شبهه ای نیست در اینکه فقر، با صبر و رضا و قناعت، افضل و بهتر است از غنای با حرص و امساک و بخل و همچنین شک نیست که غنای با سخاوت و بذل مال در راه خدا و تعمیر طریق آخرت، بهتر است از فقر با حرص و شکایت و لیکن در دو موضع خلاف است.
اول در این که آیا فقیر صابر راضی، که به اندک چیزی قانع باشد و نارضائی از فقر خود نداشته باشد بهتر است، یا غنی سخی، که مال خود را در راه خدا بدل نماید؟ بعضی اول را ترجیح داده اند و بعضی ثانی را و این سخن در صورتی است که آن غنی هم دل بستگی به مال نداشته باشد و وجود و عدم مال در نزد او مساوی باشد و علامت آن، این است که اگر آنچه دارد از دست او در رود مطلقا در دل او تفاوتی به هم نرسد و اصلا حزن بر او دست ندهد و آن فقیر هم به این نحو باشد که اگر ثروتی به او عاید شود با بی چیزی نزد او تفاوتی نکند اما با وجود علاقه و محبت غنی به مال، سخنی نیست که هرچه عطا و بذل در راه خدا کند، فقیر راضی و افضل است و اگر فقیر هم علاقه به دنیا داشته باشد هر کدام علاقه و محبت او کمتر او افضل و بالاتر است سخنی در غنی سخی و فقیر راضی است، که هیچ یک را دلبستگی نباشد و حق آن است که فقیر، به مراتب افضل و بالاتر است و هر قدر که غنی عطا و بذل کند مرتبه آن فقیر از برای او نیست.
همچنان که مروی است که «روزی پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم به اصحاب خود فرمود که بهترین مردم کیست؟ عرض کردند که مالداری که حق خدا را به جا آورد حضرت فرمود: این خوب مردی است و لیکن او مراد من نیست عرض کردند: پس بهترین مردم کیست؟ فرمود: فقیری است که به قدر قوه خود عطا کند» مروی است که «روزی فقرای اصحاب شخصی را به خدمت حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم فرستادند، آمد و عرض کرد که من رسول فقرایم به نزد تو حضرت رسول فرمودند: مرحبا به تو و به کسانی که از نزد ایشان آمده ای از نزد کسانی آمده ای که من آنها را دوست می دارم پس آن شخص عرض کرد که فقرا می گویند: اغنیا بهشت را از ما گرفتند حج می کنند و ما قدرت نداریم و عمره بجا می آورند و ما نمی توانیم زیادتی اموال خود را پیش می فرستند و ما نداریم حضرت فرمود: از من به فقرا بگو که هر فقیری که از برای خدا صبر کند، سه خصلت از برای او هست، که از برای اغنیا نیست:
یکی آنکه در بهشت، غرفه هائی هست که اهل بهشت نگاه به آنها می کنند، همچنان که اهل زمین نگاه به ستارگان می کنند داخل آنها نمی شود مگر پیغمبر فقیر یا شهید فقیر یا مومن فقیر
دوم آنکه فقرا پانصد سال پیش از اغنیا داخل بهشت می شوند.
سوم آنکه هرگاه غنی بگوید: «سبحان الله و الحمد لله و لا اله الا الله و الله اکبر» و فقیر نیز بگوید، ثواب غنی مقابل فقیر نمی شود، اگر چه ده هزار درهم به او در راه خدا انفاق کند و همچنین سایر اعمال خیر.
پس آن شخص برگشت و به فقرا گفت، گفتند راضی شدیم» و همین قدر کافی است در ترجیح فقر بر غنا که بهترین موجودات و خاتم پیغمبران فقر را بر غنا اختیار کردند، با وجود قدرت بر غنا و فرمودند: «الفقر فخری» یعنی «فقر، فخر من است» و فرمود «خدایا مرا با فقرا محشور کن» و سید اولیاء، خود را مسکین و فقیر نامید و هرگز فراغت و اطمینان قلبی که از برای فقیر است از برای غنی میسر نیست چیزی که از برای غنی هست، ثواب بذل و عطا و انفاق در راه خدا است.
و معلوم نیست که ثواب خود صفت فقر از اینها کمتر باشد علاوه بر این، ثواب هر عبادتی از فقیر بالاتر است از ثواب عبادت غنی و اگر هیچ فضیلتی دیگر از برای فقیر بر غنی نباشد همان بس است که ذلت محاسبه روز قیامت، و معطلی حساب از برای او نخواهد بود.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: نویسنده در این متن به بحث درباره فقر و غنا میپردازد و میگوید که فقر همراه با صبر و قناعت بهتر از غنای همراه با حرص و بخل است. همچنین فقر به همراه رضا و آشتی با سرنوشت بر غنای سخاوتمند نیز برتری دارد. در این میان، دو مورد بحث وجود دارد: نخست اینکه آیا فقیر صابر و راضی از زندگیاش بهتر است یا غنی سخی که مالش را در راه خدا خرج میکند. بعضی افراد فقیر را برتر میدانند و برخی دیگر غنی را، مشروط به این که غنی به مال وابسته نباشد.
نویسنده همچنین به روایتهایی از پیامبر اسلام اشاره میکند که نشان میدهند فقرا ویژگیهای ویژهای دارند که از اغنیای سخی محروم هستند، مانند ورود زودتر به بهشت و پاداشهای بیشتر. در نهایت، نویسنده نتیجه میگیرد که فقر، به ویژه به عنوان یک فضیلت، ارجحیت دارد و پیغمبران نیز فقر را بر غنا انتخاب کردهاند.
هوش مصنوعی: شکی نیست که زندگی با فقر، اگر با صبر، رضایت و قناعت همراه باشد، از زندگی با ثروت و حرص و حسادت بهتر است. همچنین، زندگی با ثروت اگر با بخشندگی و دادن مال در راه خدا و ساختن آخرت توأم باشد، از زندگی با فقر و حرص و نارضایتی نیز برتر است. اما در این دو موضوع، نظرات متفاوتی وجود دارد.
هوش مصنوعی: در مورد برتری فقرای صابر و راضی که به کم قانعاند و از فقر خود ناآرام نیستند، در مقابل غنیهایی که به سخاوت مالشان را در راه خدا خرج میکنند، نظرات متفاوتی وجود دارد. برخی فقیر راضی را بهتر میدانند و برخی دیگر غنی سخی را ترجیح میدهند. این مقایسه به این شرط است که آن غنی به مال خود وابستگی نداشته باشد و از دست دادن آن برایش بیتفاوت باشد. همچنین، فقیر نیز باید به گونهای باشد که دریافت ثروتی برایش فرقی نکند. اما اگر غنی به مالش وابسته باشد، هرچند که در راه خدا ببخشد، باز هم فقیر راضی از او بهتر است. اگر فقیر هم به دنیا علاقهمند باشد، هرچه این علاقه کمتر باشد، مرتبه او بالاتر است. در نهایت، حق این است که فقیر به مراتب افضل است و حتی اگر غنی به بخشندگی بپردازد، مقام فقیر همچنان بالاتر خواهد بود.
هوش مصنوعی: پیامبر اسلام به یارانش گفت که بهترین مردم چه کسانی هستند. یارانش پاسخ دادند که بهترین افراد، کسانی هستند که مال دارند و حق خدا را ادا میکنند. پیامبر توضیح داد که این افراد خوبند، اما بهترین نیستند. سپس بیان کرد که بهترین مردم، فقرایی هستند که به اندازه تواناییشان صدقه میدهند. روزی فقرای یاران پیامبر فردی را به نزد او فرستادند تا پیامهایشان را برساند. این فرد به پیامبر گفت که فقرا احساس میکنند ثروتمندان بهشت را از آنها گرفتهاند، چون آنها نمیتوانند حج و عمره بروند و ثروتمندان به راحتی اموالشان را عرضه میکنند. پیامبر به او فرمود که به فقرا بگوید که هر فقیر که برای خدا صبر کند، سه ویژگی ویژه دارد که ثروتمندان از آن بیبهرهاند.
هوش مصنوعی: در بهشت، ساختمانهایی وجود دارد که اهل بهشت به آنها نظر میکنند، درست مانند اینکه مردم زمین به ستارهها نگاه میکنند. اما ورود به این ساختمانها فقط برای پیامبران فقیر، شهیدان فقیر و مؤمنان فقیر ممکن است.
هوش مصنوعی: اینکه گفته شده، افراد فقیر پنجصد سال قبل از افراد ثروتمند وارد بهشت میشوند.
هوش مصنوعی: اگر فرد ثروتمند بگوید: «سبحان الله و الحمد لله و لا اله الا الله و الله اکبر» و فرد فقیر نیز همین عبارات را بگوید، پاداش و ثواب اعمال ثروتمند به هیچ وجه با ثواب فقیر قابل مقایسه نیست، حتی اگر او ده هزار درهم را در راه خدا خرج کند یا سایر کارهای نیک انجام دهد.
هوش مصنوعی: یک فرد به فقرا گفت که به خوبی از وضعیت خود راضیاند. این نکته کافی است برای نشان دادن برتری فقر بر ثروت، زیرا بهترین موجودات و آخرین پیامبران فقر را بر ثروت انتخاب کردند، با وجود این که میتوانستند ثروتمند باشند. آنها فرمودند: «فقر، فخر من است» و همچنین از خداوند درخواست کردند که در روز قیامت با فقرا محشور شوند. همچنین سید اولیاء خود را به عنوان فردی مسکین و فقیر معرفی کرد. آرامش و اطمینانی که افراد فقیر دارند، برای افراد ثروتمند ممکن نیست و آنچه برای ثروتمندان وجود دارد، پاداشی است که از انفاق و بخشش در راه خدا به دست میآورند.
هوش مصنوعی: و مشخص نیست که پاداش خود ویژگی فقر از این موارد کمتر باشد. علاوه بر این، پاداش هر عبادتی که یک فقیر انجام میدهد از پاداش عبادت یک فرد ثروتمند بیشتر است. حتی اگر هیچ برتری دیگری برای فقیر نسبت به ثروتمند وجود نداشته باشد، همین کافی است که در روز قیامت، او در مقابل حسابرسی با ذلت و تاخیر روبرو نخواهد شد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.