گنجور

 
محمد کوسج

شمس‌الدین محمد کوسج شاعر قرن هشتم هجری قمری است که از زندگی وی اطلاعات زیادی در دسترس نیست و بخش کهن منظومهٔ حماسی «برزونامه» مشتمل بر حدود ۴۲۰۰ بیت به وی منتسب است.

برزونامه در اصل دو منظومهٔ جداگانه درباره داستانهاى برزو بوده که هر بخش از آن توسط شاعرى به نظم درآمده است. گویا در قرن دهم هجرى شخصى این دو بخش را به یکدیگر پیوند مى‌دهد و از آن داستانى بلند مشتمل بر ۳۳۰۰۰ بیت به وجود مى‌آورد.

برزو پسر سهراب است که پس از مرگ سهراب از شهرو زاده مى‌شود و در جوانى بى‌آنکه به نژاد خود آگاه باشد به تحریک افراسیاب با سپاهى عظیم به ایران مى‌آید و با نیاى خود رستم نبرد مى‌کند. سرانجام در یکى از نبردها نژادش شناخته مى‌شود و جنگ و ستیز به صلح و دوستى مى‌انجامد.

این کتاب در بین منظومه‌هایى که بعد از شاهنامه سروده شده‌اند موفق‌تر بوده است به‌طورى که برخى از نسخه‌برداران از قرن نهم به بعد بخشى از آن را به دست‌نویسهایى از شاهنامه الحاق کرده‌اند.

برخى کتاب برزونامه را به شخص دیگرى به نام ابوالعلاء عطاء بن یعقوب کاتب مشهور به عطایى رازى نسبت مى‌دهند. ابوالعلاء، عطاء بن یعقوب، از شاعران دربار غزنویان و معاصر مسعود سعد سلمان است. وى در سال ۴۷۱ هجری قمری وفات کرده است. در منابع اظهار نظر دیگری نیز وجود دارد که بخش دیگر برزونامه را سرودهٔ شاعری از سدهٔ دهم هجری به نام عطایی می‌داند.

در دستنویس کتابخانه کمبریج از برزونامهٔ کهن، یک بار در پشت برگ اول و بار دیگر در پایان منظومه، به نام گویندهٔ آن تصریح شده است. عبارت پشت برگهٔ اول چنین است: «کتاب برزونامه، تصنیف مولانا شمس‌الدین محمد بن احمد میر بن محمد میر خم...» و عبارت پایانى منظومه، این چنین است: «تمام شد کتاب برزونامه از گفته مولانا شمس محمد کوسج...».

این آمار از میان ۴٬۲۳۲ بیت شعر موجود در گنجور از اشعار این بخش استخراج شده است.

توجه فرمایید که این آمار به دلایلی از قبیل وجود چند نسخه از آثار شعرا در سایت (مثل آثار خیام) و همینطور یک بیت محسوب شدن مصرع‌های بند قالبهای ترکیبی مثل مخمس‌ها تقریبی و حدودی است و افزونگی دارد.

آمار همهٔ شعرهای گنجور را اینجا ببینید.

وزن‌یابی دستی در بیشتر موارد با ملاحظهٔ تنها یک مصرع از شعر صورت گرفته و امکان وجود اشکال در آن (مخصوصاً اشتباه در تشخیص وزنهای قابل تبدیل از قبیل وزن مثنوی مولوی به جای وزن عروضی سریع مطوی مکشوف) وجود دارد. وزن‌یابی ماشینی نیز که جدیداً با استفاده از امکانات تارنمای سرود اضافه شده بعضاً خطا دارد. برخی از بخشها شامل اشعاری با بیش از یک وزن هستند که در این صورت عمدتاً وزن ابیات آغازین و برای بعضی منظومه‌ها وزن غالب منظومه به عنوان وزن آن بخش منظور شده است.

ردیف وزن تعداد ابیات درصد از کل
۱ فعولن فعولن فعولن فعل (متقارب مثمن محذوف یا وزن شاهنامه) ۴٬۲۳۲ ۱۰۰٫۰۰

آمار ابیات برچسب‌گذاری شدهٔ این بخش با قالب شعری در گنجور به شرح زیر است:

ردیف قالب شعری تعداد ابیات درصد از کل
۱ مثنوی ۴٬۲۳۲ ۱۰۰٫۰۰

آمار فراوانی تعداد ابیات اشعار این بخش به شرح زیر است (بلندترین شعر شامل ۲۶۷ بیت و کوتاه‌ترین شامل ۴ بیت شعر است):

ردیف تعداد ابیات شعر فراوانی درصد از ۳۳ شعر
۱ ۴۸ ۲ ۶٫۰۶
۲ ۱۳۰ ۲ ۶٫۰۶
۳ ۱۳۶ ۲ ۶٫۰۶
۴ ۱۷۴ ۲ ۶٫۰۶
۵ ۲۲۹ ۱ ۳٫۰۳
۶ ۱۳۸ ۱ ۳٫۰۳
۷ ۵۴ ۱ ۳٫۰۳
۸ ۴ ۱ ۳٫۰۳
۹ ۱۵۷ ۱ ۳٫۰۳
۱۰ ۲۶ ۱ ۳٫۰۳
۱۱ ۶۶ ۱ ۳٫۰۳
۱۲ ۹۸ ۱ ۳٫۰۳
۱۳ ۳۴ ۱ ۳٫۰۳
۱۴ ۸۷ ۱ ۳٫۰۳
۱۵ ۲۶۷ ۱ ۳٫۰۳
۱۶ ۲۲۵ ۱ ۳٫۰۳
۱۷ ۲۴۱ ۱ ۳٫۰۳
۱۸ ۲۱۴ ۱ ۳٫۰۳
۱۹ ۶۱ ۱ ۳٫۰۳
۲۰ ۲۰ ۱ ۳٫۰۳
۲۱ ۵۳ ۱ ۳٫۰۳
۲۲ ۱۵۲ ۱ ۳٫۰۳
۲۳ ۲۴۴ ۱ ۳٫۰۳
۲۴ ۱۵۳ ۱ ۳٫۰۳
۲۵ ۶ ۱ ۳٫۰۳
۲۶ ۲۲۰ ۱ ۳٫۰۳
۲۷ ۱۹۳ ۱ ۳٫۰۳
۲۸ ۱۰۷ ۱ ۳٫۰۳
۲۹ ۲۰۷ ۱ ۳٫۰۳

آمار ابیات به تفکیک زیربخش‌های این قسمت به شرح زیر است (بخش‌هایی که در این جدول نیامده‌اند فاقد شعر بوده‌اند):

ردیف بخش تعداد ابیات درصد از کل
۱ برزونامه (بخش کهن) ۴٬۲۳۲ ۱۰۰٫۰۰