و آن بر دو قسم است: زیرا که هر که عداوت کسی را در دل دارد یا آن را در دل پنهان می کند و انتظار زمان فرصت را می کشد، یا علانیه و آشکار در صدد ایذا و اذیت آن شخصی است که او را دشمن دارد، و اظهار عداوت او را می کند.
قسم اول: را «حقد و کینه» گویند، که عبارت است از پنهان کردن عداوت شخصی در دل.
و قسم دوم: را «عداوت» نامند، و این ثمره قسم اول است، زیرا که چون کینه قوت گرفت و عداوت شدید گردید، خزانه دل از محافظت آن عاجز، و پرده از روی کار بر می دارد و قسم اول از ثمرات غضب است، زیرا که چون آدمی بر دیگری خشم گیرد و به جهت عجز از انتقام یا مصلحتی دیگر آن وقت اظهار غضب نکند و خشم خود را فرو برد و در دل خود پنهان سازد کینه حاصل می شود و هر یک از این دو قسم از صفات مهلکه و اخلاق رذیله است.
و از اخبار مستفاد می شود که مومن کینه ور نیست و در غالب اوقات صفات مهلکه دیگر نیز از کینه و عداوت متولد می گردد، چون حسد و غیبت و دروغ و بهتان و شماتت و اظهار عیب و دوری و ایذاء و سخریت و استهزاء و غیر اینها از آفات و اعمال محرمه که دنیا و دین آدمی را فاسد می سازد و اگر فرض شود که هیچ یک از اینها حاصل نشود همان خود بغض و عداوت او از امراضی است که نفس قدسی را بیمار، و همیشه روح از آن متألم و در آزار است آدمی را از بساط قرب الهی دور، و از مرافقت ساکنان عالم قدس مهجور می گرداند و صاحب خود را منع می کند از آنچه شیوه اهل ایمان و شیمه اخیار و نیکان است، و از بشاشت و شکفتگی و مهربانی و فروتنی و مرافقت و همنشینی نسبت به کسی که کینه او را در دل دارد و خود را از اعانت و قضاء حوائج او باز می دارد و هر یک از اینها درجه ای از دین را کم می کند و پرده میان آدمی و میان باریافتگان بزم تقرب می گردد و از این جهت است که در اخبار و آثار مذمت بی شمار در خصوص عداوت و دشمنی وارد شده است حتی اینکه حضرت پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم فرمودند که «هیچ وقتی جبرئیل علیه السلام به نزد من نیامد مگر این که گفت: ای محمد از عداوت و دشمنی مردم احتراز کن» و فرمودند که «جبرئیل هرگز در هیچ امری این قدر به من وصیت نکرد که در خصوص عداوت مردم» و حضرت صادق علیه السلام فرمودند که «هر که تخم عداوت بکارد همان را که کاشته است درو می کند».
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن درباره عداوت و کینه در انسانها صحبت میکند و آن را به دو قسم تقسیم میکند: اول حقد و کینه که به معنای پنهان کردن عداوت در دل است و دوم عداوت که به معنی ابراز علنی دشمنی با کسی است. کینه به دلیل خشم و عدم توانایی در انتقام شکل میگیرد و هر دو نوع این احساسات به عنوان ویژگیهای مضر و اخلاقی نامطلوب شناخته میشوند.
متن به این نکته اشاره میکند که مؤمنان باید از کینه و عداوت دوری کنند زیرا این عواطف میتوانند منجر به دیگر صفات رذیله چون حسد، غیبت و دروغ شوند. همچنین، عداوت باعث دوری از رحمت الهی میشود و مانع از تعاملات مثبت با دیگران میگردد. در انتها، روایتهایی از پیامبر و امام صادق (ع) آورده میشود که هشدار میدهند در خصوص عداوت و اهمیت避免 آن.
هوش مصنوعی: این مسئله به دو دسته تقسیم میشود: برخی افراد عداوت کسی را در دل دارند و آن را پنهان میکنند و منتظر فرصتی برای عمل هستند، در حالی که برخی دیگر بهطور علنی در تلاش هستند تا به آن شخصی که از او متنفرند، آسیب برسانند و عداوت خود را نشان میدهند.
هوش مصنوعی: قسمت اول به معنای «حقد و کینه» است، که به معنای نگهداشتن دشمنی و تنفر شخصی در دل و پنهان کردن آن میباشد.
هوش مصنوعی: دسته دوم را «عداوت» مینامند و این نتیجه دسته اول است. وقتی کینه در دل انسان قوی میشود و عداوت به شدت افزایش پیدا میکند، آدمی نمیتواند از آن حفظ کند و از دلش پردهبرداری میشود. این حالت نتیجه خشم است، زیرا وقتی که فرد به کسی خشمگین میشود و به خاطر ناتوانی از انتقامگیری یا به دلیل مصالح دیگر، خشمش را بروز نمیدهد و در دلش پنهان میکند، در نتیجه کینه در دلش شکل میگیرد. هر یک از این دو حالت، از خصوصیات خطرناک و رفتارهای ناپسند به حساب میآید.
هوش مصنوعی: از اخبار برمیآید که مومن نه تنها کینهور نیست، بلکه بسیاری از صفات زشت از جمله حسد، غیبت، دروغ، بهتان، و تمسخر که همگی مضر و حرام هستند، ناشی از کینه و دشمنیاند و میتوانند دنیا و دین فرد را خراب کنند. حتی اگر هیچیک از این صفات به وجود نیاید، خود کینه و عداوت نیز از بیماریهایی هستند که روح پاک را آزار میدهند و انسان را از نزدیک شدن به خدا و ارتباط با انسانهای خوب دور میکنند. این موارد مانع از آن میشوند که فرد از خصوصیات مثبت از جمله مهربانی، فروتنی و یاری دیگران برخوردار باشد و هر کدام از این رذایل باعث کاهش ایمان و فاصله گرفتن از روح قرب الهی میشود. به همین دلیل در متون دینی، تأکید بسیار زیادی بر پرهیز از عداوت و دشمنی وجود دارد، بهگونهای که پیامبر اسلام فرمودند که جبرئیل بارها به ایشان توصیه کرده که از دشمنی و کینهورزی دوری کند و امام صادق نیز بیان کردند که هر کسی بذری از عداوت بکارد، همان را درو خواهد کرد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.