بخش ۵۹ - ۵۹ ابوعلی احمدبن محمّد بن القاسم الرّودباری، رضی اللّه عنه
و منهم: شیخ محمود، و معدن جود، ابوعلی احمد بن محمد بن القاسم الرّودباری، رضی اللّه عنه
از جوانمردان متصوّفه بود و سرهنگان ایشان و از ابنای ملوک بود. اندر فنون معاملات شأنی عظیم داشت. و وی را آیات و مناقب بسیار است و کلام لطیف اندر دقایق این طریقت.
از وی میآید که گفت: «المُریدُ لایُریدُ لِنَفْسِهِ إلّا ما أرادَ اللّهُ لَهُ و المرادُ لا یریدُ مِنَ الکَوْنَیْن شَیئاً غَیْرَه.» مرید آن بود که هیچ چیز نخواهد مر خود را الا آن که حق تعالی وی را خواسته باشد و مراد آن که هیچ چیز نخواهد از کونین بهجز حق، تعالی. پس راضی به ارادت حق، تارک ارادت باید تا وی مرید باشد و محب را خود ارادت نباید تا مراد باشد. آن که حق را خواهد جز آن نخواهد که او خواهد و آن که حق ورا خواهد وی جز حق را نخواهد. پس رضا از مقامات ابتدا بود و محبت از احوال انتها. و نسبت مقامات به تحقیق عبودیت است و مشرب درجات به تأیید ربوبیت. و چون چنین باشد مرید به خود قایم بود و مراد به حق قایم بود. واللّه اعلم.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: شیخ محمود و ابوعلی احمد بن محمد بن القاسم الرودباری از جوانمردان متصوفه و افراد برجسته میان سرهنگان و ملوک بودند. او در فنون معاملات دانش فراوانی داشت و آیات و مناقب زیادی دارد. از او نقل شده که گفته است مرید باید تنها آنچه را که خدا برای او خواسته بخواهد و مراد بایداز جهان، جز خدا هیچ نخواهد. بنابراین، کسی که به حق توجه دارد، باید ارادت خود را رها کند و تنها خواستههای حق را پیروی کند. رضا و محبت جایگاههای مختلفی دارند و مرید باید به خود قناعت کند، در حالی که مراد به حق وابسته است. این بیان نشاندهنده مقامات عبودیت و تأیید ربوبیت است.
هوش مصنوعی: از جمله ایشان: شیخ محمود، که به خاطر کرم و سخاوتش معروف است، ابوعلی احمد بن محمد بن القاسم الرودباری، که خداوند او را رحمت کند.
هوش مصنوعی: او از جوانمردان صوفی بود و در میان سرهنگان آنها قرار داشت و از نسل ملوک به شمار میآمد. در زمینههای معاملاتی موقعیت بزرگی داشت. از او آیات و ویژگیهای فراوانی نقل شده است و سخنانش مملو از لطافت در جزئیات این طریقت است.
هوش مصنوعی: این متن بیان میکند که انسان مرید باید تنها آنچه را بخواهد که خداوند برای او خواسته است. به عبارتی، مرید نباید خواستههای شخصی خود را دنبال کند و باید کاملاً راضی به اراده خدا باشد. همچنین مراد که در اینجا به معنای آنچه که طلب میشود، اشاره دارد، نباید چیزی جز حقیقت الهی بخواهد. در واقع، اگر کسی بخواهد خدا را، باید تنها آنچه خدا میخواهد را بخواهد و از دیگر خواستهها صرفنظر کند. در این راستا، رضا و محبت به خداوند از جایگاههای معنوی مهمی هستند که در آغاز و پایان سفر روحانی قرار دارند. در نهایت، بیان میشود که مرید باید به خود وابسته نباشد و تنها به حق وابسته باشد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.