و ضد این صفت، که اصلاح میان مردمان بوده باشد از معالی صفات و فضایل ملکات است و علامت شرافت نفس و طهارت ذات است و به این سبب، ثواب بسیار، و فضیلت بی شمار به ازای آن در احادیث و اخبار رسیده است.
سید رسل صلی الله علیه و آله و سلم فرمودند: «فاضل ترین صدقات، اصلاح کردن میان مردمان است» و حضرت امام جعفر صادق علیه السلام فرمود که «صدقه ای که آن را خدا دوست دارد، اصلاح کردن میان مردم است، هرگاه فسادی میان ایشان واقع شود، و نزدیک کردن ایشان را به یکدیگر است، چون دوری و جدائی میانشان واقع شود» و به مفضل، وکیل خود فرمود که «هر گاه نزاعی میان دو نفر از شیعیان ما ببینی از مال من میان ایشان اصلاح کن» و به جهت وجوب اصلاح میان مردم است که دروغ گفتن در آن جایز است.
چنان که حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: «هر دروغی را می نویسند مگر اینکه در جهاد بوده باشد یا دروغ بگوید میان دو نفر که اصلاح میان ایشان کند» و حضرت صادق علیه السلام به ابن عمار فرمود که «از من به فلان اشخاص چنین و چنین بگو ابن عمار عرض کرد که هرگاه غیر از آنچه فرمودید سخنی دیگر از زبان شما به جهت اصلاح بگویم رواست؟ فرمود: بلی، مصلح، دروغگو نمی باشد، امثال این سخنها صلح است نه کذب» و مراد این است که اگر کسی به جهت اصلاح میان مردم سخن غیر واقعی بگوید که اصلاح شود، این را دروغ نمی گویند و ضرر ندارد سبحان الله اعتنای پروردگار عالم به اصلاح حال مردم تا آن حد است که دورغ را که از معاصی عظیمه است در این خصوص تجویز فرموده و آن را افضل صدقات قرار داده و قواعد قانونی چند به جهت حصول الفت مقرر فرموده و مفسد را به لعن و عذاب، مخصوص ساخته و با وجود این، چنانچه در بسیاری از ابنای روزگار مشاهده می شود بسیاری از ارباب نفوس خبیثه به جهت پیشرفت امور دنیویه و گذران چند روزه این خانه عاریت اساس، افساد میان دوستان و مسلمانان می چینند، و آتش فتنه روشن می کنند بلکه چه بسا کسانی هستند که به اندک خلاف توقعی که از کسی مشاهده نمودند در مقام انواع فساد برمی آیند.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: اصلاح میان مردم از فضایل بزرگ و نشانههای شرافت و پاکی نفس است و در احادیث و اخبار به شدت به آن تأکید شده است. پیامبر اکرم (ص) فرمودند که بهترین صدقه، اصلاح کردن میان مردم است. امام جعفر صادق (ع) نیز اشاره کردند که اصلاح بین مردم به قدری ارزشمند است که در مواردی میتوان دروغ گفت تا صلح برقرار شود. بدین ترتیب، اگر کسی برای اصلاح بین دو نفر سخن غیر واقعی بگوید، این عمل دروغ و نادرست محسوب نمیشود. خداوند توجه ویژهای به اصلاح امور مردم دارد و بدین دلیل، دروغ را در این زمینه مجاز دانسته است. با این وجود، متأسفانه برخی افراد به خاطر منافع دنیوی، به فساد و ایجاد نزاع میان مسلمانان دامن میزنند.
هوش مصنوعی: برعکس این ویژگی، اصلاح بین مردم یکی از صفات برجسته و فضایل ارزشمند است و نشانهای از نیکسیرتی و پاکی روح فرد به شمار میرود. به همین دلیل، به ازای این عمل، پاداشهای فراوان و فضایل بسیاری در روایات و اخبار ذکر شده است.
هوش مصنوعی: سید رسول الله(ص) فرمودند: «بهترین صدقهها، reconciliating در میان مردم است» و امام جعفر صادق(ع) نیز فرمودند که «صدقهای که خدا آن را دوست دارد، اصلاح میان مردم است، زمانی که بین آنها مشکلی پیش بیاید و وقتی که باید آنها را به هم نزدیک کنیم، به ویژه زمانی که فاصله و جدایی میانشان ایجاد شده باشد.» ایشان به مفضل، نماینده خودشان فرمودند که «اگر نزاعی میان دو نفر از شیعیان ما دیدی، برای آنها از مال من صلح کن.» و از آنجا که اصلاح میان مردم واجب است، دروغ گفتن در این زمینه جایز شمرده میشود.
هوش مصنوعی: حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم فرمودند که هر دروغی قابل نوشتن است مگر در موارد خاصی مثل جهاد یا وقتی که کسی در تلاش است تا میان دو نفر سازش و اصلاح ایجاد کند. حضرت صادق علیه السلام به ابن عمار فرمود که اگر از طرف او چیزی بگوید که در جهت اصلاح است، اشکالی ندارد. بنابراین، اگر کسی برای بهبود روابط میان مردم حقیقتی را تحریف کند، این عمل دروغ به حساب نمیآید و ضرری ندارد. خداوند به اصلاح و بهبود حال مردم توجه زیادی دارد و حتی دروغ را در این مورد که جزو گناهان بزرگ است، مجاز شمرده و آن را بهتر از صدقات دانسته است. همچنین، قوانین خاصی برای ایجاد صلح وضع کرده و مفسدان را به عذاب و لعن تهدید کرده است. اما با این حال، در زمانهای مختلف شاهد هستیم که برخی افراد به دنبال منافع دنیوی و گذران زندگی، سعی در ایجاد اختلاف و فساد میان دوستان و مسلمانان دارند و به راه انداختن فتنه میپردازند. برخی حتی به خاطر کوچکترین ناهماهنگیها، دست به ایجاد فساد و تنش میزنند.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.