بخش ۳۸ - کشف الحجاب الأوّل فی معرفة اللّه، تعالی
قوله، تعالی: «وَما قَدَرُوا اللّه حقَّ قَدْرِه (۹۱/الأنعام).»
و قال النبیّ، علیه السّلام: «لو عرفتم اللّهَ حقَّ معرفتِه لَمَشَیْتُم عَلَی الْبُحورِ لَزالتْ بدعائِکم الجبالُ.»
پس معرفت خداوند تعالی بر دو گونه است: یکی علمی و دیگری حالی و معرفت علمی قاعدهٔ همه خیرات دنیا و آخرت است و مهترین چیزها مر بنده را اندر همه اوقات و احوال، شناخت خدای است، جل جلاله؛ قولُه، تعالی: «وَما خلقتُ الجنَّ و الإنسَ الّا لیعبدونِ (۵۶/الذّاریات)،ای لیعرفون.نیافریدیم پریان و آدمیان را مگر از برای آن که تا مرا بشناسند.» پس بیشتری از خلق از این معرضاند، سوای آن که خداوندشان برگزید و از ظلمات دنیا باز رهانید ودلشان را به خود زنده گردانید؛ لقوله، تعالی: «...وجعلنا له نوراً یمشی به فی النّاس یعنی عمر کمن مَثَلُه فی الظّماتِ، یعنی اباجهل (۱۲۲/الأنعام).»
پس معرفت حیات دل بود به حق و اعراض سر از جز حق و قیمت هر کس به معرفت بود و هر که را معرفت نبود وی بی قیمت بود. پس مردمان از علما و فقها و غیر آن صحت علم را به خداوند معرفت خواندند و مشایخ این طایفه صحت حال را به خداوند معرفت خواندند. و از آن بود که معرفت را فاضلتر از علم خواندند؛ که صحت حال جز به صحت علم نباشد و صحت علم سحت حال نباشد؛ یعنی عارف نباشد که به حق عالم نباشد، اما عالم بود که عارف نبود و آنان که بدین علم جاهل بودند از هر دو طایفه، اندر این مناظرهٔ بی فایده کردند و آن گروه بر این گروه انکار کردند و این گروه بر آن. و اکنون من سرّ این را کشف کنم تا هر دو گروه را فایده ظاهر گردد، ان شاء اللّه.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: آیهای از قرآن و سخن پیامبر اسلام به اهمیت شناخت خداوند اشاره دارد. این شناخت به دو شکل علمی و حالتی تقسیم میشود. شناخت علمی مبنای تمامی خیرات دنیا و آخرت است و شناخت خداوند از مهمترین وظایف انسانها به شمار میآید. خداوند انسان و جن را برای عبادت و شناخت خود خلق کرده و در این مسیر بسیاری از انسانها از شناخت او بازماندهاند، به جز کسانی که خداوند آنها را هدایت کرده است.
معرفت خداوند به مثابه حیات دل است و انسانی که از این شناخت محروم باشد، ارزشی ندارد. علم و حال هر دو در معرفت خداوند اهمیت دارند، اما معرفت به عنوان نیکوتر از علم معرفی شده است. عالمان و فقها صحت علم را به معرفت خداوند نسبت میدهند و به همین دلیل علم بدون حال مفید نیست. در نهایت، این متن به بررسی و کاوش در این مباحث برای روشن ساختن بود و موجب فایده برای هر دو گروه مرتبط میگردد.
هوش مصنوعی: آیه بیانگر این است که مردم نتوانستهاند به اندازهی شایسته و واقعی خداوند را درک کنند و حق او را به جا آورند.
هوش مصنوعی: پیامبر (علیهالسلام) فرمودند: «اگر شما خدا را به درستی بشناسید، میتوانید بر روی دریاها راه بروید و با دعاهایتان کوهها را جابجا کنید.»
هوش مصنوعی: معرفت خداوند به دو نوع تقسیم میشود: یکی شناخت علمی و دیگری حالتی. شناخت علمی، پایه و اساس تمام خیرات در دنیا و آخرت است و مهمترین موضوعی که انسان باید در تمام زمانها و وضعیتها بشناسد، خداوند است. خداوند میفرماید که جن و انسان را تنها برای این آفریده است که او را بشناسند. اما بسیاری از مردم از این شناخت محرومند، به جز افرادی که خداوند آنها را انتخاب کرده و از تاریکیهای دنیا نجات داده و دلهایشان را زنده کرده است.
هوش مصنوعی: معرفت واقعی به شناخت دل و حقایق مربوط میشود و کسانی که از شناخت حقیقت دوری کنند، ارزش چندانی ندارند. بنابراین، مردم، به ویژه دانشمندان و فقیهان، صحت علم و درک واقعی را به خداوند نسبت میدهند. مشایخ نیز بر این نکته تأکید دارند که درک و شناخت بالاتر از علم است، زیرا صحت حال تنها از طریق صحت علم حاصل میشود. بنابراین، شخص عارف باید به حقایق علمی آگاه باشد، اما ممکن است کسی عالم باشد و به حقیقت عارف نباشد. در این بحثهای بیثمر، هر دو گروه به یکدیگر اعتراض میکنند. اکنون قصد دارم تا اسرار این موضوع را فاش کنم تا برای هر دو گروه روشن گردد و به نفع آنان باشد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.