بدان که محبت اندر استعمال علما بر وجوه است: یکی به معنی ارادت به محبوب بی سکون نفس و میل و هوی و تمنای قلب و استیناس و تعلق این جمله بر قدیم روا نباشد و این جمله مخلوقان را باشد با یکدیگر و اجناس را و خداوند تعالی متعالی است از این جمله، عُلوّاً کبیراً ودیگر به معنی احسان باشد و تخصیص بنده که ورا برگزیند و به درجهٔ کمال ولایت رساند و به گونه گونه کرامتها مخصوص گرداند و سدیگر به معنای ثنای جمیل باشد بر بنده.
و گروهی از متکلمان گویند که: محبت حق که ما را خبر داده است از جملهٔ صفات سمعی است، همچون وجه و ید و استوا، که اگر کتاب و سنت بدان ناطق نبودی وجود آن مر حق تعالی را از روی عقل مستحیل بودی. پس آن را اثبات کنیم و بدان بگرویم اما اندر تصرف کردن آن توقف کنیم و مراد این طایفه آن است که روا ندارند به اطلاق این لفظ مر حق تعالی را.
این جمله اقاویل است که یاد کردیم و مر تو را حقیقت این بیان کنم، ان شاء اللّه.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: محبت در بین علمای دین به چند صورت معنا میشود. یکی اینکه محبت به معنای ارادت و میل قلبی به محبوب است، که این معنا در مورد خداوند صحیح نیست، زیرا خداوند از این نیازمندیها و تعلقات برتر است. دیگر اینکه محبت به معنای احسان و اختصاص به بنده است که خداوند او را به مقامهای بالا میرساند و به او کرامتهایی میبخشد. همچنین محبت میتواند به معنای ستایش و تحسین زیبای بنده باشد.
برخی متکلمان معتقدند که محبت خداوند از صفات سمعی مانند «وجه» و «ید» است، به این معنا که اگر منابع دینی در مورد آن صحبت نمیکردند، عقل ما نمیتوانست وجود آن را برای خداوند تصور کند. با این حال، آنان تأکید دارند که باید در استفاده از این واژهها با احتیاط عمل کرد. در نهایت، نویسنده قصد دارد حقیقت این بحث را بیشتر توضیح دهد.
هوش مصنوعی: محبت نسبت به علما به شکلهای مختلفی نمایان میشود: یکی از این اشکال، ابراز ارادت به محبوب است که بدون آرامش نفس و همراه با تمایل و خواستههای قلبی است و این نوع محبت محدود به مخلوقات میشود. خداوند تعالی از این مقوله بالاتر است. نوع دیگری از محبت، احسان به بندگان است که شامل انتخاب خاص آنها و رساندنشان به درجات بالا و مقام ولایت میشود و همچنین اختصاص کرامتهای مختلف به آنها. و در نهایت، نوع دیگر محبت، ستایش زیبای بندگان است.
هوش مصنوعی: برخی از متکلمان بر این باورند که محبت خداوند که در متون دینی به آن اشاره شده است، جزو صفاتی است که تنها از طریق شنیدن میتوان درباره آن سخن گفت، مشابه به صفاتی چون وجه، ید و استواء. آنها معتقدند که اگر کتاب و سنت به این محبت اشاره نمیکردند، به لحاظ عقلانی وجود آن برای خداوند غیرممکن به نظر میرسید. بنابراین، آنها این صفت را اثبات کرده و به آن ایمان میآورند، اما در تفسیر و توضیح آن محتاط هستند و اجازه نمیدهند که این واژه به طور مطلق برای خداوند به کار رود.
هوش مصنوعی: این جملهای که ذکر کردیم، در واقع به حقیقتی اشاره دارد که میخواهم برای تو توضیح دهم، ان شاءالله.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.