بدان که همچنان که از برای دهنده عطایا، آدابی است که مذکور شد، از برای فقیر نیز آدابی چند است:
اول: آنکه آنچه را گرفت در آن اسراف نکند و به غیر مصارف ضروریه نرساند و حبس نکند.
دوم: آنکه شکر خدا را کند و حق آن شخص دهنده را نیز بشناسد، و او را دعا و ستایش کند.
حضرت صادق علیه السلام فرمود: «خدا لعنت کند کسانی را که سد راه خیر می کنند شخصی عرض کرد که کیانند؟ فرمود: مردی است که کسی به او نیکی کند و او کفران نعمت او را کند و این باعث شود که آن شخص به دیگری نیکی نکند».
سوم: آنکه هر چه به او بدهند حقیر نشمرد و مذمت کسی را که داده است نکند و اگر بر عیبی از او مطلع شود بپوشاند و اگر به او چیزی ندهد بد او را نگوید، و ملامت او را نکند.
چهارم: آنکه از مالی که حرمت داشته باشد و شبهه ناک باشد اجتناب نماید پس از کسی که مال او حلال نیست، یا بیشتر مال او حرام است، یا از حرام احتراز نمی کند چیزی قبول نکند.
پنجم آنکه زیادتر از قدر ضرورت و احتیاج را قبول نکند.
ششم آنکه علانیه و بر ملأ سوال نکند، به خصوص از کسی که اگر نخواهد بدهد خجالت کشد.
هفتم آنکه علما و پرهیزکاران از قبول رکوه و صدقه، تا مضطر نگردند امتناع نمایند هشتم آنکه امثال این اشخاص، چیزی را که بگیرند آشکار نکنند تا شرف و مروت ایشان ضایع نگردد مگر اینکه غرض از اظهار، شکرگزاری و صدق و بیان بندگی و فروتنی خود باشد، هر کس به نیت خود می رسد.
دوم خمس: دوم از عطاهای واجبه، خمس است که مال سادات عالی درجات است، چون خداوند عالم این طایفه والامقام را به جهت نسبت به سید انام، از سایر خلایق ممتاز گردانیده، ذلت گرفتن زکوه را که او ساخ مردم است بر آنها نپسندید و از اموال مخصوصه، حصه ای برای ایشان مقرر فرموده تا از فقر و فاقه خلاص گردند پس فرمود: «و اعلموا انما غنمتم من شییء فان لله خمسه و للرسول و لذی القربی و الیتامی و المساکین و ابن السبیل ان کنتم آمنتم بالله و ما انزلنا علی عبدنا یوم الفرقان» خلاصه معنی آنکه «بدانید که هر نفعی که به شما عاید می شود خمس آن مال خدا و پیغمبر و ذوی القربی و ایتام و مساکین و ابن السبیل سادات است باید آن را به ایشان برسانید اگر ایمان آورده اید به خدا و آنچه به بنده خود نازل کرده ایم و به روز قیامت» و از این آیه مبارکه مستفاد می شود که هر کس خمس خود را ندهد از اهل ایمان نیست و به کتاب خدا نگرویده است پس لازم ایمان، آن است که آدمی در دادن خمس، کوتاهی نکند و ذریه پیغمبر خود را محتاج نگذارد.
حضرت پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم فرمود که «شفاعت من حقی است ثابت از برای هر که ذریه مرا اعانت کند به دست و زبان و مال» و فرمود که «چهار نفرند که من در روز قیامت شفاعت ایشان را خواهم کرد، اگر چه گناه اهل دنیا را داشته و آورده باشند: کسی که اکرام کرده باشد ذریه مرا کسی که حوایج ایشان را برآورده باشد کسی که سعی از برای ایشان کرده باشد در وقتی که مضطر باشند کسی که ایشان را به دل و زبان دوست داشته باشد» و مروی است که «چون روز قیامت شود، منادی از جانب پروردگار ندا می کند که ای خلایق خاموش باشید که محمد صلی الله علیه و آله و سلم می خواهد تکلم کند پس همه مردم خاموش می گردند پس آن حضرت می گوید که ای مردمان هرکس که او را بر ذمه من منتی و نعمتی باشد برخیزد تا من تلافی آن را بکنم خلایق گویند: یا رسول الله ما را چه منت و نعمتی بر تو است؟ بلکه منت و عطا، خدا و رسول او راست بر ما آن حضرت گوید: هر که با ذریه من نیکوئی نموده، و رانده ایشان را جای داده، و گرسنه ایشان را سیر کرده، و یا برهنه ایشان را پوشانیده، برخیزد تا من تلافی آن را کنم پس قومی که این کار را کرده باشند برخیزند پس از جانب خدا به حضرت رسالت پناه خطاب آید که پاداش ایشان را به تو واگذاشتم، ایشان را در هر جای از بهشت که خواهی جای ده پس آن حضرت ایشان را در وسیله، که از منازل آن حضرت است جای دهد».
و از آنچه در زکوه مذکور شد بعضی از آداب و شرایط خمس نیز دانسته می شود.
و باید کسی که خمس می دهد نهایت اجتناب از منت و ایذاء و بزرگ شمردن آن بکند و نهایت فروتنی از برای سادات کند نه اینکه مانند بعضی از لئیمان روزگار که اگر گاهی، قلیلی از خمس را اخراج کنند، و به صد درشتی و ناخوشی تسلیم سید محتاجی نمایند، پندارند که او را خریده بلکه آفریده اند غافل از اینکه همه ملک و مال جهان، بلکه جمله عالمیان به طفیل وجود جد بزرگوار ایشان به وجود آمده و ارزاق کافه انام از فیض وجود آبای بزرگ ایشان در عالم، متواتر و امطار و برکات سماوات به آبروی اجداد امجاد ایشان بر کشتزار اهل زمین، متقاطر است.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: در متن مورد بحث، آداب و رفتارهای مناسب برای فقیران و نیکوکاران ذکر شده است. برای فقیران، نخستین نکته این است که از آنچه دریافت میکنند به طرز درستی استفاده کنند و اسراف نکنند. دوم، به شکرگزاری خدا و شناختن حق دهنده پرداخته شود. سوم، باید از بدگویی درباره دهنده پرهیز کنند و اگر مالی از شخصی بگیرند که مشکوک باشد، اجتناب کنند. چهارم، دریافت بیشتر از نیاز نباشد و درخواست کمک به صورت آشکار از دیگران صورت نگیرد. همچنین نباید به خاطر نیاز خود، حیثیت دیگران را زیر سؤال ببرند.
در ادامه، به مسأله «خمس» و اهمیت آن اشاره شده است. خمس به عنوان یک حق برای سادات و مستحقان ذکر شده و نیاز است که فقیران و نیکوکاران به پرداخت آن رفتار کنند. پیامبر اسلام نیز بر اهمیت کمک به ذریه خود و نیکی به آنان تأکید کرده و وعده شفاعت و پاداش را در روز قیامت برای نیکوکاران به سادات بیان کرده است. در نهایت، باید از هر گونه منت و آزار در پرداخت خمس پرهیز شود و با ایجاد احترام و فروتنی نسبت به سادات، آن را ادا کنند.
هوش مصنوعی: بدان که همانطور که برای فردی که هدیه میدهد آداب و رسوم مشخصی وجود دارد، برای فقیر نیز آداب و رسوم خاصی وجود دارد.
هوش مصنوعی: نخست اینکه باید از هر چیزی که به دست میآورد به طور معقول و به دور از اسراف استفاده کند و آن را تنها برای نیازهای ضروری خود به کار گیرد و در جایی نگه ندارد.
هوش مصنوعی: دوم اینکه باید خدا را شکر کرده و حق آن فردی که هدیه یا کمک کرده را بشناسیم و او را دعا و ستایش کنیم.
هوش مصنوعی: حضرت صادق علیه السلام فرمودند: «خداوند افرادی را که مانع انجام کارهای نیک میشوند لعنت کند.» شخصی پرسید: «این افراد چه کسانی هستند؟» حضرت پاسخ دادند: «این افراد کسانی هستند که وقتی کسی به آنها نیکی میکند، از آن نعمت کفران میکنند و این موجب میشود که آن فرد دیگر به کسی نیکی نکند.»
هوش مصنوعی: سوم: او هر چه دریافت کند را کم اهمیت نپسندد و به کسی که به او چیزی داده، بی احترامی نکند. اگر از عیبی در او مطلع شود، آن را پنهان کند و اگر به او چیزی ندهند، بدگویی نکند و او را ملامت نکند.
هوش مصنوعی: چهارم اینکه باید از مالی که حرام و مشکوک است دوری کرد. بنابراین نباید از کسی که مالش حلال نیست، یا بیشتر از درآمدش حرام است، یا به حرامها توجهی ندارد، چیزی قبول کرد.
هوش مصنوعی: پنجم این که بیش از حد نیاز و ضرورت را نپذیرد.
هوش مصنوعی: ششم اینکه به صورت علنی و در جمع از کسی سوال نکند، به ویژه از کسانی که اگر نخواهند به او پاسخ دهند، ممکن است خجالت بکشند.
هوش مصنوعی: هفتم اینکه علمای دین و افراد پارسا تا زمانی که به ضرورت نیفتند، از گرفتن صدقه و کمک مالی خودداری کنند. هشتم اینکه این افراد نباید چیزی که دریافت میکنند را علنی کنند تا آبرو و شخصیتشان خدشهدار نشود، مگر اینکه هدفشان از بیان این موضوع، ابراز شکرگزاری و نشان دادن بندگی و تواضع خود باشد. هر کسی بر اساس نیت خود به مقصودش میرسد.
هوش مصنوعی: دومین مورد از واجبات مالی، خمس است که مخصوص سادات عالیقدر است. خداوند این گروه را به خاطر نسبتشان با سید (پیامبر) از دیگر مخلوقات متمایز کرده است. او زکات را که مالیات مردم است، برای آنها نپسندید و از اموال خاص، سهمی برای آنها تعیین نمود تا از فقر رهایی یابند. آیهای میفرماید: «بدانید که هر چیزی که به شما میرسد، خمس آن متعلق به خدا، پیامبر و خانواده نزدیک او، یتیمان، فقرا و در راه ماندگان است. اگر به خدا و آنچه به بندهاش در روز فرقان نازل کردهایم، ایمان دارید، باید این خمس را به آنها برسانید.» از این آیه مشخص میشود که کسی که خمس خود را ندهد، از اهل ایمان نیست و به کتاب خدا توجه نکرده است. بنابراین، برای نشان دادن ایمان، ضروری است که شخص در پرداخت خمس کوتاهی نکند و نسل پیامبر را در فقر نگذارد.
هوش مصنوعی: پیامبر اکرم (ص) فرمودند که شفاعت من برای هر فردی که به ذریه من کمک کند، حقی واضح و ثابت است. ایشان همچنین اشاره کردند که چهار دسته از افراد وجود دارند که در روز قیامت من به شفاعت آنها میپردازم، هرچند که گناهان اهل دنیا را داشته باشند: کسی که به ذریه من احترام گذاشته، کسی که نیازهای آنها را برآورده کرده، کسی که در مواقع ضروری برای آنها تلاش کرده و کسی که آنها را از دل و زبان دوست داشته باشد. در روایتی دیگر آمده است که در روز قیامت، ندا دهندهای از سوی خداوند میگوید که مردم ساکت شوند تا پیامبر سخن بگوید. سپس پیامبر میفرمایند که هرکس بر او حق و نعمتی دارد، میتواند برخیزد تا آن حق را ادا کند. مردم میپرسند که چه حقی بر او دارند و در پاسخ پیامبر فرمودند که کسانی که با ذریه او نیکی کردهاند، باید برخیزند تا پاداش آنها را تلافی کند. در نتیجه، افرادی که این کارها را انجام دادهاند، برمیخیزند و خداوند به پیامبر میفرماید که پاداش آنها را به ایشان بسپارد و ایشان را در هر کجای بهشت که بخواهند قرار دهند.
هوش مصنوعی: برخی از آداب و شرایط مربوط به خمس نیز از مواردی که در زکات ذکر شده، قابل فهم است.
هوش مصنوعی: کسی که خمس میدهد باید از منتگذاری و آزار دیگران خودداری کند و با نهایت فروتنی نسبت به سادات رفتار کند. نباید مانند برخی افراد کملطف باشد که وقتی کمی از خمس خود را به سیدی نیازمند میدهند، به طرز ناگواری این کار را انجام میدهند و فکر کنند که با این کار سادات را خریدهاند. در حقیقت، همه چیز در جهان به برکت وجود جد بزرگوار سادات به وجود آمده و روزی تمام انسانها از فیض وجود نیاکان آنها در دنیا جاری است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.