بخش ۴۰ - ۴۰ ابومحمدسهل بن عبداللّه التُّستَری، رضی اللّه عنه
و منهم: مالک القلوب، و ماحی العیوب، ابومحمد سهل بن عبداللّه التستری، رضی اللّه عنه
امام وقت بود و به همه زبانها ستوده. وی را ریاضات بسیار است و معاملات نیکو و کلام لطیف اندر اخلاص و عیوب افعال.
و علمای ظاهر گویند: «هوَ جَمَعَ بَیْنَ الشّریعَةِ والحقیقةِ. او جمع کرده است میان شریعت و حقیقت.» و این از ایشان خطاست؛ از آنچه کس خود فرق نکرده است، و شریعت جز حقیقت نیست و حقیقت جز شریعت نی و به حکم آن که عبارات آن پیر رضوان اللّه علیه اندر ادراک سهلتر است و طبایع بهتر اندر یابند، این سخن گویند و چون حق تعالی جمع کرده است میان حقیقت و شریعت، محال باشد که اولیای او فرق کنند ولامحاله چون فرق حاصل آمد، رد یکی و قبول دیگری بیاید. پس رد شریعت الحاد بود و رد حقیقت شرک و آن فرق که کنند مر تفریق معنی را نیست که اثبات حد است؛ چنانکه گوید: «لاإله إلّا اللّهُ حَقیقَةٌ، محمّدٌ رسولُ اللّهِ شَریعَةٌ.» اگر کسی خواهد که اندر حال صحت ایمان یکی را از دیگری جدا کند نتواند کرد و خواستش باطل و در جمله شریعت فرع حقیقت بود؛ چنانکه معرفت حقیقت است و پذیرفت فرمان معروف شریعت. پس این ظاهریان را هر چه طبع اندر آن نیفتد بدان منکر شوند، و انکار اصلی از اصول راه حق با خطر بود و الحمدُ لِلّهِ عَلَی الإیمانِ.
و از وی میآید که گفت: «ماطَلَعَتْ شمسٌ وَلاغَربَتْ عَلی أهلِ وَجْهِ الْأَرْضِ الّا وَهُم جُهّالٌ بِاللّهِ، إلّا مَنْ یُؤثِرُ اللّهَ عَلی نَفْسِهِ وَرُوحهِ وَدُنیاه و آخِرَتِه.» آفتاب برنیامد و فرو نشد بر هیچ کس از روی زمین که وی نه به خداوند تعالی جاهل بود، مگر آن که وی را برگزید بر تن و جان و دنیا و آخرت؛ یعنی هر که دست اندر آگوش خود دارد، دلیل آن بود که وی به خداوند عزّ و جلّ جاهل بود؛ از آنچه معرفت وی ترک تدبیر اقتضا کند و ترک تدبیر تسلیم بود و اثبات تدبیر از جهل باشد به تقدیر. واللّه اعلم.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: ابومحمد سهل بن عبدالله تَستری یک امام و شخصیت برجسته بوده که به خاطر ریاضتها و کلام شیرینش در اخلاص و تصحیح عیوب، مورد ستایش قرار گرفته است. او به ترکیب شریعت و حقیقت اشاره کرده و میگوید که این دو در واقع از یک دیگر جدا نیستند؛ شریعت فرع حقیقت است و حقیقت باید بر اساس شریعت شناخته شود. او به این موضوع تأکید دارد که هیچکس بر روی زمین وجود ندارد که به خداوند جاهل نباشد، مگر آنکه خود را به خداوند ترجیح دهد. او به خطر انکار اصول ایمان اشاره کرده و بر اهمیت شناخت صحیح از خدا و تدبیر در زندگی تأکید میکند.
هوش مصنوعی: و از جمله آنها: مالک دلها و از بین برنده عیوب، ابومحمد سهل بن عبداللّه تستری است که خداوند از او راضی باشد.
هوش مصنوعی: امام زمان همیشه مورد ستایش قرار دارد و به زبانهای مختلف از او یاد میشود. او دارای عبادتهای بسیار است و در کارهای نیک و معاملات خود بسیار درستکار و خالصانه عمل میکند و سخنانش هم لطیف و دلنشین است.
هوش مصنوعی: علمای ظاهری بر این باورند که شریعت و حقیقت دو موضوع جدا از هم هستند و معتقدند که میان این دو فاصلهای وجود دارد. اما این دیدگاه نادرست است، زیرا شریعت و حقیقت در واقع یکی هستند و نمیتوان آنها را از یکدیگر تفکیک کرد. این scholars به دلیل سادگی و قابل فهم بودن عبارات یک عالم بزرگ، به چنین نظری روی آوردهاند. در حقیقت، حق تعالی بین شریعت و حقیقت جمع کرده است و اگر اولیای الهی بین این دو تفاوت قائل شوند، به نوعی باعث اندیشههای نادرست خواهند شد. رد کردن شریعت به معنای کفر و رد کردن حقیقت نشانهای از شرک است. در واقع، این دو به یکدیگر وابستهاند و نمیتوان یکی را به تنهایی پذیرفت و دیگری را رد کرد. حقیقت درک و شناخت واقعی است که باید با شریعت هماهنگ باشد. بنابراین، افرادی که درک صحیحی از این مسائل ندارند، ممکن است آن را انکار کنند، در حالی که انکار اصول حقایق میتواند خطرناک باشد و شکر خدا به خاطر ایمان باید گفته شود.
هوش مصنوعی: هیچ کس بر روی زمین نیست که در برابر خداوند نادان باشد، مگر افرادی که او را بر منافع دنیایی و روحی خود ترجیح میدهند. به این معنا که اگر کسی فقط به دنبال آرزوها و خواستههای خود باشد، نشاندهنده نادانی او نسبت به خداوند است. این نادانی باعث میشود که او تدبیر و برنامهریزی در زندگی را رها کند و در نتیجه تسلیم تقدیر شود. و خداوند داناتر است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.