بخش ۵۸ - ۵۸ ابومحمدجعفربن نُصَیر الخلدیّ، رضی اللّه عنه
و منهم: حاکی احوال اولیا، به اَلطف اقوال و ادا، ابومحمد جعفر بن نُصیر الخلدی، رضی اللّه عنه
از کبار اصحاب جنید بود و قدمای ایشان. اندر فنون علم متبحر بود و حافظ انفاس مشایخ، و راعی حقوق ایشان بود. وی را کلام عالی است اندر هر فن، و مر ترک رعونت را هر مسألهای اندر حکایتی باز بسته است و حوالهٔ آن به کسی دیگر کرده.
از وی میآید که گفت: «التَّوکُّلُ إسْتِواءُ القَلْبِ عِندَ الوُجودِ وَالعَدَمِ.» توکل آن بود که وجود و عدم رزق به نزدیک دلت یکسان شود به وجود رزق خرم نشوی و به عدم آن اندوهگین نگردی؛ از آنچه تن مِلک مالک است و به پرورش و هلاک وی حق تعالی اولیتر، چنانکه خواهد میدارد. تو اندر میانه دخل مکن، و مِلک به مالک سپار و تصرف خود منقطع گردان.
وی روایت کندکه: به نزدیک جنید اندر آمدم. وی را یافتم اندر تب. گفتم: «ای استاد، بگوی تا حق تعالی تو را شفا فرستد.» گفت: «دوش میگفتم، به سرم ندا کردند که: تن مِلک ماست، خواهیم درست داریم خواهیم بیمار. تو کیستی که میان ما و ملک ما دخل کنی؟ تصرف خود منقطع گردان تا بنده باشی.» واللّه اعلم بالصّواب.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: ابومحمد جعفر بن نصیر الخلدی، یکی از بزرگان اصحاب جنید بود که در علوم مختلف تبحر داشت. او علاوه بر حافظهی قوی در احوال مشایخ، به رعایت حقوق آنها نیز اهمیت میداد. یک نکته مهم از او این است که توکل به معنای تساوی احساس در برابر وجود و عدم رزق است، به این معنا که نباید از داشتن رزق خوشحال شوی و از فقدان آن غمگین. او تأکید میکند که بدن و مالکیت آن به خداوند مربوط است و انسان باید از مداخله در این امور پرهیز کند و تسلیم ارادهی الهی باشد. همچنین او زمانی که به عیادت جنید رفت، او را در حال تب یافت و جنید به او گفت که باید به یاد داشته باشی که بدن ما ملک خداست و نباید در آن دخالت کنی.
هوش مصنوعی: و از جمله افرادی که به بیان احوال اولیا پرداختهاند، ابومحمد جعفر بن نصیر الخلدی است که با لطیفترین عبارات و بیان، به این موضوع اشاره کرده است. خداوند او را رحمت کند.
هوش مصنوعی: او از پیشروان و بزرگان پیرو جنید به شمار میرود و در علم و فنون مختلف بسیار ماهر است. وی توانسته است روحیات و افکار مشایخ را به خوبی حفظ کند و به حقوق آنها احترام بگذارد. سخنانش در هر موضوعی بسیار عالی و پرارزش است و در مورد هر مسألهای، اغلب به یک داستان اشاره میکند و آن را به دیگران نسبت میدهد.
هوش مصنوعی: توکل یعنی اینکه دل انسان در برابر وجود و عدم رزق، یکسان و آرام باشد. به این معنا که در زمانی که رزق هست خوشحال نشوی و در زمانی که رزق نیست ناراحت نشوی. انسان باید بفهمد که بدن و داراییاش متعلق به خداوند است و او به پرورش یا از بین بردن آنها برتر و اولویتدار است. بنابراین، نباید در این امور دخالت کنی و باید همه چیز را به مالک حقیقی بسپاری و تصرف خود را متوقف کنی.
هوش مصنوعی: راوی میگوید: به محضر جنید رفتم و او را در حال تب یافتم. گفتم: «ای استاد، بفرمایید تا خداوند به شما شفا دهد.» جنید گفت: «دوش به من ندا داده شد که: بدن ما ملک ماست؛ ما هر طور بخواهیم آن را سالم نگه میداریم یا بیمار میکنیم. تو کیستی که بین ما و ملک ما دخالت کنی؟ خود را کنار بکش تا بندگی کنی.» و خداوند داناتر است به حقایق.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.