و مخفی نماند که بالاترین مراتب سخاوت، ایثار است، که عبارت است از بخشش وجود، با وجود احتیاج و ضرورت خود و این، مرتبه ای است رفیع، و محلی است عظیم هر کسی را این رتبه حاصل نه، و هر شخصی به این مرتبه واصل نیست خلاق عالم در مدح این طایفه می فرماید: «و یوثرون علی انفسهم و لو کان بهم خصاصه» یعنی «بودند که اختیار می کردند که «هر مردی که خواهش به چیزی داشته باشد، پس خود را از آن نگاه دارد و دیگری را بر خود اختیار کند، آمرزیده می شود» و این شیوه مرضیه، صفت جلیله، شعار منبع جود و احسان، و برگزیده انس و جان، پیغمبر آخرالزمان صلی الله علیه و آله و سلم و بعد از آن طریقه پیشرو اهل ایمان و امیر مومنان و اولاد طاهرین او علیه السلام بوده.
بعضی از زنان پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم گفت که «آن سرور هرگز سه روز پی در پی چیز سیر نخوردی تا از دنیا رفت و هرگاه می خواست می توانست سیر بخورد و لیکن آنچه داشت به مردم می داد و گرسنگان را بر خود مقدم می داشت» مروی است که «موسی بن عمران علیه السلام عرض کرد که پروردگارا بعضی از درجات محمد صلی الله علیه و آله و سلم و امت او را به من بنمای خطاب رسید که ای موسی ترا طاقت دیدن آنها نیست، و لیکن به تو می نمایم یکی از منازل جلیله پیغمبر آخرالزمان را که به واسطه آن او را بر تو و بر جمیع مخلوقات خود تفضیل داده ام پس پرده آسمان ها از پیش دیده موسی علیه السلام برداشته شد، نگاه کرد دید: منزله ای که نزدیک بود که از پرو انوار آن، و قرب آن به حریم خاص الهی، موسی علیه السلام قالب تهی کند عرض کرد: پروردگارا به چه چیز به این کرامت رسیدی؟ فرمود: به صفتی که مخصوص او گردانیدم، که ایثار و اختیار کردن فقرا در ضرورتی بر خود و عیال خود است ای موسی! از امت او احدی به نزد من نمی آید که وقتی از اوقات دیگری را بر خود در ضرورتی اختیار کرده باشد، مگر اینکه شرم می کنم حساب او را برسم و او را در هر جای از بهشت که خواهد جای می دهم» و حکایات ایثار حیدر کرار در السنه و افواه مشهور، و در تواریخ و کتب مسطور است و ایثار آن بزرگوار به جائی رسید که در «لیله المبیت»، حیات پیغمبر را بر حیات خود اختیار کرد، و در خوابگاه خاتم الانبیاء خوابید و به این سبب خداوند عالم بر ملائکه مباهات نمود و آیه «من یشری نفسه ابتغاء مرضات الله» نازل شد و بعد از آن بزرگوار، ائمه اطهار علیه السلام و خواص شیعیان ایشان در این طریقه مرضیه به ایشان اقتدا نموده «مهما امکن» سعی در مراعات این فضیلت می کرده اند.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: سخاوت ایثار، یعنی بخشش وجود در هنگام نیاز، بالاترین درجه سخاوت است و این مقام رفیع، خاص افرادی معدود است. در قرآن به این ویژگی اشاره شده که برخی افراد با وجود نیاز خود، دیگران را بر خود مقدم میدارند. پیامبر اسلام (ص) و اهل بیت ایشان، به ویژه امیرالمومنین، نمادهایی از این اخلاق والا هستند. پیامبر (ص) هرگز سه روز پی در پی سیر نخورد و داراییهایش را به نیازمندان میبخشید. همچنین، داستان موسی (ع) ذکر شده که خداوند به او نشان داد چگونه محمد (ص) و امت او به خاطر ایثار و بخشش نسبت به نیازمندان، دارای مقامهای بالایی هستند. ایثار حیدر کرار (ع) نیز در تاریخ مشهور است و او جان خود را برای حفظ جان پیامبر (ص) فدای کرد. این ویژگیها الگویی است که شیعیان و اهل ایمان باید به آن توجه کنند و در عمل خود سعی در مراعات این فضیلت داشته باشند.
هوش مصنوعی: بالاترین درجه سخاوت ایثار است، به این معنا که فرد حتی با وجود نیاز و مشکلات خود، حاضر است وجودش را فدای دیگران کند. این صفت بسیار والا و ارزشمند است و به راحتی به هر کسی داده نمیشود. خالق جهان در وصف این افراد میفرماید که آنها انتخاب میکنند دیگران را بر خود مقدم دارند، حتی وقتی خود به چیزی نیاز دارند. این رفتار پسندیده، ویژگی برجستهای است که پیغمبر اسلام و همچنین امامان معصوم و خانواده ایشان در زندگی خود به آن پایبند بودند.
هوش مصنوعی: برخی از زنان پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم نقل کردهاند که او هرگز سه روز پیاپی سیر نمیخورد و اگر میخواست، میتوانست سیر بخورد، اما هرچه داشت به مردم میداد و گرسنگان را بر خود مقدم میداشت. همچنین در روایت است که موسی بن عمران علیهالسلام از خداوند خواست تا برخی از درجات محمد صلی الله علیه و آله و سلم و امت او را به او نشان دهد و خداوند پاسخ داد که او طاقت دیدن آن درجات را ندارد. ولی به او یکی از منازل بزرگ پیامبر آخرالزمان را نشان داد. وقتی که پردههای آسمان کنار رفت و موسی منزلتی بسیار نزدیک به خداوند را دید، عرض کرد که این مقام به چه دلیل به او داده شده است. خداوند فرمود که این مقام به خاطر صفت ایثار و انتخاب نیازمندان در مواقع ضروری به آنها داده شده است. و اگر از امت او کسی به نزد خدا بیاید که در شرایط لازم، نیاز خود را بر نیاز دیگران ترجیح داده باشد، خداوند از او شرم کرده و او را در هر نقطهای از بهشت که بخواهد جا خواهد داد. همچنین ایثار حضرت علی (علیهالسلام) در تاریخ و روایتها بسیار مشهور است، بهطوری که در شب جستجو، جان پیامبر را بر جان خود مقدم داشت و به جای او در خوابگاه خوابید. به همین دلیل خداوند بر ملائکه افتخار کرد و آیهای نازل شد. پس از او نیز ائمه طاهرین و پیروان خاص آنها در این مسیر سعی کردند از این فضیلت بهرهمند شوند.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.