بدان که ضد محبت دنیا و مال را زهد گویند و آن عبارت است از دل برداشتن از دنیا و آستین فشاندن بر آن و اکتفا کردن به قدر ضرورت از برای حفظ بدن و یا عبارت است از: پشت کردن به دنیا، و رو آوردن به آخرت بلکه از غیر خدا قطع نظر کردن، و رو آوردن به خدا و این، بالاترین درجات زهد است.
پس هر که دل بردارد از هر چیزی که غیر از خداست، حتی از بهشت و قصور و غلمان و حور و بجز از خدا چیزی را نطلبد و نجوید، آن زاهد مطلق است و اگر دست از دنیا بردراد به طمع بهشت و آنچه در آن است، از: حور و غلامان و فواکه و بستان، و ترس آتش جهنم و مار و عقرب، آن نیز زاهد است اما مرتبه او از اول پست تر است و کسی که همین از بعضی از لذات دنیویه دست بردارد، مثل اینکه مال را ترک کند اما جاه را بطلبد یا در خوراک به قدر قلیلی اکتفا کند، اما به لباس فاخر، تجمل و زینت نماید او را مطلقا از زهد نصیبی نه، و نام زاهد بر او روا نیست.
و از آنچه گفتیم معلوم شد که مرتبه زهد در وقتی حاصل می شود که باعث ترک دنیا، و پستی و حقارت آن باشد، در جنب آنچه می طلبد از آخرت، یا قرب به خدا.
پس کسی که دنیا را ترک کند به جهت اینکه دستش به آن نرسد، به جهت غرضی دیگر از اغراض دنیویه، مثل تحصیل نام نیک، یا به دست آوردن دلهای مردم، یا شهرت به جود و سخاوت و جوانمردی و کرامت، یا به جهت کم کردن تحمل بار زحمت، و امثال اینها، زاهد نیست، و اصلا مرتبه زاهد از برای او نیست.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: زهد به معنای دل بریدن از دنیا و غیر خداست و بالاترین نوع آن، رو آوردن کامل به خداوند و ترک هر چیزی غیر از اوست. زاهد مطلق کسی است که حتی از بهشت و نعمتهای آن نیز قطع نظر کند و تنها به خدا توجه داشته باشد. اما اگر کسی از دنیا به نفع بهشت یا ترس از جهنم دست بکشد، زهد او پایینتر است. کسانی که برخی لذات دنیوی را ترک میکنند ولی به دنبال شایستگیها و مقامهای دنیوی هستند، نیز زاهد محسوب نمیشوند. در واقع، زهد حقیقی زمانی محقق میشود که انسان دنیا را به خاطر حقارت آن و برای نایل شدن به قرب الهی ترک کند، نه به دلایل یا اهداف دنیوی.
هوش مصنوعی: زهد به معنای دوری از محبت به دنیا و مال است. این به این معناست که انسان باید از دنیا دل بکند و به آن بیاعتنا شود و تنها به مقداری که برای حفظ نیازهای جسمیاش ضروری است، اکتفا کند. زهد همچنین به معنای پشت کردن به دنیا و متوجه شدن به آخرت است و در بالاترین درجات آن، به معنای قطع نظر کردن از غیر خدا و توجه کامل به خداوند است.
هوش مصنوعی: هر کس که عشق و وابستگیاش را از هر چیزی جز خداوند جدا کند، حتی از بهشت و نعمتهای آن، و تنها خدا را بخواهد، زاهد مطلق است. اما اگر کسی از دنیا به خاطر لذتهایی مانند بهشت و نعمتهایش، مثل حوریها و غلامان فاصله بگیرد یا از ترس عذاب جهنم، این فرد هم زاهد است ولی در مرتبهای پایینتر از زاهد مطلق قرار دارد. همچنین، اگر کسی فقط از بعضی لذتهای دنیوی بگذرد، مانند ترک مال ولی همچنان به دنبال مقام و احترام باشد یا در خوراک خود را محدود کند اما بخواهد لباسهای زیبا و مجلل بپوشد، او زاهد نیست و نمیتوان او را به عنوان زاهد شناخت.
هوش مصنوعی: از آنچه بیان شد، مشخص میشود که درجه زهد زمانی به دست میآید که فرد به خاطر پست و بیارزش بودن دنیا، آن را ترک کند و در مقابل آنچه که از آخرت یا نزدیکی به خدا میطلبد، قرار گیرد.
هوش مصنوعی: کسی که به خاطر عدم دسترسی به دنیا از آن کنارهگیری کند، اما هدفش چیزهای دیگری مثل کسب اعتبار، جلب محبت مردم، یا شهرت به سخاوت و جوانمردی باشد، به واقع زاهد به حساب نمیآید و اصلاً در مرتبه زهد قرار نمیگیرد. این افراد به دنبال کاهش زحمتها و سختیهای زندگی هستند و نه به دنبال زهد واقعی.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.