بخش ۴۳ - کشف الحجاب الثّالث فی الایمان
قوله، تعالی: «یا ایّها الّذین امَنوا امِنوا (۱۳۶/النّساء).»
و جای دیگر گفت: «یا ایّها الّذینَ امنوا.»
و پیغمبر گفت، علیه السّلام: «الایمانُ أنْ تؤمِنَ باللّهِ و ملائکتِه و کُتُبِه وَ رُسُلِه و الْیَوْمِ الْآخِر.»
ایمان از روی لغت تصدیق باشد و مردمان را اندر اثبات حکم آن در شریعت سخن بسیار است و اختلاف بسیار. معتزله جملهٔ طاعات را، علمی و عملی ایمان گویند و از آن است که بنده را به گناه از ایمان بیرون آرند و خوارج همین گویند و بنده را به گناهی که بکند کافر گویند و گروهی دیگر مر ایمان را قول فرد گویند و گروهی معرفت تنها و گروهی از متکلمان سنت، تصدیق مطلق گویند.
و من اندر بیان این، کتابی کردهام جدا مراد اینجا اثبات اعتقاد مشایخ است از متصوّفه و جمهور ایشان اندر ایمان به دو قسمتاند، چنانکه فقهای فریقین:
گروهی گویند که: «قول و تصدیق و عمل ایمان است.» چون فضیل عیاض و بشر حافی و خیر النّسّاج و سمنون المحبّ و ابوحمزهٔ بغدادی و محمّد جُریری رضوان اللّه علیهم و جز ایشان جماعتی بسیار.
و گروهی گویند: «ایمان قول و تصدیق است.» چون ابراهیم ادهم و ذی النّون المصری و ابویزید و حاتم و ابوسلیمان دارانی و حارث محاسبی و جنید و سهل ابن عبداللّه و شقیق و محمّد بن الفضل البلخی و بهجز ایشان، رضوان اللّه علیهم اجمعین.
و جماعتی دیگر از فقهای امت چون مالک و شافعی و احمد و بهجز ایشان جماعتی بر آن قول پیشیناند. و باز ابوحنیفه و الحسین بن فضل البلخی، و اصحابهم چون محمد بن الحسن وداود طایی و ابویوسف رحمهم اللّه بر این قول بازپسیناند.
و بهحقیقت این خلاف به عبارت باز میگردد بدون معنی. کنون من این معنی را بیان کنم به طریق اقتصار تا تو را معلوم گردد تا بدین خلاف کس را اندر ایمان مخالف الاصل نگویی، ان شاء اللّه.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: آیهای از قرآن در سوره نساء به مؤمنان دعوت میکند که به ایمان بیاورند. پیامبر اسلام نیز ایمان را به تصدیق خدا، ملائکه، کتب، پیامبران و روز قیامت مرتبط میداند. در مورد مفهوم ایمان، نظرات مختلفی وجود دارد. برخی از متکلمان معتقدند ایمان شامل عمل و اعتقاد است، در حالی که دیگران ایمان را تنها به عنوان تصدیق و گاهی فقط به عنوان گفتار میدانند. تصوف نیز در تفسیر ایمان به دو دسته تقسیم میشود. برخی مؤمنان را بر اساس عمل و برخی دیگر بر اساس قول و تصدیق ایمان را تعریف میکنند. اختلافات در تعریف ایمان بیشتر به بیان و تفسیر برمیگردد و در نهایت، هدف این است که کسانی که در ایمان اختلاف نظر دارند، به اصل ایمان لطمه نزنند.
هوش مصنوعی: ای کسانی که ایمان آوردهاید، ایمان بیاورید.
هوش مصنوعی: و در جای دیگر آمده است: «ای کسانی که ایمان آوردهاید.»
هوش مصنوعی: پیامبر فرمود: ایمان این است که به خداوند، فرشتگانش، کتابهایش، پیامبرانش و روز قیامت ایمان داشته باشی.
هوش مصنوعی: ایمان به معنای تصدیق است و در تعیین مفهوم آن در شریعت نظرات مختلفی وجود دارد. معتزله بر این باورند که تمامی اعمال و اعتقادات مربوط به ایمان باید از جنبههای علمی و عملی بررسی شود. آنها معتقدند که بنده میتواند با ارتکاب گناه از ایمان خارج شود. خوارج نیز همین نظر را دارند و کسی را که گناه کند، کافر میدانند. گروههایی دیگر ایمان را تنها به عنوان یک قول یا معرفت در نظر میگیرند و برخی از متکلمان سنت، آن را به معنای تصدیق مطلق میدانند.
هوش مصنوعی: من در این زمینه کتابی نوشتهام که هدف آن اثبات عقاید مشایخ صوفیان است. بهطور کلی، دیدگاههای آنان در مورد ایمان به دو بخش تقسیم میشود، همانطور که فقهاء دو گروه نیز به همین شکل عمل میکنند.
هوش مصنوعی: گروهی از علما معتقدند که ایمان شامل گفتار، تصدیق قلبی و عمل است. از جمله این افراد میتوان به فضیل عیاض، بشر حافی، خیر النساج، سمنون محب، ابوحمزه بغدادی و محمد جریری اشاره کرد که همگی از شخصیتهای معتبر و شناخته شده در این زمینه هستند.
هوش مصنوعی: گروهی معتقدند که ایمان به معنای گفتن و تصدیق قلبی است. این نظر متعلق به شخصیتهای بزرگی چون ابراهیم ادهم، ذی النّون مصری، ابویزید، حاتم، ابوسلیمان دارانی، حارث محاسبی، جنید، سهل ابن عبدالله، شقیق و محمد بن فضل البلخی و دیگران است که همگی مورد احترام هستند.
هوش مصنوعی: گروهی از فقها مانند مالک، شافعی و احمد، بر نظریه قبلی تأکید دارند. از سوی دیگر، ابوحنیفه و حسین بن فضل بلخی و شاگردانشان مانند محمد بن حسن، داود طایی و ابویوسف بر نظریه متفاوتی تأکید دارند.
هوش مصنوعی: در واقع، این موضوع به نوعی به تعریف و مفهوم خاصی مرتبط میشود. حالا من این مفهوم را به طور مختصر توضیح میدهم تا برای تو روشن شود که در این مورد هیچکس را نباید بر اساس ایمانش به اصول مخالف متهم کرد، ان شاء الله.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.