بخش ۵۴ - ۵۴ ابواسحاق ابراهیم بن احمد الخوّاص، رضی اللّه عنه
و منهم: سرهنگ متوکلان، و سالار مستسلمان، ابواسحاق ابراهیم بن احمد الخواص، رضی اللّه عنه
اندر توکل شأنی عظیم داشت و منزلتی رفیع و مشایخ بسیار را یافته بود. و وی را آیات و کرامات بسیار است، و تصانیف نیکو اندر معاملات این طریقت.
از وی میاید که گفت: «العِلمُ کلُّه فی کَلِمَتَینِ: لاتَتَکلَّفْ ماکَفَیْتَ وَلاتُضَیِّعْ مَا اسْتکْفَیْتَ.» علم بجمله اندر دو کلمه مجتمع است: یکی آن که خدای تعالی اندیشهٔ آن از تو برداشته است، اندر آن تکلف نکنی و دیگر آن که تو را میبباید کرد و بر تو فریضه است، ضایع نکنی تا در دنیا و آخرت موفق باشی. مراد از این، آن است که اندر قسمت تکلف نکنی؛ که قمست ازلی به تکلف تو متغیر نشود و اندر امر تقصیر مکن که ترک فرمان تو را عقوبت بارآرد.
از وی پرسیدند که: «از عجایب چه دیدی؟» گفت: «عجایب بسیار دیدم، اما هیچ از آن عجبتر نبود که خضر پیغمبر علیه السّلام از من اندر خواست تا با من صحبت کند، من اجابت نکردم.» گفتند: «چرا؟» گفت: «نه از آن که رفیق، می بهتر از وی طلب کردم و لیکن ترسیدم که بدون حق بر وی اعتماد کنم و صحبت وی توکل مرا زیان دارد و به نافله از فریضه بازمانم.»
و این از درجات کمال باشد. و اللّه اعلم.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: سرهنگ متوکلان و سالار مستسلمان ابواسحاق ابراهیم بن احمد الخواص به توکل اهمیت زیادی میداد و دارای مقام و منزلت رفیعی بود. او آیات و کرامات زیادی داشت و آثار مفیدی در رابطه با معاملات و علوم طریقت از خود به جای گذاشت. او گفت که علم در دو کلمه خلاصه میشود: یکی اینکه تکلف نکنید و دیگری اینکه در انجام واجبات کوتاهی نکنید. او تأکید کرد که نباید بر آنچه از دست شما خارج است تکلف داشته باشید و همچنین نباید به وظایف خود به هیچ دلیلی بیتوجهی کنید تا در دنیا و آخرت موفق باشید.
زمانی که از او درباره عجایب پرسیدند، بیان کرد که عجایب زیادی دیده است، اما هیچ چیز عجیبتر از این نبود که خضر پیغمبر از او خواست تا با او صحبت کند و او اجابت نکرد، نه به خاطر این که همصحبتی بهتر از او نمییافتم، بلکه به دلیل ترس از این بود که مبادا بدون حق به او اعتماد کرده و در اعمال واجب عقب بماند. این نشاندهنده درجات کمال اوست.
هوش مصنوعی: در میان آنها، سرهنگ متوکلان و سالار مستسلمان، ابواسحاق ابراهیم بن احمد الخواص، درود خدا بر او باد، نیز حضور دارند.
هوش مصنوعی: توکل جایگاه والایی داشت و به مقام بلندی دست یافته بود و با بسیاری از مشایخ آشنا بود. او آیات و کرامات زیادی داشت و نوشتههای خوبی درباره رفتارها در این طریقت تالیف کرده بود.
هوش مصنوعی: این متن بیان میکند که علم در دو نکته کلی خلاصه میشود: اول، اینکه در مورد چیزی که به آن نیازی نداری و توانایی انجامش را داری، خودت را به زحمت نینداز و دومی اینکه، کارهایی که به تو واجب و ضروری است را نباید کم اهمیت بشماری یا فراموش کنی تا در این دنیا و آخرت موفق شوی. منظور این است که در کارهایی که نیازی به تلاش و دشواری ندارند، خود را به زحمت نینداز و در امور ضروری نیز کوتاهی نکن، زیرا ترک وظیفه میتواند عواقب بدی داشته باشد.
هوش مصنوعی: از او سؤال کردند که چه چیزهای شگفتانگیزی دیدهای؟ او پاسخ داد: شگفتیهای زیادی را دیدهام، اما هیچکدام به اندازه این تعجبآور نبود که خضر پیغمبر از من خواست تا با من صحبت کند، اما من این درخواست را رد کردم. وقتی از او پرسیدند چرا، گفت: نه به خاطر این که رفیق بهتری از او خواستهام، بلکه ترسیدم که بدون اجازه و حق، به او اعتماد کنم و صحبت کردن با او باعث شود که توکل من آسیب ببیند و در انجام واجبات از نفل باز بمانم.
هوش مصنوعی: این به عنوان یکی از مراحل رسیدن به کمال محسوب میشود و خدا داناتر است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.