و پیش از این دانستی که قوه انسانیه که مدخلیت در صفات و اخلاق دارند چهارند: قوه عاقله، عامله، غضبیه و شهویه و دانستی که کمال قوه عامله، انقیاد و اطاعت اوست از برای عاقله در استعمال سایر قوا در اعمال حسنه و عدالت عبارت از آن است، و نقص آن در عدم انقیاد است.
پس هرگاه سایر قوا به مرتبه کمال باشند عدالت حاصل خواهد بود، و هرگاه ناقص باشند عدالت منتفی خواهد بود و تحقق و انتفاء عدالت تابع کمال و نقص سایر قوا است.
و عدالت، امری است جامع جمیع صفات کمالیه پس از برای کسب عدالت به خصوص کیفیتی خاص، و از برای ازاله ضدش که جور است، معالجه ای مخصوص نیست، و از برای قوه عامله صفات کمالیه مخصوصی که تعلق به سایر قوا نداشته باشد نیست، بلکه جمیع صفات مخصوصه از فضایل و رذایل متعلق است یا به قوه عاقله یا غضبیه یا شهویه، یا به دو قوه از این قوا یا سه قوه، و تفصیل آنها را در چهارم مقام ذکر می کنیم.
و از برای عدالت اگرچه طریقه خاصه در اکتساب آن، و معالجه مخصوصه از برای ازاله ضد آن نیست، و به اکتساب سایر فضایل، عدالت حاصل، و ازاله بقیه رذایل ضد آن زایل می شود، و لیکن خود عدالت چون مستلزم جمیع ملکات فاضله، بلکه جامع جمیع است، و اشرف فضایل و کمالات است، ابتدا، شرف و فضیلت آن را هم در یک مقام علی حده بیان می کنیم پس، این باب مشتمل است بر پنج مقام به این ترتیب:
مقام اول: در بیان آنچه متعلق به قوه عامله است که عبارت است از عدالت
مقام دوم: در ذکر اخلاق و صفاتی که متعلق است به قوه عاقله
مقام سوم: در بیان اخلاق متعلق به قوه غضبیه
مقام چهارم: در شرح ملکات متعلقه به قوه شهویه
مقام پنجم: در تفصیل و تبیین اوصاف متعلقه به دو قوه یا سه قوه از قوای ثلاث
و در هر مقامی از سه مقام آخر صفات رذیله که متعلق به آن مقام است عنوان می کنیم، و در رذایل آن عنوان، علامات و اقسام و اسباب و مضرت و علاج آن صفت را، و ضد آن از صفات حسنه، و علامات و منفعت و تدبیر تحصیل آن را در فصول چند بیان می کنیم.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: در متن اشاره شده که قوه انسانی شامل چهار بخش است: قوه عاقله، عامله، غضبیه و شهویه. کمال قوه عامله به انقیاد و اطاعت از قوه عاقله بستگی دارد، و هرگاه سایر قوا به کمال برسند، عدالت حاصل خواهد شد، وگرنه عدالت تحقق نخواهد یافت. عدالت شامل تمامی صفات کمال است و اکتساب آن نیاز به معالجه خاصی ندارد، بلکه با کسب سایر فضایل به دست میآید. برای بررسی عدالت، پنج مقام در نظر گرفته شده: ۱) جنبه قوه عامله و عدالت؛ ۲) صفات مرتبط با قوه عاقله؛ ۳) اخلاق مربوط به قوه غضبیه؛ ۴) ملکات متعلق به قوه شهویه؛ ۵) تشریح اوصاف مشترک بین دو یا سه قوه. در این بخشها، همچنین به رذایل و درمان آنها پرداخته خواهد شد.
هوش مصنوعی: قوه انسانی که در صفات و اخلاق تأثیر دارد، چهار نوع است: قوه عقل، قوه عمل، قوه خشم و قوه تمایل. همچنین متوجه شدی که کمال قوه عمل در اطاعت و تسلیم آن به قوه عقل است. این تسلیم و اطاعت در استفاده از سایر قوا برای انجام کارهای نیک و برقراری عدالت اهمیت دارد و نقص در این زمینه به معنی عدم تسلیم است.
هوش مصنوعی: زمانی که سایر قوا به سطح کمال رسیده باشند، عدالت برقرار خواهد شد. اما اگر این قوا دچار نقص باشند، عدالت وجود نخواهد داشت. به عبارت دیگر، به وجود آمدن یا عدم وجود عدالت به کیفیت و نقص سایر قوا بستگی دارد.
هوش مصنوعی: عدالت ویژگیای است که شامل تمام صفات کمال میشود. برای به دست آوردن عدالت، نیازی به یک کیفیت خاص نداریم و برای از بین بردن ضد آن که ظلم است، درمان ویژهای وجود ندارد. همچنین، صفات کمال هیچکدام تنها به یک قدرت خاص وابسته نیستند، بلکه تمامی صفات فضایل و رذایل به عقل، خشم یا شهوت مربوط میشوند، یا ممکن است به ترکیبی از دو یا سه تا از این قوای انسانی مرتبط باشند. جزئیات این موضوع را در مقام چهارم بیان خواهیم کرد.
هوش مصنوعی: عدالت، هرچند راه و روش خاصی برای کسب آن و درمانی ویژه برای از بین بردن موانع آن وجود ندارد، با دستیابی به سایر فضایل و از بین بردن دیگر رذایل، به دست آمده و محقق میشود. با این حال، خود عدالت شامل تمامی ملکات نیکو و فضایل است و در واقع، اوج فضایل و کمالات به شمار میرود. بنابراین، ابتدا برتری و فضیلت آن را در سطحی بالا مطرح میکنیم. این مبحث شامل پنج بخش است که به دنبال هم بررسی خواهند شد.
هوش مصنوعی: مقام اول به بیان مسائلی میپردازد که مربوط به نیروی عمل است و این مسایل شامل عدالت میشود.
هوش مصنوعی: مقام دوم: در مورد ویژگیها و صفاتی که به عقل و اندیشه مربوط میشود.
هوش مصنوعی: مقام سوم: در توضیح اصول اخلاقی مرتبط با احساسات و هیجانات خشم.
هوش مصنوعی: مقام چهارم: در توضیح ویژگیهای مربوط به قوه شهویه.
هوش مصنوعی: رتبه پنجم: در توضیح و تشریح ویژگیهای مربوط به دو یا سه قوه از سه قوای اصلی.
هوش مصنوعی: در هر یک از سه سطح آخر صفات منفی که به آن مقام مربوط میشود، به بررسی این صفات خواهیم پرداخت. همچنین، نواقص و انواع، علل و آسیبها و راههای درمان این صفات را نیز بررسی خواهیم کرد. در کنار آن، به صفات مثبت و نشانهها و فواید آنها و راههای دستیابی به این ویژگیها نیز اشاره خواهیم کرد و این مطالب را در چند بخش مختلف بیان مینماییم.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.