ضد تکلم به مالا یعنی، و فضول کلام، خاموشی است، یا تکلم کردن به سخنانی که به آنها احتیاج است، و فایده ای بر آنها مترتب می شود و فواید خاموشی، و فضیلت آن، بعد از این در محل خود مذکور خواهد شد.
و اخبار بسیار در خصوص مدح ترک سخنان بی فایده و فضول، وارد شده است.
همچنان که از حضرت پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم مروی است که «علامت نیکوئی اسلام مرد، آن است که چیز بی فایده را ترک کند» و نیز از آن حضرت منقول است که «خوشا بحال کسی که زیادتی زبانش را نگاه دارد و زیادتی مالش را به مصرف برساند» و ببین که مردم کار را چگونه بر عکس کرده اند زیادتی مال را نگاه می دارند، و زبان را رها می کنند.
روزی آن حضرت فرمود: «اول کسی که از این در داخل می شود مردی است از اهل بهشت چون آن مرد داخل شد از او پرسیدند که ما را خبر ده به بهترین عملهای خود، که امید به آن داری گفت: من مردی هستم کم عمل، و محکم ترین چیزی که به آن امیدوار به خدا هستم سلامتی نفس، و ترک چیزهای بی فایده است» به أبی ذر قدس سره فرمود که «می خواهی تو را یاد دهم عملی که بر بدن سبک باشد، و در ترازوی اعمال، سنگین؟ عرض کرد: بلی یا رسول الله فرمود: خاموشی و حسن خلق و ترک امر بی فایده» شخصی از لقمان پرسید که «دانائی و حکمت تو چه چیز است؟ گفت: سوال نمی کنم از چیزی که کفایت کرده شده ام از آن و بر خود نمی بندم چیز بی فایده را» و آنچه در فضیلت ترک فضول کلام و سخن بی فایده وارد شده است در اخبار ائمه اطهار و حکماء اکابر اهل دین، از حد تحریر و تقریر متجاوز است و همین قدر که مذکور شد از برای اهل بصیرت کافی است، ان شاء الله.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: ضد تکلم به مالا به معنای خاموشی یا گفتن سخنان ضروری و مفید است. فواید سکوت و فضیلت آن در احادیث مختلفی مطرح شده است. یکی از احادیث بیان میکند که نشانه نیکویی اسلام، ترک سخنان بیفایده است. همچنین، پیامبر میفرماید که فردی که زبان خود را کنترل کند، از کسی که مالش را حفظ کند، بهتر است. نقش سکوت و پرهیز از کلام فضول در احادیث و نظرات اهل دانش بسیار مورد تأکید قرار گرفته و بهطور کلی، سکوت و اجتناب از سخنان بیفایده مورد ستایش قرار دارد. این موضوع در کلام بزرگان دین و حکما نیز بهکرّات مورد اشاره قرار گرفته و نکات یاد شده برای افراد با بصیرت کفایت میکند.
هوش مصنوعی: ضد تکلم به معنای سکوت است، یا به صحبت کردن درباره موضوعاتی که ضرورت دارند و سودی به همراه دارند. همچنین، مزایای سکوت و ارزش آن در ادامه ارائه خواهد شد.
هوش مصنوعی: اخبار زیادی درباره تمجید از ترک کردن صحبتهای بیهوده و اضافی آمده است.
هوش مصنوعی: طبق روایتی از پیامبر اسلام، نشانه خوبی در ایمان یک فرد این است که از انجام کارهای بی فایده خودداری کند. همچنین، او در مورد چگونگی مدیریت زبان و مال نیز سخن گفته و بر اهمیت صرفهجویی در گفتار و توجه به استفاده از مال تأکید کرده است. اما متأسفانه، در جامعه امروزی، مردم معمولاً برعکس عمل میکنند؛ به طوری که به جمعآوری ثروت بیشتر میپردازند و در عوض، مراقب گفتار خود نیستند.
هوش مصنوعی: روزی پیامبر فرمود: «اولین کسی که از این در وارد میشود، مردی از اهل بهشت است.» وقتی آن مرد وارد شد، از او خواستند تا بهترین اعمالش را که به آن امید دارد، به ما بگوید. او پاسخ داد: «من مردی هستم که اعمال کمی دارم و از همه چیز محکمتر به آن امیدوارم، سلامت نفس و ترک کارهای بیفایده است.» سپس به آبی ذر فرمود: «میخواهی عملی به تو بیاموزم که بر بدن سبک باشد و در ترازوی اعمال سنگین؟» او گفت: «بله، ای پیامبر خدا.» پیامبر فرمود: «خاموشی، حسن خلق و ترک کارهای بیفایده.» شخصی از لقمان پرسید: «حکمت و دانایی تو چیست؟» او گفت: «از چیزی که از آن بینیازم سؤال نمیکنم و بر خود چیز بیفایده را تحمیل نمیکنم.» در مورد فضیلت ترک سخنان زاید و بیفایده، در احادیث اهل بیت و حکما بسیار صحبت شده است و آنچه ذکر شد برای اهل دانش کافی است. ان شاء الله.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.