که طرف افراط قوه شهویه است و آن عبارت است از: متابعت کردن آدمی قوه شهویه خود را در هر چیزی که میل به آن می کند و آدمی را به آن می خواند، از: شهوت شکم و فرج و حرص مال و جاه و زینت و امثال اینها
و بسیاری از علمای اخلاق تخصیص داده اند آن را به متابعت شهوت شکم و فرج و حرص بر اکل و جماع.
و تفسیر اول اگر چه به منشأیت این صفت از برای جمیع رذایل، که در طرف افراط قوه شهویه است انسب است و لیکن چون اکثر در مقام بیان آن اکتفا به معنی دوم کرده اند ما نیز به این طریق بیان می کنیم و می گوییم: که شکی نیست که این صفت، اعظم مهلکات بنی آدم است.
و از این جهت سید کائنات فرمود که «هر که از شر شکم و زبان و فرج خود محفوظ ماند از همه بدیها محفوظ است» و فرمود که «وای بر امت من از حلقوم و فرجشان» و نیز فرمودند که «بیشتر چیزی که امت من به واسطه آن داخل جهنم خواهند شد شکم و فرج است» و مخفی نماند که همچنان که آن سرور خبر داده، هلاکت اکثر مردمان به واسطه این دو چیز است.
اما اول: که شکم پرستی و حرص بر اکل و شرب باشد از صفات بهایم است.
و از این جهت حضرت پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم فرمودند که «فرزند آدم هیچ ظرفی را پر نکرد که بدتر از شکمش باشد و کافی است از برای آدمیزاد چند لقمه که او را زنده بدارد و اگر به این اکتفا نکند و بیشتر بخورد ثلث شکم را از برای غذا قرار دهد و ثلث از برای آب و ثلث از برای نفس کشیدن» و فرمودند که «نمیرانید دلهای خود را به بسیار خوردن، و آشامیدن، به درستی که دل مانند زرع است که چون بسیار آب داده شود می میرد» و نیز فرمود که «بهترین شما در نزد خدا از حیثیت منزلت و مرتبه کسانی هستند که بیشتر گرسنگی می کشند، و تفکر می کنند در افعال خود و صنایع آفریدگار و دشمن ترین شما در نزد خدا کسانی هستند که بسیار می خوابند، و بسیار می آشامند» و فرمود که «دشمن ترین شما در نزد خدا کسانی هستند که آن قدر می خورند که تخمه می شوند و شکمهای ایشان مملو می گردد و هیچ بنده ای از خوراکی که خواهش دارد نمی گذرد مگر اینکه درجه ای در بهشت از برای او حاصل می شود» و از آن حضرت مروی است که «بد دشمنی است از برای دین، دل جبان، و شکم پرخوار، و نعوظ بسیار» و نیز از آن جناب مروی است که «اسرار ملکوت سماوات داخل نمی شود در دل کسی که شکم او پر باشد» و در تورات مکتوب است که «خدا دشمن دارد عالم فربه را»، زیرا که فربه دلالت برغفلت و پرخواری می کند.
لقمان به پسر خود گفت: «ای فرزند چون معده پر شود قوه فکر می خوابد و حکمت و دانائی لال می شود و اعضا و جوارح از عبادت باز می ایستد» و امام جعفر صادق علیه السلام فرمود که «هرگاه شکم سیر شد طغیان می کند و اقرب وقت، از برای بنده به سوی خدا، وقتی است که شکم او سبک باشد و دشمن ترین حالت از برای بنده در نزد خداوند، حالتی است که شکم او ممتلی باشد» و از حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم مروی است که «فرزند آدم را چاره نیست از خوراکی که او را به پای دارد، پس هر وقت که یکی از شما چیزی بخورد ثلث شکم خود را از برای غذا قرار دهد و ثلث از برای آب و ثلث از برای نفس و خود را فربه مسازید مانند خوکهائی که کفار از برای ذبح کردن فربه می سازند» بدن را فربه می سازی و روح را لاغر می کنی.
همی میردت عیسی از لاغری
تو در بند آنی که خرپروری
و فرمود که «ضرر هیچ چیز از برای دل مومن، زیادتر از بسیار خوردن نیست و پرخوردن باعث دو چیز می شود: یکی قساوت قلب و دیگری هیجان شهوت و گرسنگی نان خورش مومن، و غذای روح، و طعام دل، و صحت بدن است» و شکی نیست در این که بیشتر امراض و بیماریها از شکم پرستی و پرخوری هم می رسد صادق آل محمد علیه السلام فرمود که «هر دردی و مرضی از تخمه حاصل می شود مگر تب» و فرمود «با وجود سیری چیز خوردن، باعث پیسی می گردد».
ز کم خوردن کسی را تب نگیرد
ز پر خوردن به روزی صد بمیرد
آری: شکم باعث همه ناخوشیها و آفات، و سرچشمه شهوات است، زیرا که از بسیار خوردن، شهوت فرج به حرکت می آید و «شبق»، شدت می کند و آدمی خواهش تعدد زنان می نماید و از تعدد آنها کثرت عیال و اولاد حاصل می شود و آدمی مقید به زنجیر علایق می گردد و به حلال و حرام می افتد و به سبب آنها میل به مال و جاه می کند، تا توسعه در خوراک و زوجات او حاصل شود و عقب این، انواع حسد و حقد وعداوت و ریا و تفاخر و عجب و کبر پیدا می شود و تمامی اینها ثمره پیروی معده و اهمال امر آن است بلی:
شکم بند دستست و زنجیر پای
شکم بنده کمتر پرستد خدای
و اگر بنده ای نفس خود را به گرسنگی ذلیل سازد و راه شیطان را مسدود کند به دنیا فرو نمی رود و کار او به هلاکت نمی انجامد و از این جهت اخبار بسیار در فضیلت گرسنگی وارد شده، و از سیدالمرسلین و ائمه دین تحریض و ترغیب به آن رسیده.
حضرت پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم فرمود که «جهاد کنید با نفسهای خود به گرسنگی و تشنگی، پس به درستی که اجر و ثواب آن مثل اجر کسی است که در راه خدا جهاد کند و عملی در نزد خدا محبوب تر از گرسنگی و تشنگی نیست» و فرمود که «بهترین مردمان کسی است که کم باشد خوراک و خنده او، و راضی باشد از لباس به آنچه عورت او را بپوشد» و فرمود که «کم چیز خوردن عبادت است» و می فرماید که «خدا مباهات و فخر می کند ملائکه را به کسی که خوراک او در دنیا کم باشد و می فرماید: نگاه کنید به بنده من که او را در دنیا مبتلا کردم به غذا و آب، و آنها را به جهت من ترک کرد شاهد باشید ای ملائکه من که از هیچ خوردنی به جهت من نمی گذرد مگر اینکه درجاتی در بهشت به او عوض می دهم» و فرمود که «نزدیکترین مردم به خدا در روز قیامت کسی است که بسیار گرسنگی و تشنگی خورد و اندوه او در دنیا بسیار باشد» عیسی بن مریم علیه السلام فرمود که «گرسنگی دهید جگرهای خود را، و برهنه و عریان دارید بدنهای خود را، که شاید بدین جهت دلهای شما خدا را ببیند» جان برادر تأمل کن در طریقه خلاصه موجودات و سید کاینات علیه و آله افضل الصلوات بعضی از زوجات آن حضرت گفت که «حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم هرگز سیر نشد، بسا بود که از بس آن حضرت را گرسنه می دیدم دل من بر او می سوخت و گریه می کردم و دست خود را بر شکم مبارکش می کشیدم و به آن حضرت عرض می کردم که جانم فدای تو باد، هرگاه از دنیا این قدر اکتفا نمائی که قوت تو باشد و تو را از گرسنگی باز دارد چه ضرر خواهد داشت؟ آن حضرت فرمود که برادران من، از پیغمبران أولوالعزم صبر نمودند بر حالتی که اشد از این بود، پس بر این حال گذشتند و از دنیا رفتند و به پروردگار خود حاضر شدند پس خدا اکرام نمود ایشان را، پس من خود را می بینم که شرم دارم اگر بر رفاهیت بگذرانم، که مرتبه من از ایشان پست تر باشد پس اینکه صبر کنم چند روز کمی در نزد من محبوبتر است که نصیب و بهره من فردا در آخرت کم بوده باشد و هیچ چیز در نزد من بهتر و محبوب تر از این نیست که به برادران و دوستان خود ملحق شوم و به ایشان برسم» مروی است که «روزی حضرت فاطمه علیها السلام گرده نانی از برای پدر بزرگوار خود آورد حضرت فرمود: چه چیز است؟ عرض کرد قرص نانی است، که خود آن را پخته ام و بر من گوارا نبود که بی شما تناول کنم حضرت فرمود: به خدا قسم که این اول غذائی است که از سه روز تا به حال به دهان پدرت رسیده است».
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: متن درباره افراط در قوه شهویه و خطرات آن است. این افراط معمولاً به تبعیت از شهوتهای مختلف مانند شکم، فرج، حرص مال و جاه منجر میشود. علمای اخلاق بیشتر بر روی متابعت از شهوت شکم و فرج تاکید کردهاند و آن را مهلکترین رذیله برای انسان میدانند. پیامبر اسلام نیز اذعان داشتهاند که اصلیترین عوامل هلاکت انسانها شکم و فرج هستند.
پیامبر فرمودهاند که هیچ ظرفی بدتر از شکم آدمی نمیتواند پر شود و اشاره کردهاند که خوب است آدمی شکم خود را به شکل معقولی پر کند. همچنین، پرخوری و شکمپرستی باعث مشکلات زیادی از جمله قساوت قلب و هیجان شهوت میشود. پیامبر همچنین توصیه کردهاند که کمخوردن عبادت است و در روز قیامت، افرادی که گرسنه و تشنه بودهاند، در نزد خداوند مقام بالایی خواهند داشت.
در نهایت، پیامبر از زندگی ساده و پرهیز از نعمتهای دنیوی به عنوان راهی برای نزدیکی به خداوند یاد کردهاند و تأکید کردهاند که داشتن زندگی ساده و پرهیز از خوراکیهای بسیار موجب نزدیکی به حق و آرامش دل خواهد شد.
هوش مصنوعی: افراط در قوه شهویه به معنای پیروی کردن از خواستهها و تمایلات نفسانی است. این به این معناست که انسان در هر چیزی که میل دارد، بدون کنترلی رفتار میکند. این تمایلات میتواند شامل شهوتهای مربوط به خوراک، شهوت جنسی، حرص نسبت به پول، مقام، زینت و موارد مشابه باشد.
هوش مصنوعی: بسیاری از دانشمندان اخلاق این موضوع را به پیروی از خواستههای نفسانی، مانند طمع به غذا و شهوت جنسی، اختصاص دادهاند.
هوش مصنوعی: توضیح اول اگرچه از نظر منشأ این صفت به همه رذایل، که در طرف افراط نیروی شهوت قرار دارند، مناسبتر به نظر میرسد، اما از آنجایی که اکثر افراد در بیان این موضوع به توضیح دوم بسنده کردهاند، ما نیز به همین شیوه ادامه خواهیم داد و میگوییم: هیچ شکی نیست که این صفت، بزرگترین خطرات برای انسانها به شمار میرود.
هوش مصنوعی: از این رو، سید کائنات بیان کردند که کسی که بتواند خود را از ضررهای ناشی از شکم، زبان و فرج محافظت کند، از تمامی بدیها در امان خواهد بود. همچنین فرمودند که امتی که به وسیله دهان و فرج خود دچار خرابی شوند، بدبخت خواهند بود. ایشان تأکید کردند که اکثریت کسانی که به جهنم خواهند رفت، به دلیل شکم و فرج خود گرفتار میشوند. بنابراین، همانطور که آن سرور اشاره کردهاند، بسیاری از مردم به خاطر این دو موضوع دچار هلاکت خواهند شد.
هوش مصنوعی: اما در ابتدا، باید گفت که علاقه به پرخوری و اشتهای بیش از حد به خوردن و نوشیدن، از ویژگیهای حیوانات است.
هوش مصنوعی: پیامبر اکرم (ص) اظهار داشتند که انسان هیچ ظرفی را به اندازه شکم خود پر نمیکند و برای زنده ماندن کافی است چند لقمه بخورد. اگر بیشتر بخورد، باید شکمش را به سه بخش تقسیم کند: یک سوم برای غذا، یک سوم برای آب و یک سوم برای تنفس. همچنین فرمودند که دلهای خود را با زیاد خوردن و آشامیدن نکشید، چرا که دل مانند زراعت است و زیاد آب دادن به آن باعث مرگش میشود. بهترین انسانها در نزد خدا کسانی هستند که بیشتر گرسنگی میکشند و به افعال خود و آفرینش خدا فکر میکنند. برعکس، بدترین افراد در نظر خدا کسانی هستند که زیاد میخوابند و میخورند. دشمنترین افراد نزد خدا کسانی هستند که آنقدر میخورند که سیر میشوند. هیچ کسی نمیتواند از آنچه میخواهد بگذرد مگر اینکه بهترین درجه در بهشت برای او رقم میخورد. همچنین فرمودند که دین را به دل جبان و پر خورنده بد دشمنی است و رازهای آسمانی در دل کسی که شکمش پر باشد، وارد نمیشود. در کتاب مقدس نیز آمده که خداوند از فرد فربه خشمگین است، زیرا چاقی نشاندهنده غفلت و پرخوری است.
هوش مصنوعی: لقمان به پسرش گفت: «ای پسر، وقتی معده پر میشود، توانایی تفکر کاهش مییابد و حکمت کماثر میشود و اعضای بدن از عبادت باز میمانند.» امام جعفر صادق علیهالسلام نیز فرمود که «زمانی که شکم پر باشد، طغیان میکند و نزدیکترین حالت به خداوند برای بنده زمانی است که شکمش سبک باشد و بدترین حالت برای او نزد خداوند، زمانی است که شکمش پر باشد.» همچنین از حضرت رسول صلیالله علیه و آله و سلم نقل شده که «فرزند آدم چارهای جز خوردن ندارد تا زنده بماند، پس هر زمان که چیزی میخورد، یکسوم شکمش را برای غذا، یکسوم دیگر را برای آب و یکسوم باقیمانده را برای نفس خود قرار دهد. خود را مانند حیواناتی که کفار برای ذبح پرورش میدهند، چاق نکنید، زیرا با چاق کردن بدنتان، روح خود را لاغر میکنید.»
هوش مصنوعی: عیسای مسیح به خاطر لاغری تو در خطر مرگ است و تو در نگرانی آن هستی که چگونه میتوانی به او کمک کنی.
هوش مصنوعی: حضرت فرمودند که خوردن زیاد برای دل مومن مضرتر از چیز دیگری نیست و پرخوری باعث دو مشکل میشود: یکی سفت شدن قلب و دیگری افزایش شهوت و گرسنگی. غذای مومن، خوراک روح و تغذیه دل او و همچنین سلامتی بدنش است. هیچ شکی نیست که بسیاری از بیماریها و ناراحتیها به خاطر پرخوری و زیادهخوری به وجود میآید. امام صادق علیهالسلام بیان کردند که هر دردی و بیماریای به طور مستقیم از پرخوری نشأت میگیرد، به جز تب. همچنین فرمودند که خوردن حتی در حالت سیری میتواند منجر به بیماریهای پوستی شود.
هوش مصنوعی: اگر کسی کم بخورد، تب و بیماری به سراغش نمیآید، اما اگر کسی پرخوری کند، حتی در یک روز ممکن است به هزاران بلا دچار شود.
هوش مصنوعی: بله، شکم سبب تمام ناخوشیها و مشکلات است و منشأ شهوتها نیز به شمار میرود. زیرا با زیاد خوردن، شهوت جنسی تحریک میشود و فرد به فکر تجملات و تعداد بیشتر همسران میافتد. این موضوع منجر به افزایش وابستگیها و خانوادههای بزرگتر میشود و فرد را به زنجیر علایق خود میکشاند. در نتیجه، او بهدنبال مال و مقام میرود تا بتواند در خوراک و تعداد همسران خود توسعه یابد. این روند باعث ایجاد حسد، کینه، دشمنی، ریا، تفاخر، خودبزرگبینی و تکبر در انسان میشود. در واقع، تمام این مشکلات ناشی از پیروی از نیازهای شکم و بیتوجهی به مدیریت آن است.
هوش مصنوعی: شکم به دست شاکر است و پای در قید زنجیر. شکم، خدایانی را که کمتر از آنچه باید، پرستش میکند، گرفتار کرده است.
هوش مصنوعی: اگر فردی به خود گرسنگی بدهد و از وسوسههای شیطانی دوری کند، دچار گمراهی نخواهد شد و به عذاب نمیافتد. به همین خاطر، احادیث زیادی درباره فضیلت گرسنگی نقل شده و پیامبر بزرگوار و امامان دین مردم را به این کار تشویق کردهاند.
هوش مصنوعی: پیامبر اسلام فرمودند که تلاش برای کنترل نفس و مواجهه با گرسنگی و تشنگی، مانند جهاد در راه خدا ارزشمند است و هیچ عملی نزد خدا محبوبتر از این نیست. ایشان همچنین تأکید کردند که بهترین انسانها کسانی هستند که کمتر غذا میخورند و از آنچه بدنشان را بپوشاند راضی هستند. ایشان فرمودند که کمخوری عبادت است و خداوند به ملائکه به چنین بندگانی افتخار میکند که در دنیا به دلیل محبت به خدا غذا و آب را ترک کردند. در روز قیامت، نزدیکترین افراد به خدا کسانی هستند که بسیار گرسنه و تشنه بوده و در دنیا غصهدار بودهاند. عیسی ابن مریم نیز فرمودند که باید خود را به گرسنگی و عریانی بزنید تا دلهایتان خدا را بیابد. برخی از همسران پیامبر گفتند که ایشان هیچگاه سیر نمیشدند و گاهی اوقات به خاطر گرسنگی ایشان دلشان به درد میآمد. وقتی از پیامبر در مورد تحمل گرسنگی سؤال کردند، ایشان پاسخ دادند که پیامبران بزرگتر از خود را در شرایط سختتری دیدند و از دنیا گذشتند و حالا در نزد خداوند مورد احترام قرار دارند. پیامبر فرمود که برای او پذیرفته نیست که در رفاه زندگی کند در حالی که مقامش از آنان پایینتر باشد، بنابراین تحمل گرسنگی برای او محبوبتر است تا اینکه عاقبت او در آخرت کمارزش باشد. روزی حضرت فاطمه نانی که خود پخته بود برای پدرش آورد و ایشان فرمودند که این اولین غذایی است که بعد از سه روز به دهان ایشان میرود.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.