بخش ۳۹ - ۳۹ عمرو بن عثمان المکّی، رضی اللّه عنه
و منهم: سرور دلها، و نور سرها، عمرو بن عثمان المکی، رضی اللّه عنه
از کبرا و سادات اهل طریقت بود. وی را تصانیف مشهور است اندر حقایق این علم و نسبت ارادت خود به جنید کردی، از بعد آن که ابوسعید خراز را دیده بود و با نِباجی صحبت کرده بود و اندر اصول، امام وقت بود.
از وی میآید که گفت: «لایَقَعُ عَلی کَیْفِیَّةِ الوَجْدِ عِبارَةٌ، لأنَّهُ سِرُّ اللّهِ عندَ المؤمنینَ.» عبارت بر کیفیت وجد دوستان نیفتد؛ از آنچه آن سر حق است به نزدیک مؤمنان و هرچه عبارت بنده اندر آن تصرف تواند کرد آن سر حق نباشد؛ از آنچه کلیت تکلف بنده از اسرار ربانی منقطع است.
و گویند چون عمرو به اصفهان آمد، حَدَثی به صحبت وی پیوست و پدر مانع وی بود از صحبت عمرو؛ تا بیمار شد و مدتی برآمد. روزی شیخ برخاست و با جماعتی فقرا به عیادت وی شد. حدث به شیخ اشارت کرد تا قوال را بگوید تا بیتی برخواند. عمرو قوال را گفت: برخوان:
مالی مَرَضْتُ فَلَمْ یَعُدْنی عائدٌ
مِنْکُمْ ویَمْرَضٌ عَبْدُکم فأعودُ
بیمار چون بشنید برخاست و بنشست و لهب و سلطان بیماری وی کمتر شد. گفت: زِدْنی:
وَأَشَدُّ مِنْ مَرَضی عَلَیَّ صُدُودُکم
و صُدودُ عَبْدِکُمُ عَلیَّ شَدیدُ
بیمار برخاست و نالانی از او کم شد، و پدر وی را به صحبت عمرو مسلم گردانید و آن اندیشه که میبودش اندر دل، از آن توبه کرد. وآن حدث یکی از بزرگان طریقت شد. و هوأعلم.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: عمرو بن عثمان مکی از بزرگان و سادات اهل طریقت بود و تصانیف مشهوری در زمینه حقایق علمی داشته است. او به جنید و ابوسعید خراز ارادت میورزید. نقل شده که او میگفت کیفیت وجد و تجربه روحانی قابل بیان نیست، زیرا این حالت خاصی از ارتباط با خداست که فراتر از کلمات انسانی است.
روزی عمرو به اصفهان آمد و جوانی به نام حدث، که پدرش او را از صحبت با عمرو منع کرده بود، به بیماری دچار شد. عمرو به عیادت او رفت و در این دیدار به درخواست حدث بیتی از قوال را خواند. وقتی بیمار آن را شنید، حالش بهتر شد و بالاخره توانست با عمرو صحبت کند. پدرش نیز در نهایت او را به صحبت با عمرو راضی کرد و حدث یکی از بزرگان طریقت شد.
هوش مصنوعی: و از آنان: سرور دلها و نور سرها، عمرو بن عثمان مکی، خدا از او راضی باشد.
هوش مصنوعی: او از خاندان کبرا و سادات اهل طریقت بود و آثار معروفی در زمینه حقایق این علم دارد. او همچنین نسبت ارادت خود را به جنید کرد و پس از دیدار با ابوسعید خراز و گفتگو با نِباجی، در اصول، امام زمان خود محسوب میشد.
هوش مصنوعی: کسی که به حقیقت وجود و حال و احوال دوستان خدا آگاه است، میگوید که نمیتوان با عباراتی ساده و معمولی کیفیت وجد قلبی آنها را توضیح داد، زیرا این موضوع یک راز الهی است که فقط برای مؤمنان قابل درک است. آنچه درباره حالتهای روحی دوستان خدا گفته میشود، نمیتواند به درستی به حقیقت آن اشاره کند، چرا که آن حقیقت الهی فراتر از توانایی کلمات و اصطلاحات بشری است و فهم کامل آن از عهده افراد خارج است.
هوش مصنوعی: وقتی عمرو به اصفهان آمد، شخصی به نام حدث به او ملحق شد، اما پدر او مانع صحبت آن شخص با عمرو شد. این موضوع باعث شد که حدث بیمار شود و مدتی را در بستر بیماری بگذراند. روزی، شیخی همراه گروهی از فقرا به عیادت او آمد. حدث به شیخ اشاره کرد که قوالی را بخواند تا شعری را برای او بخواند. عمرو به قوال گفت که شروع به خواندن کند.
هوش مصنوعی: مال من را بپردازید که اگر کسی از شما به عیادت من نیاید، من هم در زمانی که بیمار شوم به عیادت شما نخواهم آمد.
هوش مصنوعی: بیمار وقتی متوجه شد، از جا بلند شد و نشست. شدت بیماری او کم شد. سپس گفت: بیشتر بگوید.
هوش مصنوعی: ناراحتی من از بیاعتنایی شما بیشتر از هر بیماری دیگری است و بیتوجهی شما به من، بر من بسیار سنگین و دلگیر است.
هوش مصنوعی: بیمار از جا بلند شد و ناراحتیاش کم شد. پدر او را به صحبت با عمرو مسلم دعوت کرد و او از افکار نگرانکنندهاش دست کشید. این واقعه یکی از رویدادهای مهم در زندگی یکی از بزرگان طریقت شد. او بسیار دانا بود.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.