و مخفی نماند که ضد این صفت، که اکرام و تعظیم و احترام داشتن بندگان خدا بوده باشد از شرایف اعمال، و فضایل افعال است.
و در حدیث قدسی وارد شده است که «حق سبحانه فرمود که باید ایمن شود از غضب من هر که اکرام کند بنده مومن مرا» و از حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم مروی است که «هیچ بنده ای از امت من نیست که ملاطفت کند با برادر مومن خود، به نوعی از ملاطفت، مگر اینکه خدا از خدمه بهشت خدمتکار از برای او قرار می فرماید» و از حضرت صادق علیه السلام مروی است که «هر که خواری از روی برادر مومن خود بردارد خدای تعالی، ده حسنه برای او می نویسد و هر که بر روی برادر مومن خود تبسم کند خدای تعالی از برای او حسنه ثابت کند» و فرمود: «هر که برادر مومن خود را مرحبا گوید، خدای تعالی تا روز قیامت مرحبا از برای او می نویسد» و فرمود: «هر که نزد برادر مسلم خود آید و او را اکرام کند، خدای تعالی را اکرام کرده است» روزی آن حضرت به اسحق بن عمار فرمود که «ای اسحق به دوستان من هر قدر توانی احسان کن، که هیچ مومن احسان به مومنی نکرد و اعانت او ننمود مگر اینکه صورت ابلیس را خراشید و دل او را مجروح ساخت» و از جمله اموری که آدمی را به اکرام و تعظیم مردم وا می دارد، آن است که به تجربه ثابت شده است که هر که به هر نظری مردم را می بیند مردم نیز به آن نظر به او نگاه می کنند و او را می بینند آری: هر کس هر چه می کارد می درود.
همینت پسندست اگر بشنوی
که گر خارکاری سمن ندروی
و بدان که اکرام و اعزاز جمیع طبقات مردم، به قدری که سزاوار ایشان است از جمله اعمال محموده است و سزاوار آن است که انسان بعضی از اصناف مردم را به زیادتی تعظیم و اکرام، اختصاص دهد، و از آن جمله اهل علم و فضل و صاحبان ورع و تقوی است زیرا که در اخبار بسیار تأکید شدید در اکرام و تعظیم این دو طبقه جلیله وارد شده.
و از آن جمله پیران و ریش سفیدان اهل اسلام است، که زیادتی اکرام و احترام ایشان بر جوانان لازم و متحتم است.
و حضرت پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم فرمود که «هر که مراعات کند فضل بزرگتر از خود را به جهت زیادتی سن او، و احترام کند او را، خدای تعالی او را از ترس روز قیامت ایمن می گرداند» و از حضرت صادق علیه السلام مروی است که «بزرگ شمردن شیخ پیر، و تعظیم او، تعظیم و بزرگ شمردن خدا است» و فرمود که «از ما نیست هر که احترام نکند پیران ما را و رحم نکند بر صغیران ما» و از جمله کسانی که زیادتی احترام ایشان سزاوار است، بزرگ طایفه، و کریم قوم است و حضرت پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم فرمود که «هرگاه کریم قوم، و بزرگ ایشان بر شما وارد شود اکرام او کنید».
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: احترام و اکرام بندگان خدا از فضایل بزرگ و شرایف اعمال است. طبق حدیث قدسی، هر کس بنده مؤمن خدا را اکرام کند، از غضب خدا ایمن خواهد بود. همچنین، پیامبر اسلام فرمود هر کس با برادر مؤمن خود با محبت رفتار کند، خداوند خدمتکاری برای او در بهشت مقرر میکند. از امام صادق (ع) نیز روایت شده که اگر کسی خاری را از دل برادر مؤمن خود دور کند، ده حسنه برای او نوشته میشود.
اکرام و احترام به مردم، به ویژه افراد عالم و باتقوا، از جلمه اعمال پسندیده است. احترام به پیران و ریشسفیدان نیز بر جوانان واجب است، چرا که احترام به آنها نشاندهنده احترام به خدا است. پیامبر (ص) فرمود: هر کس بزرگتر از خود را به خاطر سنش محترم شمارد، خداوند او را از ترس قیامت ایمن میکند. در نهایت، احترام به بزرگ طایفه و کریمان قوم نیز تأکید شده است.
هوش مصنوعی: برعکس این صفت که اکرام و احترام به بندگان خداست، از بهترین اعمال و فضیلتها به شمار میرود.
هوش مصنوعی: در یک سخن معصوم گفته شده که هر کسی که بنده مؤمنی را محترم بشمارد، از غضب الهی در امان خواهد بود. همچنین از پیامبر اسلام نقل شده است که هر کس با برادر مؤمن خود مهربانی کند، خداوند برای او خدمتی از بهشت قرار میدهد. امام صادق نیز فرمودهاند که اگر کسی کمکی از برادر مؤمن خود بردارد، خداوند برای او ده حسنه مینویسد و اگر بر روی او تبسم کند، حسنهای پایدار برای او ثبت میشود. همچنین اگر کسی به برادر مؤمن خود سلام کند، خداوند تا پایان دنیا برای او سلامی مینویسد و بدین ترتیب اکرام برادران مسلمان، به معنای اکرام خداوند است. یک بار امام به اسحق بن عمار فرمودند که به دوستان من خیر و نیکی برسان، زیرا هیچ مؤمنی با مؤمنی احسان نمیکند مگر اینکه ابلیس ناراحت و دلش مجروح میشود. این موضوع نشان میدهد که رفتار و نگرش ما نسبت به دیگران تاثیر زیادی بر نحوهی دید آنها به ما دارد و در نهایت هر کس آنچه را که میکارد، درو خواهد کرد.
هوش مصنوعی: اگر به خوشیها و زیباییها علاقهمندی، باید بدانی که اگر مشغول کارهای سخت و دشوار شوی، دیگر نمیتوانی به آرامش و لذت واقعی دست پیدا کنی.
هوش مصنوعی: به یاد داشته باش که احترام و بزرگداشت تمام اقشار مردم به اندازهای که شایسته آنهاست، از جمله کارهای ممدوح و نیکو به شمار میآید. همچنین شایسته است که انسان برخی از گروهها را بیشتر مورد احترام و بزرگداشت قرار دهد، از جمله اهل علم و فضیلت و کسانی که دارای دیانت و تقوی هستند؛ زیرا در اخبار و متون معتبر، تأکید زیادی بر احترام و بزرگداشت این دو گروه مهم شده است.
هوش مصنوعی: احترام و ارادت به افراد سالخورده و ریشسفیدان در جامعه اسلامی بسیار ضروری و واجب است و جوانان باید این احترام را به آنان به خوبی نشان دهند.
هوش مصنوعی: پیامبر اکرم (ص) فرمودند: «هر کس به خاطر سن و مقام شخصی بزرگتر از خود، به او احترام بگذارد، خداوند او را در روز قیامت از ترس ایمن میسازد.» همچنین امام صادق (ع) اشاره کردند که «احترام به افراد سالخورده، در حقیقت احترام به خداوند است» و فرمودند: «هر کس به بزرگترهای ما احترام نگذارد و به کوچکترهای ما رحم نکند، از ما نیست.» از جمله افرادی که شایسته احترام بیشتری هستند، بزرگ طایفه و شخصیتهای باکرامت قوم میباشند. پیامبر (ص) فرمودند: «هرگاه فرد باکرامتی از قوم شما وارد شود، باید او را محترم بشمارید.»
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.