و آن عبارت است از حالتی که آدمی خود را بالاتر از دیگری ببیند و اعتقاد برتری خود را بر غیر داشته باشد و فرق این با عجب، آن است که آدمی خود را شخصی داند، و خود پسند باشد، اگر چه پای کسی دیگر در میان نباشد، ولی در کبر، باید پای غیر نیز در میان آید تا خود را از آن برتر داند و بالاتر بیند و این کبر، صفتی است در نفس و باطن و از برای این صفت، در ظاهر، آثار و ثمرات چندی است که اظهار آن آثار را تکبر گویند .
و آن آثاری است که باعث حقیر شمردن دیگری و برتری بر آن گردد، مانند: مضایقه داشتن از همنشینی با او، یا همخوراکی با او، یا امتناع در پهلو نشستن با او، یا رفقات او، و انتظار سلام کردن و توقع ایستادن او، و پیش افتادن از او در راه رفتن، و تقدم بر او در نشستن، و بی التفاتی با او در سخن گفتن، و به حقارت با او تکلم کردن، و پند و موعظه او را بی وقع دانستن، و امثال اینها.
و از جمله آثار کبر است خرامان و دامن کشان راه رفتن و بعضی از این افعال گاهی از حسد و کینه و ریا نیز نسبت به بعضی صادر می شود، اگر چه آدمی خود را از او بالاتر هم نداند.
و بدان که کبر از اعظم صفات رذیله است، و آفت آن بسیار، و غائله آن بی شمار است چه بسیارند از خواص و عوام که به واسطه این مرض به هلاکت رسیده اند و بسی بزرگان ایام، که به این سبب گرفتار دام شقاوت گشته اند اعظم حجابی است آدمی را از وصول به مرتبه فیوضات، و بزرگ تر پرده ای است از برای انسان از مشاهده جمال سعادت، زیرا که این صفت، مانع می گردد از کسب اخلاق حسنه چون به واسطه این صفت، آدمی بر خود بزرگی می بیند، که او را از تواضع و حلم، و قبول نصیحت، و ترک حسد و غیبت و امثال اینها منع می کند بلکه خلق بدی نیست مگر اینکه صاحب تکبر محتاج به آن است، به جهت محافظت عزت و بزرگی خود و هیچ صفت نیکی نیست مگر اینکه از آن عاجز است و به سبب بیم فوت برتری خود و از این جهت آیات و اخبار در مذمت و انکار بر آن خارج از حیز شمار و تذکار است.
خدای تعالی می فرماید «یطبع الله علی کل قلب متکبر جبار» خلاصه معنی آنکه زنگ و چرک می فرستد خدا بر هر دل متکبری و می فرماید: «انه لایحب المستکبرین» یعنی «به درستی که خدا دوست ندارد تکبرکنندگان را» و دیگر می فرماید «سأصرف عن آیاتی الذین یتکبرون» یعنی «زود باشد که برگردانم از آیات خود، روی کسانی را که تکبر می ورزند» و باز می فرماید: «ادخلوا أبواب جهنم خالدین فیها فبئس مثوی المتکبرین» یعنی «داخل شوید در درهای جهنم، در حالتی که مخلد خواهید بود در آن، پس بد مقامی است مقام تکبرکنندگان».
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: تکبر حالتی است که فرد خود را از دیگران برتر میبیند و برتری خود را بر دیگران اعتقاد دارد. این حالت با عجب تفاوت دارد؛ زیرا در عجب فرد برای خود اهمیت قائل است اما در کبر خود را بالاتر از دیگران میداند. آثار و نشانههای تکبر شامل اجتناب از همنشینی با افراد پایینتر، توقع رفتارهای خاص از آنها و بیتوجهی به آنها در گفتگو است. کبر از صفات ناپسند و خطرناک است که مانع از دستیابی به فضائل اخلاقی میشود و میتواند به هلاکت و شقاوت منجر گردد. خداوند در قرآن بر مذمت تکبر تأکید کرده و فرموده که او تکبرکنندگان را دوست ندارد و نفرین بر آنهاست.
هوش مصنوعی: این حالت به این معناست که فرد خود را از دیگران بالاتر میبیند و بر این باور است که برتری دارد. تفاوت این حالت با عجب این است که در عجب فرد تنها به خود نگاه میکند و خود را پسندیده میداند بدون اینکه به کسی دیگر توجه داشته باشد. اما در کبر، این احساس برتری نسبت به دیگران وجود دارد و فرد خود را بالاتر از آنها میبیند. کبر یک صفت درون و باطنی است که آثار و نشانههایی در ظاهر نیز دارد و این نشانهها به عنوان تکبر شناخته میشوند.
هوش مصنوعی: این آثار به گونهای هستند که موجب تحقیر دیگران و احساس برتری بر آنها میشوند. به عنوان مثال، میتوان به پرهیز از همنشینی یا همخوراکی با کسی، عدم تمایل به نشستن در کنار او، یا انتظار سلام کردن و ایستادن او اشاره کرد. همچنین، از جلوتر رفتن یا زودتر نشستن نسبت به او، بیتوجهی در صحبت کردن با او، و صحبت کردن به شیوهای حقیرانه، بیاعتنایی به نصیحتها و موعظههای او و موارد مشابه نیز در این دسته قرار میگیرند.
هوش مصنوعی: از نشانههای تکبر میتوان به راه رفتن با ناز و کشیدن دامن اشاره کرد. برخی از این رفتارها ممکن است ناشی از حسد، کینه یا ریا نسبت به دیگران باشد، حتی اگر فرد خود را از این احساسات بالاتر بداند.
هوش مصنوعی: بدان که تکبر یکی از بدترین صفات است و عواقب منفی آن بسیار زیاد است. بسیاری از افراد، چه عادی و چه خاص، به خاطر این ویژگی به هلاکت رسیدهاند و افراد بزرگ بسیاری به این دلیل دچار مشکلات شدهاند. تکبر بزرگترین مانع برای رسیدن انسان به نعمتها و زیباییهای سعادت است. این صفت اجازه نمیدهد که انسان به خوبیهای اخلاقی دست یابد، زیرا فرد متکبر خود را بزرگتر از دیگران میبیند و این حس او را از فروتنی، خشوع، پذیرفتن نصیحت و دوری از حسد و غیبت باز میدارد. هیچ صفت بدی نیست که انسان متکبر به آن نیاز نداشته باشد تا عزت و بزرگیش را حفظ کند و هیچ صفت خوبی نیست که او بتواند به آن دست یابد، زیرا نگران از دست دادن جایگاه خود است. به همین دلیل، آیات و احادیث زیادی در مذمت و ناپسندی این ویژگی وجود دارد.
هوش مصنوعی: خداوند میفرماید که دلهای متکبران و بجباران را زنگار میزند و به وضوح اعلام میکند که تکبرکنندگان را دوست ندارد. همچنین میفرماید که به زودی آیات خود را از چشمان کسانی که متکبر هستند، دور خواهد کرد. در نهایت، به آنها دستور میدهد که وارد درهای جهنم شوند و در آنجا جاودانه بمانند، و این مکان را مکانی بد برای متکبران توصیف میکند.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.