بخش ۳ - ۲ ابوعلی الحسن بن علی بن محمد الدّقّاق، رضی اللّه عنه
ومنهم: بیان مریدان و برهان محققان ابوعلی الحسن بن علی بن محمد الدقاق، رضی اللّه عنه
امام فن خود بود و اندر زمانه بی نظیر. بیانی صریح و زبانی فصیح داشت اندر کشف راه خداوند، تعالی. و مشایخ بسیار را دیده بود و با ایشان صحبت داشته. مرید نصر آبادی بود. تذکیر گفتی.
از وی میآید که گفت: «مَنْ أَنَسَ بِغَیْرِه ضَعُفَ فی حالِه، و مَنْ نَطَقَ مِنْ غَیْره کَذَبَ فی مَقاله.» هرکه را بدون حق اُنس بود اندر حال خود ضعیف باشد و آن که جز از وی گوید اندر مقالات خود کاذب باشد؛ از آنچه اُنس با غیر از غایت قلت معرفت باشد و انس با وی از غیر وحشت بود و مستوحش از غیر، ناطق نبود از غیر.
و از پیری شنیدم که: روزی به مجلس وی اندر آمدم به نیت آن که بپرسم از حال متوکلان. وی دستاری نیکوی طبری در سر داشت. دلم بدان میل کرد. گفتم: «ایّها الشیخ، توکل چه باشد؟» گفت: «آن که طمع از دستار مردمان کوتاه کنی.» این بگفت و دستار در من انداخت. رضی اللّه عنه.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: ابوعلی الحسن بن علی بن محمد الدقاق، امام فن خود بود و در زمان خود بینظیر به شمار میرفت. او در کشف راه خداوند تعالی گویای صریح و فصیحی بود و با مشایخ بسیاری صحبت کرده بود. وی مرید نصر آبادی بود و گفتهای از او نقل شده که بیان میکند: هر کس بدون حق انس بگیرد، در حال خود ضعیف خواهد بود و آنکه جز از او سخن گوید، در مقالاتش کاذب است. او تأکید کرده که انس با خداوند هیچگونه وحشتی ندارد.
روزی شخصی به مجلس او رفت تا درباره حال متوکلان سوال کند. او در این جلسه با دستاری زیبا در سر، دلبستگی خاصی به دستار پیدا کرد و از شیخ سوال کرد که توکل چیست. شیخ گفت توکل به این معناست که طمع از دستار مردمان کوتاه کنی و سپس دستار را به او داد.
هوش مصنوعی: و از جمله آنان: توضیح مریدان و دلیل محققان ابوعلی الحسن بن علی بن محمد الدقاق، رحمت اله بر او.
هوش مصنوعی: او متخصص در رشته خود بود و در زمان خود بینظیر بود. بیان روشنی داشت و به خوبی راههای نزدیک شدن به خداوند را توضیح میداد. او مشایخ زیادی را دیده و با آنان گفتوگو کرده بود. او پیرو نصر آبادی بود و تأسیساتی را ذکر کرده است.
هوش مصنوعی: این متن بیان میکند که هر کسی که به چیزی غیر از حق وابسته باشد، در وضعیت خود ضعیف خواهد بود. همچنین، کسانی که حرفهای خود را از دیگران میزنند، در حقیقت در گفتههایشان دروغ میگویند. زیرا وابستگی به غیر از حقیقت، ناشی از کمبود درک و معرفت است و اگر انسان با حقیقت ارتباط نزدیک داشته باشد، از سایر امور هراسی نخواهد داشت و نمیتواند از دیگران بیاموزد.
هوش مصنوعی: روزی به محفل شخصی وارد شدم و تصمیم داشتم از او درباره حال توکل کنندگان بپرسم. او دستاری زیبا بر سر داشت که مرا به خود جذب کرد. از او پرسیدم: "ای پیرمرد، توکل چیست؟" او پاسخ داد: "توکل یعنی اینکه امید و خواستههای خود را از دست مردم کوتاه کنی." این را گفت و دستار را به من داد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.