب تشکیک و شبهه خود یا دیگران در اعتقادات حقه شود و از این جهت است که حق سبحانه و تعالی نهی از آن فرموده است که «و اذا رایت الذین یخوضون فی آیاتنا فأعرض عنهم حتی یخوضوا فی حدیث غیره»، «إنکم إذا مثلهم» خلاصه معنی آنکه هرگاه ببینی کسانی را که فرو می روند در آیات ما و مشغول نکته گیری بر آنها می شوند، از ایشان کناره کنید تا مشغول حدیثی دیگر شوند که اگر چنین نکنی تو نیز مثل ایشان خواهی بود.
و از حضرت پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم مروی است که «حقیقت ایمان بنده کامل نمی شود مگر وقتی که مراء و جدال را ترک کند اگر چه حق با او باشد» و از حضرت امام جعفر صادق علیه السلام مروی است که فرمود: «هرگز مجادله و مراء مکن با صاحب حلمی، و نه با سفیهی، چون صاحب حلم، دشمن تو می شود و سفیه، تو را اذیت می رساند» و فرمود که «زنهار، حذر کنید از مراء و جدال، که باعث عداوت و کشف عیوب می گردد» و این صفت مذمومه به کثرت مجادله کردن و غالب شدن بر خصم خواه به حق و خواه به باطل قوت می گیرد، تا می رسد به جائی که صاحب آن مثل سگ گیرنده دائم راغب است که با هر کس درافتد و همیشه در پی آن است که سخنی از کسی بشنود و در آن دخل و تصرف کند، و از آن لذت یابد خصوصا در مجمعی که بعضی از ضعفاء العقول باشند، و این خلق خبیث را کمالی دانند و صاحب آن را به آن ستایش کنند و گویند: فلان شخص، حراف و جدلی و تیز بحث است، و کسی او را ملزم نمی تواند کرد و به این شاد می شود غافل از اینکه این، از خباثتی است که در باطن او جای دارد.
و اما خصومت، که لجاج کردن در کلام است از جهت استیفای مطلب و مقصود خود، آن نیز چون مراء و جدال، مذموم و بد، و غائله آن بی حد است ابتدای اکثر شرور وفتن، و مصدر انواع رنج و محن است.
حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم فرمود که «هرگز جبرئیل به نزد من نیامد مگر مرا موعظه کرد و آخر کلامش این بود که زنهار، احتراز کن از لجاج و تنگ گیری بر مردم، که آن عیب آدمی را ظاهر، و عزت او را تمام می کند» و فرمود که «دشمن ترین مردم در نزد خدا، لجوج خصومت کن است» و حضرت امیرالمومنین علیه السلام فرمود که «بر شما باد حذر کردن از مراء و خصومت، که اینها دلها را بیمار می کند و بر برادران، نفاق می رویاند» و از امام به حق ناطق، جعفر بن محمد الصادق مروی است که «از خصومت احتراز کنید که آن، دل را مشغول و گرفتار می کند و باعث کینه و نفاق می گردد» و شک در این نیست که اکثر فتنه ها و ناخوشیها از خصومت برخاسته.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: مراء و جدال به معنای اعتراض به سخن دیگران و تلاش برای کاهش ارزش آن سخن به قصد اهانت و نمایش زیرکی است. این رفتارها از صفات ناپسند و رذیله محسوب میشوند، چه در زمینههای علمی و چه در موضوعات غیر علمی؛ اما در مواردی که هدف، فهمیدن یا نقل حقیقت دینی باشد، این نوع بحثها مجاز و پسندیدهاند.
خصومت نیز نوعی جدال برای رسیدن به منفعت شخصی است که به شدت مذموم است و میتواند باعث بروز کینه و بروز مشکلات اجتماعی شود. پیامبر اسلام و دیگر امامان بر خطرات و مضرات این رفتارها تأکید کردهاند و فلسفه آن را در ایجاد دشمنی و عداوت میبینند. لذا توصیه شده است که از این گونه جدلها پرهیز شود؛ زیرا بیشتر فتنهها و ناخوشیها ریشه در خصومت و جدال دارند.
هوش مصنوعی: مراء و جدال به معنای اعتراضی است که فرد بر سخنان دیگران میکند و عیب و نقص آن را چه در ظاهر و چه در معنا مطرح میسازد، با هدف کاهش اعتبار و توهین به شخص مقابل و نشان دادن هوش و فطانت خود بدون داشتن دلیل دینی یا سودی برای آخرت.
هوش مصنوعی: «خصومت» نوعی جدل است که مربوط به بحثها و پافشاری در کلام به منظور دستیابی به مال یا هدفی دیگر است. بهطور کلی، مراء و جدال از ویژگیهای ناپسند و صفات زشت محسوب میشوند، چه در علوم مختلف باشد چه در دیگر مسائل، و چه مربوط به حق باشد یا باطل؛ مگر اینکه این جدال به موضوعات دینی مربوط شود و هدف آن درک یا رساندن درک درست باشد. در چنین شرایطی، این نوع بحثها آسیب زا نیستند و نمیتوان آنها را مراء و جدال نامید، بلکه باید از آنها به عنوان ارشاد و هدایت یاد کرد.
هوش مصنوعی: نشانهای وجود دارد که نشان میدهد اگر از بیان حقیقتی که به نفع شما نیست ناراحت نشوید، این نشان از عدم تعصب شماست. از سوی دیگر، اگر سخنی که حق باشد از زبان دیگری جاری شود و شما از آن ناراحت شوید و بخواهید حق را طوری بیان کنید که دیگران را متقاعد کنید و نقصهای سخنان آن طرف را آشکار کنید، این نشان از مجادله و کینهورزی است. اولی قابل ستایش است و نشاندهندهی قدرت درک و بزرگی شخصیت فرد است، اما دومی مذموم و ناپسند است و میتواند باعث بروز احساسات منفی مانند خشم و حسادت در هر دو طرف شود.
هوش مصنوعی: بسیاری مواقع ممکن است به شک و تردید در اعتقادات درست خود یا دیگران منجر شود. به همین دلیل، خداوند متعال دستور داده است که وقتی افرادی را میبینی که در آیات ما غرق میشوند و به نکتهبرداری از آن مشغول هستند، از آنها فاصله بگیری و تا زمانی که به موضوع دیگری نپرداختهاند، با آنها ارتباط نداشته باشی. زیرا اگر این کار را نکنی، تو نیز به مانند آنها خواهی شد.
هوش مصنوعی: حضرت پیامبر (ص) فرمودند که ایمان یک فرد تا زمانی کامل نمیشود که از مجادله و بحث کردن بپرهیزد، حتی اگر حق با او باشد. همچنین امام جعفر صادق (ع) بیان کردند که هرگز با کسانی که بردباری دارند یا با افراد احمق جدل نکنید، زیرا فرد بردبار ممکن است دشمن شما شود و فرد احمق به شما آسیب میزند. ایشان هشدار دادند که از مجادله و جدال دوری کنید، زیرا این کار سبب عداوت و آشکار شدن عیوب میشود. این خصیصه ناپسند با زیاد شدن مجادله و پیروزی بر حریف، چه حق باشد و چه باطل، نیرومندتر میشود و شخص به مانند سگی درمیآید که همواره در تلاش است با دیگران به نزاع بپردازد و از این درگیریها لذت میبرد، به خصوص در جمعهایی که افراد ضعیفالعقل حضور دارند. این ویژگی ناپسند گاهی به عنوان یک کمال شناخته میشود و افراد چنین شخصی را ستایش میکنند، در حالی که بیخبر از این هستند که این افراد در دل خود ناپاکی دارند.
هوش مصنوعی: خصومت، که به معنای stubbornness در صحبت کردن برای رسیدن به اهداف و مقاصد خود است، مانند بحث و جدل، نکوهیده و ناپسند شمرده میشود. این رفتار منجر به مشکلات و ناآرامیهای زیادی میشود و اکثر شرارتها و بلایا از آن ناشی میگردد. همچنین، منبع بسیاری از سختیها و دردسرها نیز به حساب میآید.
هوش مصنوعی: حضرت محمد (ص) فرمودند که جبرئیل هر بار که به او میآمد، او را نصیحت میکرد و در آخرین کلامش به او هشدار میداد که از لجاجت و سختگیری بر مردم دوری کند، زیرا این صفات به عیبهای انسان میافزاید و باعث از دست رفتن احترام او میشود. ایشان همچنین بیان کردند که بدترین مردم در نظر خداوند، افرادی هستند که لجوجانه با دیگران خصومت میورزند. همچنین حضرت علی (ع) فرمودند که باید از بحث و جدل و خصومت دوری کرد، چرا که این رفتارها دلها را بیمار و باعث نفاق میان برادران میشود. امام جعفر صادق (ع) نیز تأکید کردند که از خصومت پرهیز کنید، زیرا این امر موجب مشغولیت دل و ایجاد کینه و نفاق میگردد. بدون شک، بیشتر مشکلات و ناامنیها از خصومت ناشی میشود.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.