از آنچه گذشت روشن شد که مال مانند مار است، که هم در آن زهر است و هم «تریاق». مفاسد آن زهر آن، و فواید آن تریاقش است و هر که آنها را بشناسد می تواند از شر مال احتراز، و خیر آن را اخذ نماید و به جهت این مطلب می گوئیم: اما مفاسد مال بر دو قسم است: مفاسد دنیائی و دینی و آخرتی.
اما مفاسد دنیائی آن، زحمتها و شدایدی است که دیده می شود که اغنیا و مالداران، از ترس و بیم و حزن و اندوه و هم و غم و پریشانی خاطر و تفرق احوال و تلخی عیش و زحمت در تحصیل مال، و محافظت و نگاهبانی آن، و دفع دزد و ظالم و حاسد از آن، به آن مبتلا و گرفتارند آری:
خوش فرش بوریا و گدائی و خواب امن
کاین عیش نیست در خور اورنگ خسروی
و اما مفاسد دینیه آن، سه نوع است: اول آنکه باعث ارتکاب معاصی گردد، زیرا که به واسطه مال، قدرت بر معاصی حاصل، و راه وصول به آنها آسان می گردد پس هر گاه شهوت معصیت به حرکت آید و انسان خود را قادر بر آن ببیند و به سهولت به آن تواند رسید بسا باشد که مرتکب آن شود و گناهی از او سر زند و اما اگر مأیوس از امکان آن گناه باشد و قدرت بر آن نداشته باشد داعیه آن معصیت را نمی کند.
و از این جهت است که گفته اند که یکی از اسباب عصمت از معصیت، عدم قدرت بر آن است پس کسی که به واسطه مال، بر گناه قادر شد، اگر مرتکب آن شود هلاک می شود و اگر مرتکب نگردد و صبر کند، آن نیز شدت و زحمتی است، زیرا که صبر با وجود قدرت نیز بسیار شدید است.
دوم آنکه باعث غرق خوش گذرانیدن و فرو رفتن به نعمتها می گردد، زیرا که همچنان که می بینیم، غالب آن است که مالداران مشغول تنعم می شوند و به خوشگذرانیدن الفت و عادت می کنند و نمی توانند از نعمتها بگذرند و هر یک لذتی را که یافتند میل به لذت دیگر می کنند و چون به این معتاد شدند، و به خوشگذرانیدن عادت کردند، بسا باشد که از حلال میسر نگردد پس دست به مال مشتبه دراز می کنند و به تدریج از آن تجاوز نموده به حرام فرو می روند و به این جهت به انواع اخلاق رذیله، از: کذب و ریا و حسد و غیر اینها مبتلا می گردند.
و بسیار کم اتفاق می افتد که کسی صاحب مال و ثروت باشد و به خوشگذرانیدن و تنعم عادت نکند و در صدد آن نباشد و کسی که انواع اطعمه لذیذه و لباسهای فاخره از برای او میسر باشد کجا می تواند آنها را ترک کند و به نان جوی و جامه کهنه ای قناعت کند؟ آری: این شأن کسی است که صاحب نفس قوی قدسیه باشد، مانند: سلیمان بن داود علیه السلام و امثال او علاوه بر این، بعد از آنکه مال آدمی بسیار شد محتاج به اعوان و انصار می گردد و سروکار او با مردم می افتد و کسی را که سروکار با اهل دنیا باشد چاره ندارد که با ایشان به نفاق و دوروئی سلوک نماید با وجود آنکه سروکار با اهل دنیا داشتن، باعث عداوت و کینه و حسد و کبر و ریا و غیبت و بهتان و سخن چینی و سایر معاصی می گردد.
و این همه از شومی مال، و احتیاج به حفظ اصلاح آن هم می رسد.
سوم: و آن مفسده ای است که هیچ صاحب مالی از آن خالی نیست و آن، این است که نگاهداشتن و حفظ مال، و انجام دادن امور متعلقه به آن، آدمی را از یاد خدا باز می دارد و هر چه به واسطه آن انسان از یاد خدا غافل شود، نیست مگر خسران و وبال.
و از این جهت حضرت عیسی علیه السلام فرمود: «در مال سه آفت است یکی آنکه آن را از غیر وجه حلال اخذ کنی، عرض کردند که اگر از ممر حلال به دست آید؟ فرمود: آفتی دیگر دارد که آن را در غیر موقعش صرف نمایی عرض کردند که اگر در موقعش صرف کنی؟ فرمود که آفت دیگر دارد که در جا به جا کردن و نگاهداشتن آن آدمی را از یاد خدا باز می دارد» و این دردی است که بی دوا، و مرضی است بی شفا، زیرا که روح عبادت و حقیقت آن، یاد خدا و تفکر در عظمت و جلال اوست و این دلی می خواهد فارغ، و خاطری جمع
بی غم و اندیشه سود و زیان نه خیال این فلان و آن فلان و صاحب ده و مرزعه، صبح و شام در فکر حساب سر کار و خیانت آن، و کوتاهی برزگران در امر مزرعه و زراعت و عمارت است گاهی مشغول فکر منازعه با شرکاء اراضی و قنوات، و زمانی متوجه خیال خصومت با اهل خراج و «مالوجهات»، لحظه ای در یاد گاو و خر، و ساعتی در فکر اسب و استر.
گاه اندر فکر گاو و استری
گاه آلوده غم اسب و خری
شب در خیال طویله و انبار، روز در کار آبیاری و شیار، و غیر اینها از افکار بسیار و تاجر مسکین روز و شب با صد فکر قرین، گاهی در فکر خیانت شریک، و زمانی در تهیه اسباب سفر دور و نزدیک، گاه می گوید: فلان شریک همه سود را برد، و زمانی فکر می کند که فلان، «مضارب» سرمایه را تمام خورد، یا فلان کس در عمل کوتاهی کرد یا نه، و فلان شخص مال را ضایع نمود یا نه، و فلان محاسبه سهو است یا درست، فلان حریف در معامله سخت است یا سست، در اغلب اوقات در غربت محزون و مغموم، و به جهت کساد بازار و ناروائی مالش اندوهناک و مهموم و همچنین سایر مالداران
و بالجمله فکرهای اهل دنیا را نهایتی، و خیالات ایشان را غایتی نیست و کسی که بجز فکر قوت سال خود را ندارد، و زیادتر از آن را نمی طلبد، از همه خیالات فارغ، و از جمیع این آفات سالم است.
غلام همت آنم که زیر چرخ کبود
ز هر چه رنگ تعلق پذیرد آزاد است
و اما فواید مال: پس آن نیز بر دو قسم است: دنیائی و آخرتی
اما فواید دنیائی آن، چیزهائی است که فایده آن پیش از مرگ ظاهر می شود، مثل خلاصی از ذلت سوال، و خجلت عیال، و خواری و پستی و حقارت و تهدیستی و عزت و بزرگی در میان مردمان، و بسیاری دوستان و اعوان، و حصول وقع و اعتبار در دلها، و امثال اینها.
و اما فواید آخرتی آن، سه نوع است: اول اینکه صرف خود نماید از برای به جا آوردن عبادات، و قوت یافتن بر طاعات، و ستر عورت، و جهاد و حج و امثال اینها.
دوم اینکه به مصرف مردمان برساند، یا به جهت فقرا و استحقاق ایشان و ثواب این ظاهر و روشن است یا به جهت رعایت شأن و مروت خود، و زیادتی صداقت و محبت مردمان، مانند مهمانی کردن و هدیه دادن و اعانت مردم نمودن و نحو اینها و از برای هر یک از اینها ثواب بسیار در اخبار رسیده است و فقر و استحقاق در ثواب اینها شرط نیست
بلی شرط ثواب در اینها نیت قربت است، یا از برای حفظ آبروی خود، چون دفع شر ظالم، و بستن زبان هرزه گویان و امثال اینها و این نیز موجب ثواب می شود.
و حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم فرمود که «هر مالی را که آدمی به جهت محافظت آبروی خود صرف کند حکم صدقه دارد» یا به کسی دهد که خدمت او را کند و شغلی که به او رجوع کند به انجام رساند و شکی نیست که این نیز از امور متعلقه به آخرت است، زیرا که کارهائی که انسان به جهت زندگانی به آن محتاج است بسیار است و اگر همه را خود متوجه شود وقت او ضایع می شود و روزگارش به حیف می رود و از کار آخرت باز می ماند و شکی نیست که کسی را که هیچ مالی نیست باید همه این کارها را خود متوجه شود و از ذکر و فکر و عبادت و طاعت بازماند.
سوم آنکه آن را به مصرف خیرات جاریه، و باقیات الصالحات رساند از: ساختن مسجد و مدرسه و رباط و پل و اجرای قنوات و نوشتن قرآن و کتاب و نشاندن اشجار، و امثال اینها از چیزهائی که بعد از آدمی باقی می ماند، و مدتها ثواب آن روز به روز عاید می گردد، و باعث دعای بندگان خد از خوبان و صالحان می شود و اسم آدمی به خیر مذکور می گردد.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: متن بیان میکند که مال مانند مار است: هم خطر دارد (مفاسد) و هم منفعت (فواید). مفاسد مال به دو دسته دنیایی و دینی-آخرتی تقسیم میشود. مفاسد دنیایی شامل زحمتها و نگرانیهای ناشی از ثروت است که اغنیا را درگیر حزن و اندوه میکند. در مورد مفاسد دینی، سه نقطه اصلی مطرح میشود: ۱) باعث ارتکاب معاصی میشود، زیرا مال قدرت مرتکب شدن گناه را فراهم میآورد؛ ۲) انسان را غرق در خوش گذرانیدن میکند و او را از مسیر درست منحرف میکند؛ ۳) موجب غفلت از یاد خدا میشود.
از طرف دیگر، فواید مال نیز به دو دسته دنیایی و آخرتی تقسیم میشود. فواید دنیایی شامل عزت و احترام در بین مردم و کاهش خجالت در مواقع نیاز است. فواید آخرتی شامل کمک به دیگران، انجام عبادات و برگزاری کارهای خیر است که میتواند به پایداری انسان در نظر خداوند کمک کند. به طور کلی، مدیریت درست مال میتواند باعث نیکی و خیر در دنیا و آخرت شود.
هوش مصنوعی: از آنچه بیان شد، مشخص گردید که دارایی شبیه به ماری است که هم سم دارد و هم پادزهر. آسیبهای آن همان سمش و فواید آن مانند پادزهرش میباشد. هر کسی که این مسائل را بشناسد، میتواند از آسیبهای دارایی دوری کند و از نفع آن بهرهبرداری نماید. به همین دلیل، میگوییم که آسیبهای دارایی به دو دسته تقسیم میشود: آسیبهای دنیوی و آسیبهای دینی و آخرتی.
هوش مصنوعی: اما مشکلات دنیوی که در اینجا وجود دارد شامل نگرانیها و تنشهایی است که افراد ثروتمند و صاحب مال با آن مواجه هستند. آنها به دلیل ترس، افسردگی، ناامیدی و اضطراب، زندگی سختی را میگذرانند. این افراد با مشکلاتی مانند حفظ و نگهداری از اموال خود، مقابله با دزدی، ظلم و حسادت دیگران روبهرو هستند و این مسائل باعث تلخی و زحمت در زندگی آنها میشود.
هوش مصنوعی: زیبایی زندگی ساده و بیدردسر کسانی مانند گداها و آرامش خواب آنها هیچگاه با زندگی باشکوه و مرفه یک پادشاه قابل مقایسه نیست.
هوش مصنوعی: مفاسد دینی میتواند به سه دسته تقسیم شود. اولین دسته این است که پول میتواند باعث ارتکاب گناه شود. زیرا با داشتن مال، انسان قدرت بیشتری برای ارتکاب گناهان پیدا میکند و به راحتی میتواند به آنها دسترسی پیدا کند. بنابراین، هنگامی که تمایل به ارتکاب گناه در فرد ایجاد شود و او خود را توانمند ببیند، احتمال دارد که اقدام به گناه کند و مرتکب معصیت شود. اما اگر فرد از امکان ارتکاب آن گناه ناامید باشد و احساس کند که توانایی انجام آن را ندارد، دیگر تمایل به انجام آن گناه در او ایجاد نمیشود.
هوش مصنوعی: به همین دلیل گفتهاند که یکی از راههای معصوم ماندن از گناه، نداشتن قدرت بر آن است. پس اگر کسی به دلیل داراییاش قادر به ارتکاب گناه باشد و آن را انجام دهد، به هلاکت میافتد. اما اگر نتواند مرتکب گناه شود و صبر کند، این حالت نیز دشواری و سختی ویژهای دارد، زیرا صبر در شرایطی که انسان توانایی انجام کار را دارد نیز بسیار سخت و جدی است.
هوش مصنوعی: دومین نکته این است که غرق در لذتها و نعمتها میشوند. همانطور که میدانیم، معمولاً افرادی که ثروت دارند به خوشگذرانی مشغول میشوند و عادت میکنند که از نعمتها استفاده کنند. آنها نمیتوانند از لذتها دست بکشند و تمایل دارند که به دنبال لذتی دیگر بروند. وقتی به این وضعیت عادت کردند و برای خوشگذرانی آماده شدند، ممکن است نتوانند به حلال راضی شوند و در نتیجه به سراغ پولهای مشکوک بروند. به تدریج ممکن است از خط قرمز عبور کرده و به سمت کارهای حرام بروند، و به همین دلیل به انواع رفتارهای ناپسند مانند دروغ، ریا و حسد دچار میشوند.
هوش مصنوعی: بسیار نادر است که فردی دارای ثروت باشد و به خوشگذرانی و زندگی مرفه عادت نکند. افرادی که دسترسی به غذاهای خوشمزه و لباسهای لوکس دارند، چگونه میتوانند این چیزها را رها کنند و به نان معمولی و لباسهای کهنه قناعت کنند؟ این کار نیازمند روحی قوی و بزرگ است، مانند سلیمان بن داود و افرادی مشابه. همچنین، وقتی مال کسی زیاد میشود، نیازمند کمک دیگران میشود و ارتباطش با مردم افزایش مییابد. کسی که با اهل دنیا در ارتباط باشد، ناچار است که به دوگانگی و نفاق روی آورد. ارتباط با دنیا میتواند به عداوت، حسد، کینه، کبر، ریا و دیگر گناهان منجر شود.
هوش مصنوعی: این مسائل ناشی از بدی مال و نیاز به حفظ و اصلاح آن به وجود میآید.
هوش مصنوعی: سومین نکته این است که هیچ کس نمیتواند از این مشکل رهایی یابد و آن این است که نگهداری و حفظ مال و امور مربوط به آن، انسان را از یاد خدا دور میکند. هر چقدر که انسان به خاطر مال از یاد خدا غافل شود، در واقع متضرر و آسیبدیده خواهد بود.
هوش مصنوعی: حضرت عیسی علیه السلام بیان کردند که در مورد مال، سه مشکل وجود دارد. اول این که انسان آن را به شیوهای ناشایست به دست بیاورد. اگر کسی این مال را به روش حلال به دست آورد، باز هم مشکل دیگری وجود دارد که انسان آن مال را در جای مناسب خود خرج نکند. اگر هم در جای مناسب مصرف کند، باز مشکل دیگری پیش میآید و آن این است که نگهداری و جابهجایی مال انسان را از یاد خدا غافل میکند. این نوع غفلت، مسئلهای است که درمانی ندارد و بیماریای است که شفا نمییابد، زیرا روح عبادت و حقیقت آن، در یاد خداوند و تفکر در عظمت و جلال او نهفته است و این نیازمند دلی آرام و خیالی آسوده است.
هوش مصنوعی: بیفکری و بدون نگرانی از منفعت و زیان، نه در خیال افرادی خاص و نه در تأمل درباره صاحبان زمین و کشتزار. صبح و شام مشغول محاسبه خیانتها و ناپایداری کشاورزان در کارزار و زراعت هستند. در بعضی مواقع به منازعه با شرکای زمین و کانالها میپردازند و گاه به خیال دشمنی با کسانی که مالیات میگیرند و درآمدها را تعیین میکنند مشغولند. لحظهای در یاد گاو و خر هستند و ساعتی در فکر اسب و الاغ.
هوش مصنوعی: گاهی مشغول فکر و اندیشه به حیواناتی همچون گاو و الاغ هستیم و گاهی نیز در نگرانی و غم برای اسب و الاغ فرومیرویم.
هوش مصنوعی: شبها در خیال دنیای کشاورزی و انبارها، و روزها مشغول آبیاری و کار در مزارع هستند. افکار مختلفی ذهن تاجر را پر کرده است. او روز و شب با صدها فکر سرکار دارد. گاهی نگران خیانت شریکش است، زمان دیگر به سفرهای دور و نزدیک فکر میکند. گاهی میگوید که شریکش همه سود را به دست آورده، و گاهی نگران است که دیگران سرمایهاش را از بین بردهاند. او به عملکرد دیگران نیز فکر میکند؛ آیا کوتاهی کردهاند یا خیر؟ آیا کسی مالی را از دست داده یا نه؟ همچنین در مورد حسابها شک و تردید دارد و به سختی معاملات فکر میکند. در بیشتر مواقع در تنهایی و دوری از وطن در ناراحتی و اندوه به سر میبرد، به ویژه به خاطر رکود بازار و مشکلات مالیاش، و این احساسات شامل دیگر صاحبان مال نیز میشود.
هوش مصنوعی: به طور کلی، افکار و خیالات افراد دنیوی پایان و هدف مشخصی ندارند. کسی که جز به فکر معیشت روزانهاش نیست و تمایل به بیشتر از آن ندارد، از تمامی این خیالات بینیاز است و از آسیبهای مرتبط با آنها در امان است.
هوش مصنوعی: من از افرادی هستم که تحت تأثیر هیچ چیز و هیچ تعلقی نیستم و آزادانه زیر آسمان پهناور زندگی میکنم.
هوش مصنوعی: فواید مال به دو دسته تقسیم میشود: فواید دنیوی و فواید آخرتی.
هوش مصنوعی: اما مزایای دنیوی آن، چیزهایی هستند که قبل از مرگ خود را نشان میدهند، مانند رهایی از ذلت سوال کردن از دیگران، شرمندگی خانواده، و احساس خواری و حقارت. همچنین شامل دستیابی به بزرگی و عزت در میان مردم، داشتن دوستان و یارانی فراوان، و کسب احترام و اعتبار در دلها میشود و موارد مشابه دیگر.
هوش مصنوعی: فواید آخرتی به سه دسته تقسیم میشود. اولین دسته این است که انجام عبادات به خودی خود اهمیت دارد و باعث تقویت انسان در انجام کارهای نیک میشود. همچنین به حفظ عفت و انجام کارهای مهم مثل جهاد و حج کمک میکند.
هوش مصنوعی: دوم اینکه کمک به دیگران باید مد نظر قرار بگیرد، نه تنها برای فقرا و کسانی که نیازمند هستند، بلکه همچنین برای حفظ حرمت و مروت خود. این کارها باعث افزایش صداقت و محبت میان مردم میشود و میتواند شامل مهمانی دادن، هدیه دادن، و کمک به دیگران باشد. برای هرکدام از این اعمال، پاداشهای زیادی در متون دینی ذکر شده و نیازی نیست که فقط افراد فقیر و نیازمند از این ثواب بهرهمند شوند.
هوش مصنوعی: بله، برای کسب پاداش در این کارها نیت نزدیک شدن به خدا لازم است، یا ممکن است برای حفظ آبروی خود این کارها صورت گیرد، مانند جلوگیری از ظلم و بستن دهان افرادی که سخنان بیهوده میزنند و کارهایی از این قبیل که اینها نیز باعث پاداش میشود.
هوش مصنوعی: پیامبر اکرم (ص) فرمودند که هرگونه مالی که انسان برای حفظ آبرو و حیثیت خود خرج کند، مانند صدقه است. این بدان معناست که اگر کسی مالی را به خدمتکاری بدهد تا کارهایش را انجام دهد، این نیز مورد قبول است. بدون شک، این کارها به امور آخرت نیز مرتبط است، زیرا انسان در زندگی نیاز به انجام کارهای زیادی دارد و اگر همه این کارها را خود انجام دهد، زمان او هدر میرود و از کارهای آخرت باز میماند. همچنین، کسی که هیچ مالی ندارد، ناچار است همه کارها را به تنهایی انجام دهد و در نتیجه از یاد خدا، تفکر و عبادت باز میماند.
هوش مصنوعی: سوم اینکه باید مال را صرف کارهای خیری مانند ساخت مسجد، مدرسه، مهمانسرا، پل، اجرای کانالها، نوشتن قرآن و کتاب، و کاشت درختان کرد. این کارها از مواردی هستند که پس از مرگ انسان باقی میمانند و ثواب آنها به مرور زمان به فرد بازمیگردد. همچنین این اقدامات سبب دعا و طلب خیر از سوی بندگان خوب و صالح میشود و نام فرد را به نیکی یاد میکنند.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.