چنین گوید ابوالحسن عبدالله ابن المُقَفَع، رحمه الله، پس از حمد باری عز اسمه، و درود بر سید المرسلین، علیه الصلاة و السلام، که ایزد تبارک و تعالی بکمالِ قدرت و حکمت، عالَم را بیافرید، و آدمیان را به فضل و منت خویش به مزیتِ عقل و رُجحانِ خِرد از دیگر جانوران ممیز گردانید، زیرا که عقل ، بر اطلاق ، کلیدِ خیرات و پای بندِ سعادات است، و مصالحِ معاش و معاد و دوستکامیِ دنیا و رستگاری آخرت بدو بازبسته است. و آن دو نوع است: غریزی، که ایزد جل جلاله ارزانی دارد و مُکتسِب، که از روی تجارب حاصل آید. و غریزی در مردم به منزلتِ آتش است در چوب، و چنانکه ظهورِ آن بی اَدواتِ آتش زدن ممکن نباشد؛ اثر این بی تجربت و ممارست هم ظاهر نشد، و حکما گفتهاند که: «التجارب لقاح العقول». و هرکه از فیضِ آسمانی و عقلِ غریزی بهرهمند شد و بر کسبِ هنر مواظبت نمود و در تجاربِ متقدمان تأملِ عاقلانه واجب دید آرزوهای دنیا بیابد و در آخرت نیک بخت خیزد . والله الهادیٌ الی ما هو الاوضح سبیلاً و الارشد دلیلاً.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: ابوالحسن عبدالله ابن المقفع رحمه الله پس از حمد خداوند و درود بر پیامبر، به بیان اهمیت عقل و دانش در زندگی انسانها میپردازد. او تأکید میکند که خداوند انسانها را با نعمت عقل متمایز کرده است و این عقل کلید خیرات و سعادت است. عقل به دو نوع غریزی و مکتسب تقسیم میشود. عقل غریزی به انسانها عطا شده و عقل مکتسب از تجربیات به دست میآید. او مانند آتش را در چوب توصیف میکند که بدون مواد لازم نمیتواند شعلهور شود و نشان میدهد که تجربیات و ممارست نیز باید وجود داشته باشد تا عقل به فعلیت برسد. حکما نیز معتقدند که تجربیات باعث به ثمر رساندن عقل میشوند. در نتیجه، کسی که به این دو نوع عقل توجه کند و بر کسب دانش و هنر متمرکز باشد، میتواند در دنیا و آخرت به موفقیت و خوشبختی برسد.
هوش مصنوعی: ابوالحسن عبدالله ابن المُقَفَع، رحمت خدا بر او، پس از ستایش خداوند و درود بر بهترین فرستادهها، میگوید که خداوند با کمال قدرت و حکمت، جهان را خلق کرد و انسانها را به خاطر نعمت عقل و برتری آن نسبت به سایر موجودات متمایز ساخت. زیرا عقل، کلید خیرات و عامل سعادتهاست و همه نیازهای دنیوی و اخروی انسان به آن وابسته است. عقل به دو دسته تقسیم میشود: عقل غریزی، که از جانب خداوند داده میشود، و عقل اکتسابی، که از طریق تجربیات به دست میآید. عقل غریزی در انسانها مانند آتش در چوب است و مانند آنکه ظهور آتش بدون وسیله ممکن نیست، اثر عقل بدون تجربه نیز آشکار نمیشود. حکما گفتهاند که تجربیات مانند لقاحی برای عقلها هستند. هر کس از نعمتهای الهی و عقل غریزی برخوردار باشد و در یادگیری مهارتها کوشا باشد و به تجربیات گذشتگان دقت کند، میتواند آرزوهای دنیوی خود را به دست آورد و در آخرت نیز به خوشبختی برسد. خداوند همواره هدایتگر به راههای روشن و نشانههای درست است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال ۲ حاشیه برای این شعر نوشته شده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
reply flag link
reply flag link
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.