و آن عبارت است از امساک کردن در مقامی که باید بذل کرد و ندادن آنچه را که باید داد و آن طرف تفریط است و افراط آن، اسراف است، که عبارت است از خرج کردن آنچه نباید خرج کرد و این دو طرف، مذموم است و وسط آنها، که صفت جود و سخا بوده باشد پسندیده و محمود است و مخفی نماند که صفت بخل، نتیجه محبت دنیا و ثمره آن است و این، از جمله صفات خبیثه و اخلاق رذیله است.
و خدای تعالی می فرماید: «و لا یحسبن الذین یبخلون بما آتیهم الله من فضله هو خیرا لهم بل هو شر لهم سیطوقون ما بخلوا به یوم القیمه» خلاصه معنی آنکه «گمان نکنند کسانی که بخل می ورزند به آنچه خدا از فضل خود به ایشان عطا فرموده، که این خیر ایشان است بلکه این شر است از برای ایشان، و زود باشد که در روز قیامت آنچه را بخل کرده اند طوق شود و به گردن ایشان افتد» و حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم فرمود که «زنهار، گرد بخل نگردید که آن هلاک کرد کسانی را که پیش از شما بودند و ایشان را بر این داشت که خون یکدیگر را ریختند و آنچه بر ایشان حرام بود حلال شمردند» و از آن حضرت مرو است که «بخل، دور است از بهشت، و نزدیک است به آتش و جاهل سخی محبوب تر است نزد خدا، از عالم بخیل» و فرمود که «بخل، درختی است که ریشه آن به درخت ز قوم فرو رفته و بعضی از شاخهای خود را به دنیا آویخته است پس هر که به شاخی از آن چنگ زند او را داخل آتش می کند آگاه باشید که بخل، ناشی از کفر است و عاقبت کفر آتش است» و نیز از آن سرور مروی است که باشد کسی از شما بگوید که بخیل بهتر است از ظالم و چه ظلمی بدتر است در نزد خدا از بخل قسم یاد نموده است خدا به عزت و عظمت و جلال خود که بخیل بهشت نکند» و «شخصی در جهاد در خدمت آن حضرت کشته شد زنی بر او می گریست و می گفت: «وا شهیداه» حضرت فرمود که چه می دانی که او شهید است؟ شاید که او سخن بی فایده می گفته یا بخیل بوده» روزی آن بزرگوار مردی را دید که پرده کعبه را گرفته می گوید: «خدایا به حرمت این خانه، گناه مرا بیامرز حضرت فرمود: بگو ببینم چه گناه کرده ای؟ عرض کرد که گناه من بزرگتر از آن است که بگویم فرمود که گناه تو بزرگتر است یا زمین؟ گفت: گناه من فرمود: گناه تو بزرگتر است یا کوهها؟ گفت: گناه من فرمود: گناه تو بزرگ است یا دریاها؟ گفت: گناه من گفت: گناه تو اعظم تر است یا آسمان ها؟ گفت: گناه من فرمود: گناه تو اعظم است یا عرش؟ گفت: گناه من فرمود: گناه تو اعظم است یا خدا؟ گفت: خدا اعظم و اعلی و اجل است پس حضرت فرمود: بگو گناه خود را عرض کرد:
یا رسول الله من مرد صاحب ثروتم و هر وقت فقیری رو به من می آید که از من چیزی بخواهد گویا شعله آتشی رو به من می آورد حضرت فرمود: دور شو از من ومرا به آتش خود مسوزان قسم به آن خدائی که مرا به هدایت و کرامت برانگیخته است که اگر میان رکن و مقام بایستی و دو هزار سال نماز کنی و این قدر گریه کنی که نهرها از آب چشم تو جاری شود و درختان سیراب گردند و بمیری و لئیم باشی خدا تو را سرنگون به جهنم می افکند» و مروی است که «دو ملک موکلند که در هر صباحی ندا می کنند که خداوندا مال هر بخیل را تلف کن و هر که انفاق کند، عوض به او کرامت کن» و اخبار در مذمت صفت بخل، بی حد، و خارج از حیز عد است، با این که خود این صفت، متضمن مفاسد بی شمار در آخرت و دنیاست حتی اینکه تجربه شده است که نگاه کردن به روی بخیل، دل را می گیرد و آن را تاریک می کند و مشاهده است که هر که لئیم و بخیل است، در نظرها خوار و ذلیل است.
همچنان که پیشوای اهل کرم امیرالمومنین علیه السلام فرمود که «بخل، صاحب خود را حقیر و بی قدر می کند» و از بخل و امساک، عرض و آبروی آدمی بر باد فنا می رود بلکه همچنان که آن حضرت تصریح فرمودند و مشاهده شده اولاد بخیل با او دشمن، و هیچ بخیلی را در عالم دوستی نیست اهل و عیالش چشم به مرگ او گشاده و فرزندانش دیده بر راه وفات او نهاده و آن مسکین بیچاره، با وجود مکنت، به سختی، و با چندین وسعت، به تنگی می گذراند زندگانی او در دنیا چون فقرا، و محاسبه و مواخذه او در عقبی، محاسبه و مواخذه اغنیاست در دنیا خوار و ذلیل، و در عقبی به عذاب الیم گرفتار.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن دربارهی بخل و مضرات آن است. بخل به معنای خودداری از بخشش و عدم اعطای آنچه باید داده شود، است. در مقابل، اسراف به معنای خرج کردن غیرضروری است. هر دو صفت مذموماند و در میانهی این دو صفت، سخاوت و جود مستحسن و مقبول است. بخل ناشی از محبت به دنیا و از صفات ناپسند و رذیله به شمار میآید.
در قرآن آمده که بخل ورزیدن به فضل خدا برای انسان خیر نیست و در روز قیامت به عذاب دچار خواهد شد. پیامبر (ص) نیز بخل را ویژگیای هلاکتآور و دور از بهشت دانسته و بر این نکته تأکید کرده که بخیلها در دنیا خوار و در آخرت عذاب خواهند داشت. بخل حتی میتواند روابط خانوادگی را نیز تحت تأثیر قرار دهد و باعث دشمنی فرزندان با والدین شود. زندگی بخیلها به رغم داشتن مال، خالی از شادی و همبستگی است و در نهایت عاقبتشان عذاب در آخرت خواهد بود.
هوش مصنوعی: امساک به معنای نگهداشتن چیزی است که باید بخشیده شود و ندادن آنچه که باید ارائه گردد. در مقابل، تفریط به معنی کمکاری و افراط به معنای اسراف است، که بدان معناست که چیزی بیش از آنچه که باید، خرج شود. هر دو حالت، یعنی امساک و اسراف، ناپسند و مذموم هستند. اما میانهرو بودن و بخشندگی، که به آن جود و سخا گفته میشود، از صفات پسندیده و نیکو به شمار میرود. همچنین باید به این نکته توجه داشت که بخل ناشی از محبت به دنیا و وابستگی به آن است و این صفت از جمله ویژگیهای ناپسند و اخلاق زشت به حساب میآید.
هوش مصنوعی: خداوند میفرماید که کسانی که نسبت به نعمتهای الهی بخل میورزند، فکر نکنند که این کار برایشان خوب است؛ بلکه این موضوع برای آنها بد خواهد بود و در روز قیامت، همان چیزهایی که بخل ورزیدهاند، به گردنشان خواهد افتاد. پیامبر (ص) نیز هشدار داده که بخل میتواند باعث هلاکت انسانها شود و در گذشته، همین بخل موجب ریختن خون یکدیگر و حلال شمردن چیزهای حرام گردیده است. بخل از بهشت دور و به آتش نزدیک است و شخص خوشخرج نادان نزد خدا محبوبتر از عالم بخیل است. همچنین، بخل به منزله درختی است که ریشهاش در آتش است و هر کس به آن چنگ بزند، به آتش خواهد افتاد. بخل برای انسان ناشی از کفر است و عاقبت کفر آتش است. در این بین، گفته شده که هیچ ظلمی نزد خدا بدتر از بخل نیست و خدا قسم یاد کرده که بخیل به بهشت نخواهد رفت. در نهایت، داستانی از پیامبر (ص) نقل شده که او با مردی که بر گناهان خود اعتراف نمیکرد، صحبت کرد و نشان داد که گناهانش تا چه اندازه بزرگ هستند، تا اینکه مرد پذیرفت که خداوند از همگی بزرگتر و بالاتر است.
هوش مصنوعی: یا رسول الله، من آدمی ثروتمند هستم و هرگاه فردی نیازمند نزد من میآید و چیزی از من میخواهد، حس میکنم که شعلهای از آتش به سمت من میآید. حضرت فرمودند: دور شو و مرا به آتش خود نسوزان. قسم به خدایی که مرا به هدایت و کرامت برانگیخته، اگر میان رکن و مقام بایستی و دو هزار سال نماز بخوانی و آنقدر بگریی که نهرها از اشک تو جاری شود و درختان سیراب گردند، ولی بخیلی کنی، خدا تو را به جهنم میافکند. همچنین گفته شده که دو فرشتهای هستند که هر صبح ندا میزنند که خداوندا، مال هر بخیل را نابود کن و به هر کسی که انفاق کند، پاداش کرامت بده. اخبار زیادی در مذمت بخل وجود دارد که بیش از حد و خارج از شمار است، در حالی که این صفت، حاوی مفاسد بیشماری در دنیا و آخرت است. حتی تجربه نشان داده که نگاه کردن به چهره بخیل، دل را میگیرد و تاریک میکند و دیده شده که هر کسی بخیل باشد در نظر مردم خوار و ذلیل است.
هوش مصنوعی: همانطور که امیرالمومنین علیه السلام فرمودند، بخل انسان را کوچک و بیارزش میکند. بخل و حجب باعث میشود که اعتبار و آبروی انسان از بین برود. ایشان همچنین اشاره کردند که فرزندان افرادی که بخیل هستند، با آنها دشمنی میکنند و هیچ بخیلی در دنیا دوست ندارد. خانوادهاش در انتظار مرگ او هستند و فرزندانش چشم به راه فوت او هستند. در حالی که او در شرایط مالی خوبی به سر میبرد، زندگیاش مانند فقرا سخت و تنگی است. در دنیای پس از مرگ، حسابرسی او مانند حسابرسی افراد ثروتمند خواهد بود؛ در دنیا خوار و ذلیل است و در آخرت به عذابهای شدید گرفتار میشود.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.