بخش ۴ - ۳ ابوالحسن علی بن احمد الخرقانی، رضی اللّه عنه
و منهم: امام یگانه، و شرف اهل زمانه، ابوالحسن علی بن احمد الخرقانی، رضی اللّه عنه
از اجلّهٔ مشایخ بود و قدمای ایشان و اندر وقت خود ممدوح همه اولیای خدای. شیخ ابوسعید قصد زیارت وی کرد، و با وی، وی را محاورات لطیف بود از هر فن. و چون میبازگشت، گفت: «من تو را به ولایت عهد خود برگزیدم.»
و از حسن مؤدِّب شنیدم که خادم شیخ ابوسعید بود که: چون شیخ به حضرت وی رسید نیز هیچ سخن نگفت، مستمع بود و بهجز جواب سخن وی بازنداد. من ورا گفتم: «ایّها الشّیخ، چرا چنین خاموش گشتی؟» گفت: «از یک بحر یک عبارت کننده بس.»
و از استاد ابوالقاسم قشیری رضی اللّه عنه شنیدم که: چون من به ولایت خرقان آمدم، فصاحتم برسید و عبارتم نماند از حشمت آن پیر؛ تا پنداشتم که از ولایت خود معزول شدم.
از وی میآید که گفت: راه دو است: یکی راه ضلالت و یکی راه هدایت. یکی راه بنده است به خداوند تعالی و یکی راه خداوند است به بنده. آنچه راه ضلالت است آن راه بنده است به خداوند، و آنچه راه هداست است راه خداوند است به بنده.
پس هرکه گوید: «بدو رسیدم» نرسید و هر که گوید: «رسانیدند» رسید؛ از آن که رسانیدن اندر نارسیدن بسته است و نارسیدن اندر رسیدن. و اللّه اعلم.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: ابوالحسن علی بن احمد الخرقانی یکی از مشایخ بزرگ و مورد احترام زمان خود بود. شیخ ابوسعید که از اولیای خدا بود، قصد زیارت او را کرد و در این دیدار، محاورات دلنشینی بین آن دو رد و بدل شد. شیخ ابوسعید پس از ملاقات گفت که او را به عنوان ولی عهد خود برگزیده است.
خادمی از شیخ ابوسعید نقل میکند که او در حضور الخرقانی هیچ صحبتی نکرد و تنها به شنیدن بسنده کرد. شیخ الخرقانی نیز به این نکته اشاره کرد که از یک دریا، تنها یک سخن خوب کافی است.
استاد ابوالقاسم قشیری درباره حضور خود در ولایت خرقان گفت که تحت تاثیر احاطه عظیم این پیر، سخنانش را از دست داد.
او بیان کرد که راهها به دو دسته تقسیم میشوند: یکی راه ضلالت و دیگری راه هدایت؛ و هر کس که مدعی باشد به خدا رسیده، در واقع نرسیده است، زیرا رسیدن و نرسیدن به هم وابستهاند.
هوش مصنوعی: و از جمله آنها: امام برجسته و بزرگوار زمان، ابوالحسن علی بن احمد خرقانی، که خداوند بر او رحمت کند.
هوش مصنوعی: او از بزرگترین مشایخ و حکمای زمان خود بود و در زمانش مورد ستایش همه اولیای خدا قرار داشت. شیخ ابوسعید تصمیم به زیارت او گرفت و در طول ملاقات، با او صحبتهای دلنشینی در زمینههای مختلف داشت. زمانی که شیخ ابوسعید به خانه بازمیگشت، بیان کرد: «من تو را به عنوان ولیعهد خود انتخاب کردم.»
هوش مصنوعی: از حسن مؤدب شنیدم که خادم شیخ ابوسعید گفت: وقتی شیخ به حضور او رسید، هیچ سخنی نگفت و فقط شنونده بود و به جز پاسخ به سخنان او، چیزی نمیگفت. من از او پرسیدم: «ای شیخ، چرا اینقدر خاموشی؟» او پاسخ داد: «برای یک دریا، فقط یک گوینده کافی است.»
هوش مصنوعی: استاد ابوالقاسم قشیری میفرمایند که وقتی به منطقه خرقان رسیدم، آنقدر تحت تأثیر شخصیت آن پیر قرار گرفتم که نتوانستم به درستی صحبت کنم و احساس کردم که از مقام خود پایین آمدهام.
هوش مصنوعی: او میگوید: دو مسیر وجود دارد؛ یکی مسیر گمراهی و دیگری مسیر هدایت. یکی از این مسیرها، راهی است که بندگان به سوی خداوند میروند و دیگری راهی است که خداوند به سوی بندگان میآید. مسیر گمراهی مربوط به حرکت بندگان به سمت خداوند است، در حالی که مسیر هدایت، راهی است که خداوند برای راهنمایی بندگان خود در پیش میگذارد.
هوش مصنوعی: هر کس بگوید: «من به او رسیدم» به حقیقت نرسیده و هر کس بگوید: «به من رسیدند» واقعاً رسیده است؛ زیرا اینکه به کسی برسد با نرسیدن مرتبط است و نرسیدن نیز به رسیدن ارتباط دارد. و خداوند داناتر است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.