صفت ششم: مال حرام خوردن و از آن اجتناب نکردن است و آن از نتایج حب دنیا و حرص بر آن است و از اشد مهلکات، و اعظم موانع وصول به سعادات است بیشتر کسانی که به هلاکت رسیده اند سببش آن بوده و اکثر مردم که از فیوضات و سعادات محروم مانده اند به واسطه آن شدی سدی از این محکم تر در راه توفیق نیست و پرده ای از این مانع تر بر چهره تایید نه و کسی که تأمل کند می داند که خوردن حرام، اعظم حجابی است بندگان را از وصول به درجه ابرار و قوی تر مانعی است از اتصال به عالم انوار سراچه عالم را از آن تیرگی و ظلمت و خباثت و غفلت حاصل، و نفس انسانی به واسطه آن به اسفل درکات هلاکت و ضلالت واصل می گردد «و هو الذی انساها عهود الحمی و هو الذی أهواها فی مهاوی الضلاله و الردی» یعنی «عهد پروردگار به واسطه آن فراموش، و در چاههای گمراهی و سرگردانی با شیاطین به سبب آن هم آغوش».
آری:دلی که از لقمه حرام روئیده شده باشد کجا و قابلیت انوار عالم مقدس کجا؟ و نطفه را که از مال مردم هم رسیده باشد با مرتبه رفیعه انس با پروردگار چه کار؟ چگونه پرتو لمعات عالم نور، به دلی تابد که بخار غذای حرام، آن را تاریک کرده؟ و کی پاکیزگی و صفا از برای نفس حاصل می شود که کثافات مال مشتبه آن را آلوده و چرک نموده باشد؟ و به همین جهت حاملین شرع و احکام، و امنای وحی ملک علام، نهایت تحذیر از او فرمودند و به شدت هر چه تمامتر از او منع نمودند
از حضرت پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم مروی است که «در بیت المقدس فرشته ای هست که هر شب ندا می کند که هر که بخورد چیزی را که حرام باشد، خدا از او نه قبول می فرماید سنتی را، و نه واجبی را» و نیز از آن سرور مروی است که «هر که باک نداشته باشد از اینکه هرجا مال را تحصیل کند، خدا هم باک ندارد که از هر دری او را وارد جهنم کند» و فرمود: «هر گوشتی که از حرام روئیده شود آتش سزاوار است به آن» و نیز فرمود که «هر که مالی از سر ممر حرامی به دست آورد و به آن صله رحم به جا آورد، یا تصدیق کند، یا در راه خدا انفاق نماید، خداوند عالم، همه را جمع می کند، پس آن را داخل آتش می کند» و فرمود: «هر که مالی از حرام کسب نماید پس اگر آن را تصدیق کند از او قبول نمی شود و اگر بگذارد آن را، توشه راه جهنم او می شود» از حضرت امام جعفر صادق علیه السلام مروی است که «هرگاه کسی مالی از غیر مداخل حلال به دست آورد و به آن حج کند، چون گوید: «لبیک، اللهم لبیک» خطاب رسد که «نه لبیک و نه سعدیک» و در بعضی اخبار وارد شده است که «چون روز قیامت شود بنده ای را در نزد ترازوی اعمال نگاه دارد و از برای او اعمال حسنه مانند کوههای عظیمه باشد، پس او را در مقام محاسبه باز می دارد و از او سوال می کنند که مال خود را از کجا به دست آورده و به چه مصرف رسانیده است؟ و رعایت عیال خود را چگونه نموده است؟ و حقوق ایشان را به جای آورده است یا نه؟ تا به واسطه این محاسبات، همه اعمال حسنه او تمام شود و هیچ از برای او باقی نماند پس ملائکه ندا می کنند که «هذا الذی أکل عیاله حسناته» یعنی این است آنچنان کسی که عیال او حسنات او را خوردند و امروز به اعمال خود گرفتار آمد» و وارد شده است که «زن و فرزندان آدمی در روز قیامت به او می آویزند و او را در موقف حضور پروردگار باز می دارند و می گویند: پروردگارا حق ما را از این شخص بستان به درستی که ما جاهل به احکام شریعت بودیم و او ما را تعلیم نکرد و غذای حرام به ما خورانید و ما عالم به آن نبودیم» پس هر که طالب نجات، و مشتاق وصول به سعادات باشد باید فرار کند از مال حرام.
همچنان که از شیر درنده و مار گزنده فرار می نماید.
آه، آه، از امثال این زمان، کجا این دست می دهد و حال اینکه حلالی جز آب باران و گیاه بیابان یافت نمی شود و آنچه می بینی همه دست عدوان آن را حرام کرده، و معاملات فاسده آن را فاسد نموده هیچ درهمی نیست مگر آنکه پی در پی دستهای غاصبین به آن رسیده و هیچ دیناری نیست مگر آنکه مکرر به کسی که از جمله قاهرین است در کیسه او داخل شده بیشتر آب و زمینها مغصوب، و اکثر مواشی و حیوانات منهوب پس چگونه قطع به حلیت قوتی حاصل می شود هیهات، هیهات تاجری را نمی یابی مگر آنکه معامله او با اهل ظلم و عدوان، و صاحب عمل را نمی بینی مگر اینکه مال او مخلوط است به اموال حاکم و سلطان.
و بالجمله حلال در امثال این زمان مفقود، و راه وصول به آن مسدود است و این آفتی است که خانه دین از آن ویران، و آتشی است که گلشن ایمان از آن سوزان است.
و این نه چنین است که مخصوص این عصر باشد، بلکه ظاهر آن است که حال اکثر اعصار چنین بوده و از این جهت است که حضرت امام جعفر صادق علیه السلام فرمودند که «خوراک بنده مومن در دنیا، خوراک، مضطرین است» و با وجود همه اینها، باید مطالب نجات مأیوس نباشد از تحصیل حلال و دست و شکم خود را به هر غذائی نیالاید.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن به بررسی اهمیت پرهیز از مال حرام و عواقب آن میپردازد. نویسنده تأکید میکند که خوردن مال حرام ناشی از حب دنیا و حرص است و از موانع بزرگ در راه رسیدن به سعادت و درجات عالی انسانی به شمار میرود. افرادی که به هلاکت رسیدهاند، اغلب به دلیل عدم اجتناب از مال حرام به این سرنوشت دچار شدهاند.
نویسنده بر این نکته تأکید دارد که کسانی که مال حرام میخورند، نه تنها خود را از ارتباط با انوار الهی محروم میکنند بلکه موجب تاریکی و آلودگی نفس خود میشوند. همچنین، نقل قولهایی از پیامبر اسلام و امامان معصوم ذکر میشود که از عواقب منفی تحصیل مال حرام هشدار میدهد. بهعلاوه، وضعیت کنونی اجتماعی و اقتصادی نیز باعث میشود که دسترسی به مال حلال بسیار دشوار باشد و این مشکل، چالشی جدی در راستای حفظ دین و ایمان افراد به شمار میرود. در نهایت، نویسنده توصیه میکند که انسان باید از مال حرام دوری کند و در تلاش برای تأمین معیشت خود به حلال بپردازد، حتی اگر این راه دشوار باشد.
هوش مصنوعی: صفت ششم: خوردن مال حرام و عدم خودداری از آن، ناشی از عشق به دنیا و حرص بر آن است و این موضوع یکی از مهلکترین چیزها و بزرگترین موانع رسیدن به سعادت به شمار میرود. بسیاری از افرادی که به هلاکت رسیدهاند، دلیل آن همین موضوع است و اکثر مردم نیز به خاطر آن از نعمتها و سعادتها محروم ماندهاند. این مانع به قدری محکم است که هیچ چیز دیگری نمیتواند به این شدت در راه کامیابی مشکل ایجاد کند و هیچ پردهای نمیتواند به اندازه آن بر چهره تأیید حجاب ایجاد کند. کسی که در این مورد تأمل کند، متوجه میشود که خوردن مال حرام بزرگترین مانع برای بندگان در رسیدن به مرتبه ابرار است و قویترین مانع از اتصال به دنیای نورانی محسوب میشود. این عمل باعث ایجاد تیرگی، ظلمت، ناپاکی و غفلت در زندگی انسان میشود و به واسطه آن، نفس انسان به پایینترین درجات هلاکت و گمراهی میافتد؛ به طوری که عهد و پیمان خداوند فراموش میشود و انسان در گودالهای گمراهی و سردرگمی به دام شیطانها میافتد.
هوش مصنوعی: آری، دلی که از لقمه حرام تغذیه کرده باشد، چگونه میتواند به نورهای مقدس دست یابد؟ و نطفهای که از مال مردم به دست آمده، چه ارتباطی با نزدیکی به پروردگار دارد؟ چگونه نور جهان به دلی میتابد که غذای حرام آن را آلوده کرده است؟ و پاکی و صفای روح چگونه حاصل میشود وقتی مال نامشروع آن را کثیف کرده باشد؟ به همین خاطر، حاملان دین و پیروان وحی بارها نسبت به این موضوع هشدار داده و از آن به شدت منع کردهاند.
هوش مصنوعی: پیامبر اکرم فرمودهاند که در بیت المقدس فرشتهای هر شب ندا میدهد که خوردن هر چیز حرام موجب نمیشود که خداوند اعمال انسان را بپذیرد. همچنین، کسی که در جایی مال حرام به دست آورد، خداوند نیز درباره او بیتوجهی خواهد کرد. ایشان بیان کردهاند که هر گوشتی که از حرام به وجود بیاید، باید منتظر عذاب باشد. اگر کسی مالی از راه حرام کسب کند و بخواهد با آن صله رحم یا صدقه دهد، خداوند تمامی این اعمال را جمع کرده و در آتش میسوزاند. کسی که از حرام مال به دست آورد، اگر آن را رها نکند، این مال برای او میشود توشهای برای جهنم. امام جعفر صادق نیز فرمودند اگر کسی با مال حرام به حج برود، ندایی خواهد آمد که خیرخواهی برای او نیست. در روز قیامت وقتی اعمال خوب یک شخص مانند کوههای بزرگ سنجیده میشود، او باید پاسخگوی منبع مال خود و نحوه خرج آن باشد. خانوادهاش در روز قیامت از او طلب حق میکنند و اعلام میکنند که او آنها را آگاه نکرده و غذای حرام به آنها داده است. بنابراین، هر کسی که به دنبال نجات و سعادت است، باید از مال حرام دوری کند.
هوش مصنوعی: همانطور که از شیر وحشی و مار زهرآگین فرار میکند.
هوش مصنوعی: این زمان، چقدر عجیب و غریب است! جایی پیدا نمیشود که جز آب باران و گیاهان بیابانی چیز حلال دیگری پیدا شود. همه چیزهایی که میبینی، تحت سلطه و ظلم قرار گرفته و زندگی به هم ریخته است. هیچ پولی نیست که از دست افراد غاصب به آن نرسیده باشد و همه معاملات فاسد و ناعادلانهای در جریان است. بیشتر زمینها غصب شده و دامها و حیوانات به سرقت رفتهاند. پس چطور میتوان به حلال بودن چیزی اطمینان کرد؟ متأسفانه، هیچ بازرگانی پیدا نمیشود که کارش با ظالمها نباشد و هیچ کسی که کار بکند، نخواهد توانست بدون آمیختن اموالش با داراییهای حاکم و سلطان، زندگی کند.
هوش مصنوعی: در نتیجه، در زمانه کنونی دسترسی به حلال و حلال بودن چیزها به شدت دشوار شده و راهی برای رسیدن به آن وجود ندارد. این وضعیت آسیب جدی به اساس دین زده و همچون آتشی میباشد که به باغ ایمان صدمه میزند.
هوش مصنوعی: این وضعیت تنها مختص به زمان حاضر نیست، بلکه به نظر میرسد در اکثر زمانها چنین بوده است. به همین دلیل، حضرت امام جعفر صادق علیهالسلام فرمودند که «غذای بنده مؤمن در دنیا، غذای نیازمندان است». با وجود این، نباید از تلاش برای بهدست آوردن لقمه حلال ناامید شد و نباید خود را به هر نوع غذایی مشغول کرد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.