بخش ۵۵ - ۵۵ ابوحمزة البغدادیّ البزّاز، رضی اللّه عنه
و منهم: سرای پردهٔ اسرار و تمکین، و اساس اهل یقین ابوحمزة البغدادی البزّاز، رضی اللّه عنه
از کبرای متکلمان مشایخ بود و مرید حارث محاسبی بود و با سری صحبت داشته بود و از اقران نوری و خیر النّسّاج بود، و با محتشمان مشایخ صحبت کرده بود. اندر مسجد رُصافهٔ بغداد عِظت کردی. عالم بود به تفسیر و قرائت. روایاتش عالی بود اندر احادیث پیغمبر، علیه السّلام و وی آن بود که اندر وقعت نوری و بلای وی با وی بوده بود، که خداوند تعالی جمله را خلاص داد. حکایت آن در شرح مذهب نوری بیارم، ان شاء اللّه عزّ و جلّ.
از وی میآید که گفت: «إذا سَلِمَتْ مِنک نَفْسُکَ فقد أدَّیْتَ حقَّها، و إذا سَلِمَ منک الخَلْقُ قَضَیْتَ حُقوقَهم.» چون تن تو از تو سلامت یافت حق وی بگزاردی، و چون خلق از تو سلامت یافتند حقهای ایشان بگزاردی؛ یعنی حقوق دو است: یکی حق نفس تو بر تو، و یکی حق خلق بر تو. چون نفس را از معصیت منع کردی و طریقت سلامت آن جهانی وی طلب کردی، حق وی گزارده باشی، و چون خلق را از بد خود ایمن گردانیدی و بد ایشان نخواهی حق ایشان گزارده باشی. بکوش تا تو را و خلق را از تو بد نیفتد، آنگاه به حق گزاردن حق مشغول شو. واللّه اعلم.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: ابوحمزه بغدادی، که یکی از بزرگترین متکلمان و عارفان زمان خود بود، در بغداد زندگی میکرد و به علم تفسیر و حدیث نیز تسلط داشت. او از مریدان حارث محاسبی بوده و ارتباطاتی با شخصیتهای بزرگ آن زمان داشت. او معتقد بود که انسان باید حقوق خود و دیگران را رعایت کند؛ بدین معنا که اگر فردی نفس خود را از معصیت حفظ کند، حق خودش را ادا کرده است و اگر دیگران را از بدی خود در امان نگه دارد، حق آنها را نیز ادا کرده است. به عبارت دیگر، حقوق بر دو قسم است: حق نفس و حق خلق. در نهایت، بر اهمیت این مسأله تأکید میکند که باید برای خود و دیگران به خوبی عمل کرد تا بتوان حقوق آنها را ادا کرد.
هوش مصنوعی: از جمله شخصیتهای برجستهای که در رازها و آداب روحانی پیشتاز بودند، ابوحمزه بغدادی بزّاز است که مورد احترام و محبت قرار گرفته است.
هوش مصنوعی: او از بزرگترین متکلمان بود و پیرو حارث محاسبی به شمار میرفت. با شخصیتهای معتبری در زمینه علم و معرفت گفتگو کرده بود و در مسجد رُصافهٔ بغداد به ایراد خطبه پرداخته بود. در تفسیر و قرائت قرآن سالد و عالم بود و روایاتش در احادیث پیامبر اسلام معتبر و عالی تلقی میشد. او در وقایع مرتبط با نوری و مشکلات پیش آمده در آن زمان حضور داشت و خداوند متعال همه را نجات بخشید. داستان این موضوع را در توضیح مذهب نوری خواهم آورد، ان شاء الله.
هوش مصنوعی: اگر نفس خود را حفظ کردهای، به حق خود عمل کردهای و اگر دیگران از تو در امان هستند، حقوق آنها را نیز ادا کردهای. به عبارتی، دو نوع حق وجود دارد: یکی حق خودت بر خودت و دیگری حق دیگران بر تو. زمانی که خود را از گناه بازداشتیدی و درصدد رسیدن به سلامت روحی و معنوی خود برآمدی، حق خود را به جا آوردهای. همچنین، وقتی امنیت دیگران را از آسیبهای خود تامین کردهای و به آنها آسیب نمیزنی، حق آنها را نیز ادا کردهای. بنابراین باید تلاش کنی که نه تنها خود را، بلکه دیگران را نیز از آسیبهای خود حفظ کنی و سپس به انجام وظایف خود در قبال آنها بپردازی.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.