بخش ۱ - بابٌ فی فرقِ فِرَقهم و مذاهِبهم و آیاتِهم و مقاماتِهم و حکایاتِهم
و پیش از این در ذکر ابوالحسن نوری رحمةاللّه علیه گفته بودم که ایشان دوازده گروهاند. دو از ایشان مردوداند و ده مقبول، و هر صنفی را از ایشان معاملتی خوب و طریقی ستوده است اندر مجاهدات و ادبی لطیف اندر مشاهدات و هرچند که اندر مجاهدات و مشاهدات و ریاضات مختلفاند، اندر اصول و فروع شرع موافق و متفقاند. و ابویزید رضی اللّه عنه گفت: «إختلافُ العُلَماءِ رَحْمةٌ إلّا فی تجریدِ التّوحیدِ.» و موافق این خبری مشهور است.
و حقیقت تصوّف میان اخبار مشایخ است از روی حقیقت، و مقسوم از روی مجاز و رسوم.پس من بر سبیل اختصار و ایجاز، سخن اندر بیان آن مقسوم گردانم و اندر اصل مذهب، هر یک را بساطی بگسترانم تا طالب را علم آن حاصل شود و علما را سلاح بود و مریدان را صلاح و م حبان را فلاح و عقلا را نَجاح، و خداوندان مروت را تنبیه، و مرا ثواب دو جهانی. و باللّهِ العونُ و التّوفیقُ و حسبُنا اللّه و نعمَ الرَفیقُ.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: در این متن، به بررسی ابوالحسن نوری و دوازده گروه از پیروان او پرداخته شده است. دو گروه از آنان مردود و ده گروه مقبول معرفی شدهاند. هر گروه دارای روشی خوب در مجاهدت و ادبی لطیف در مشاهدات است. اگرچه در مجاهدات، مشاهدات و ریاضات تفاوتهایی وجود دارد، اما اصول و فروع دین در میان آنان مشترک است. ابویزید میگوید که اختلاف علمای دین رحمت است به جز در مباحث مربوط به خالص کردن توحید. نویسنده بر آن است که حقیقت تصوف را به طور مختصر بیان کند و هر گروه را در زمینه مذهب معرفی کند تا علم و رحمت در دسترس همگان قرار گیرد. در پایان، امید به توفیق الهی و کمک خداوند در این مسیر بیان شده است.
هوش مصنوعی: پیش از این در مورد ابوالحسن نوری به این نکته اشاره کردم که او دوازده گروه دارد. از این دوازده گروه، دو گروه مردود و ده گروه مقبول هستند. هر یک از این گروهها در کار خود روشی صحیح و ستودنی در زهد و سلوک دارند و در آثاری که بر جا میگذارند، لطافتی وجود دارد. اگرچه در روشهای مجاهدت، مشاهده و ریاضت تفاوتهایی وجود دارد، اما در اصول و فروع دین، این گروهها همگی به توافق و همسویی رسیدهاند. ابویزید نیز گفت: «اختلاف دانشمندان رحمت است، مگر در معرفی توحید.» این سخن به یک روایت مشهور نیز اشاره دارد.
هوش مصنوعی: حقیقت تصوف مبتنی بر تجربیات واقعی بزرگان این عرصه است و به دو دسته حقیقی و مجازی تقسیم میشود. بنابراین، من به اختصار و به شیوهای مختصر، درباره این تقسیمات صحبت میکنم و در مورد اصول مذهبی هر کدام توضیحاتی میدهم تا جوینده علم به فهم آن برسد و دانشمندان از آن بهرهمند شوند، مریدان به صلاح دست یابند، دوستان به موفقیت برسند، و خردمندان یادآوری شوند. همچنین، این کار برای من ثوابی در دنیا و آخرت به همراه خواهد داشت. امیدوارم که با کمک خداوند و توفیق او همراه باشد و او برای ما بهترین رفیق باشد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.