مذکور شد که ضد حسد، نصیحت است که عبارت است از: دوست داشتن خیر و نعمتی که صلاح بوده باشد از برای مسلمین و خلاصه آن خیرخواهی ایشان است و آن از معالی صفات، و شرایف ملکات است و هر که طالب خیر و خوبی از برای مسلمانان بوده باشد، در هر خیری که به ایشان برسد شریک است یعنی ثواب او مثل ثواب کسی است که آن خیر را رسانیده است.
و از اخبار، ثابت می شود که «هر کس به سبب اعمال صالحه، به درجه نیکان نرسد و لیکن ایشان را دوست داشته باشد و در روز قیامت با ایشان محشور خواهد شد» همچنان که وارد شده است: «المرء یحشر مع عن أحب» یعنی «هر کسی محشور خواهد شد با آنکه دوست دارد» شخصی به حضرت پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم عرض کرد که «قیامت چه وقت است؟ حضرت فرمود: چه آماده کرده ای از برای آن؟ عرض کرد که نماز و روزه بسیار مهیا نکرده ام و لیکن خدا و رسول او را دوست می دارم حضرت فرمود: هر که را دوست داری با او خواهی بود» و اخباری که در مدح خیرخواهی بندگان خدا رسیده، بسیار، و خارج از حیز شمار است از حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم مروی است که عظیم ترین مردم از جهت منزلت در نزد خدا در روز قیامت، راهروترین ایشان است در زمین از جهت خیرخواهی خلق خدا» و نیز آن حضرت فرمودند که «باید هر یک از شما خیر خواه برادر دینی خود باشد، چنان که خیرخواه خود است» و از حضرت امام جعفر صادق علیه السلام مروی است که بر مومن واجب است خیرخواهی برادر مومن خود در حضور و غیاب او» و حضرت پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: «هر که سعی کند در حاجت برادر مومن خود، و نصیحت خیرخواهی او را نکند به خدا و رسول او خیانت نموده است» و در حدیثی دیگر از حضرت صادق علیه السلام وارد است که «خدا خصم او خواهد بود» شخصی روایت می کند که «در خدمت حضرت رسالت پناه نشسته بودم، آن جناب فرمودند که حال، شخصی بر شما وارد می شود که از اهل بهشت است پس مردی از انصار درآمد، که آب وضو از محاسنش می چکید، سلام کرد و مشغول نماز شد و فردای آن روز نیز آن سرور، این سخن را فرمود باز همان مرد درآمد و روز سوم باز به همین دستور چون آن حضرت از مجلس برخاستند یکی از صحابه از دنبال آن مرد انصاری رفته سه شب در نزد او به سر برد ولی از او بیداری و عبادتی ندید بجز آنکه چون به جامه خواب گردیدی ذکر خدا کردی، و همچنان خفته بود تا برای نماز صبح برخاستی و لیکن زا وی جز سخن خیر نشنیدی آن صحابه گوید: چون سه شب گذشت وی را گفتم که من از پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم در حق تو چنین سخن شنیدم، خواستم که بر عمل و عبادت تو مطلع گردم، ولی از تو عمل بسیاری ندیدم، بگو ببینم:
چه چیز تو را به این مرتبه رسانیده و از اهل بهشت گردانیده است؟ انصاری گفت: غیر از آنچه دیدی از من بندگی به تقدیم نمی رسد، جز آنکه بر احدی از مسلمانان در خود غشی نمی بینم، و بر خیر و خوبی که خدای تعالی به وی عطا کرده باشد حسدی نمی برم آن شخص گفت: این است که تو را به این مرتبه رسانیده است و این صفتی است که تحصیل آن از ما برنمی آید» مروی است که «حضرت موسی علیه السلام مردی را در زیر عرش دید، آرزوی مقام و مرتبه وی را نموده گفت: یا رب چرا و به چه عمل بدین مرتبه رسیده که در سایه عرش تو آرمیده؟ خدای فرمود که وی بر مردمان حسد نمی برد» و مخفی نماند که غایت خیرخواهی و نصیحت آن است که آنچه از برای خود دوست داشته باشی از برای برادر دینی خود نیز همان را دوست بداری، همچنان که در احادیث بسیار به آن تصریح شده.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: در این متن به اهمیت حسد زدایی و خیرخواهی در اسلام پرداخته شده است. خیرخواهی به معنای دوست داشتن خیر و نیکویی برای دیگر مسلمانان است و از بالاترین صفات انسانی به شمار میرود. کسانی که برای دیگران خیر میخواهند، در ثواب آنها شریکند و حتی اگر خود به مقام نیکان نرسند، با نیکان محشور خواهند شد. پیامبر اسلام تأکید کردهاند که هر کس برای برادر دینی خود خیر بخواهد، مانند آن است که خود آن خیر را انجام داده است و هرگونه سعی در رفع نیاز دیگران را مورد تشویق قرار دادهاند. همچنین، یکی از دلایل رسیدن فردی به مقام بالا در بهشت، دوست نداشتن حسد نسبت به دیگران است. در نهایت، فرهنگی از محبت و خیرخواهی باید در میان مسلمانان رواج یابد که در آن هر کس به دنبال نیکی برای خود و دیگران باشد.
هوش مصنوعی: در این متن گفته شده است که ضد حسد، نصیحت و خیرخواهی برای دیگران است. این به معنای دوست داشتن خیر و نیکی برای مسلمانان است و به نوعی نشاندهنده ویژگیهای عالی و ارزشمند انسانی است. هر کس که برای دیگران خیر و خوبی بخواهد، در ثواب آن خیر شریک است و پاداش او مشابه پاداش کسی است که همان خیر را به دیگران رسانده است.
هوش مصنوعی: در اخبار آمده است که هر کس به دلیل اعمال نیک خود به مقام نیکان نرسد، اما آنها را دوست داشته باشد، در روز قیامت با آنان محشور خواهد شد. شخصی از پیامبر اسلام پرسید که زمان قیامت کی است؛ پیامبر پاسخ دادند که باید ببینی چه آمادگیهایی برای آن روز داری. آن شخص گفت که از نماز و روزه چندانی آماده نکرده، اما خدا و پیامبر را دوست دارد. پیامبر فرمودند که هر کسی را که دوست دارد، با او خواهد بود. همچنین در مورد خیرخواهی از بندگان خدا روایات زیادی وجود دارد که نشان میدهد بهترین مردم از نظر مقام نزد خدا، کسانی هستند که خیرخواه دیگران باشند. پیامبر همچنین فرمودند که هر یک از شما باید برای برادر دینی خود خیرخواه باشد. امام صادق نیز تأکید کردند که بر مؤمن لازم است که در حضور و غیاب برادر مؤمن خود خیرخواهی کند. پیامبر فرمودند که کسی که در رفع نیاز برادر مؤمن خود کوشش نکند، به خدا و رسول او خیانت کرده است. در حدیثی دیگر آمده است که خداوند دشمن او خواهد بود. روایت شده که پیامبر فرمودند کسی از اهل بهشت به جمع شما وارد میشود، و مردی از انصار وارد شد که آثار وضو بر صورتش بود و نماز خواند. این واقعه چند روز تکرار شد و یکی از صحابه به دنبال این مرد رفت تا ببیند او چه عبادتی انجام میدهد، اما فقط ذکر خدا را در خواب میشنید. پس از گذشت چند شب، آن صحابه از مرد پرسید که چرا عبادت خاصی نمیکند با توجه به اینکه پیامبر در مورد او چنین گفته است.
هوش مصنوعی: چه چیزی باعث شده که تو به این درجه برسی و جزو اهل بهشت شوی؟ انصاری پاسخ داد: غیر از آنچه که دیدی، از من هیچ بندگی به خدا تقدیم نمیشود، مگر اینکه بر هیچ یک از مسلمانان حسدی نمیبرم و نسبت به خوبیهایی که خداوند به آنها عطا کرده، احساس حسادت نمیکنم. شخص دیگری گفت: این همان چیزی است که تو را به این مقام رسانده و این ویژگیای است که برای ما به دست آوردنش ممکن نیست. روایت شده است که حضرت موسی علیهالسلام مردی را زیر عرش خدا دید و آرزوی مقام او را کرد و گفت: "پروردگارا! چرا و به چه عمل به این مرتبه رسیده است که زیر سایه عرش تو قرار دارد؟" خداوند فرمود: "چون او بر مردم حسد نمیبرد." و به خوبی روشن است که اوج خیرخواهی و نصیحت این است که آنچه را برای خود دوست داری، برای برادر دینیات نیز دوست داشته باشی، همانطور که در احادیث مختلف به این موضوع اشاره شده است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.