موفّق پرسید که رجب چه باشد؟ و یا رجب را اصِمّ چرا گفت؟
گفتم: رجب درخت گل صد برگاست، اما رجب به سر زبان تو چون ربابک کلکین* است که به دست بچگان است. مردی دهقان چون دربند کشت و درود باشد، قدر زمین خوش را بداند. امّا مردی که در آن کار که کشت و درود است چیزی نداند، او را چه زمین شوره و چه زمین خوش!
مردی هواشناس باید تا فرق کند میان هواها و معتدل را از غیر معتدل جدا کند. بر لب دریا بار نظّارگیان نشسته باشند و غوّاصان سنگ و دُر برمیآرند؛ تفاوت به نزد ایشان سهل نماید. اما بازرگانانی که از دوردست آمده باشند آن تفاوت دُرها را میدانند و خوششان میآید. صدف که قطرهٔ آب میگیرد در آنجا خداوند حال آن آب را میگرداند تا دُر میشود. پردهگیانِ با جمال باید که آسیب آن دُر چون با گوش و بناگوش ایشان باشد قدر آن دُر بدانند و جمال خود را به قیمت کامله بفروشند. اکنون اصل آب هواست، چون آب را تنگتر کنی هوا گردد، دلیل بر آنک چون آب را بجوشانی هوا گردد و به چشم ننماید، گویی که نیست شده. چون آبی را دُرمیگرداند و هوا میگرداند، اگر هوای نفس تسبیح تو را به طبع و رغبت بگیرد و حور عین کند و یا به دست فرشته بازدهد تا آن دُر ثمین حوران عین گردد چه عجب باشد؟
اکنون تعظیم کنید باری را در این ماه تا شما را شفیع باشد، چنانکه سوار بتازد گرد از سم اسب وی انگیخته شود و چون چادر در یکدیگر بافته شود، سوارِ عزمِ شفاعت چون بتازد از صحنِ سینه گَرد چون غبار هوا و باد برخیزد و در یکدیگر چون زنجیر دربافته شود و آن عبارت از شفاعت آید. و اگر این هوای رجب متسلسل شود به قوّت باد بر تقطیع خاص و شفاعت میکند بود آن چه عجب باشد؟
هرکسی را از بادهای هوا بر تقطیع خاص پرده دادهاند تا عبارت او گردد و هریکی از عبارت یکدیگر را ندانند.
وَ لکِنْ لا تَفْقَهُونَ تَسْبِیحَهُمْ و اگر چنگ کوژپشت فلک که تارهای هوای او در دامن زمین بسته است، اگر زخمه بادی برآن زند و او در آواز آید چه عجب؟ که در آن آوازنواخها و معنیها باشد .
اکنون این ماه رجب را اصِمّ از بهر آن گفت که تو کر باشی در این ماه. یعنی درِ باغ درونت را باز منه تا میوههات را غارت نکنند، و تا بادهای مشاغل خارها و خاشاکها و خسکها نیارد و بر زبر سبزهٔ خوشدلی تو و گلستان نفس تو نپاشد؛ تا هر گامی که بنهی خسته نگردی. تو خود گل را و آب حیات را که بیخاشاک و خار است در خود نمیبینی، چون خاشاک را باد به روی آبِ حیات طیّبه افکند، بعد از آن از آن آب به جز خس به دست تو نیاید. زینهار تا بوستان نفس را نیک نگاهداری تا راحتِ آن به تو بماند. اگر کسی درآید و همچون زمستان پیکوب کند، تو را چه حاصل آید؟
اکنون تو اینچنین زمستانی را بر روی ربیع طبع خویش فروگذاشته، اثر خوشی آن را چگونه یابی؟ پس روزهدار که روزه جوی را پاک کردن است تا آب زلالِ رقّت در آنجا روان شود و سبزهٔ خلد برین را از وی مددی باشد،آخر آب را از زیر عرش به جهان میرسانند و این آب را از اینجا به زیر عرش میرسانند.
خَتَمَ اللَّهُ عَلی قُلُوِبهمْ
اما ختم بر دل چون ژنگ است بر روی آینه هرگاه که آیینه را به زیر خاک کردی لا جرم اللّه اثر زنگار و ختم بر آنجا پدید آرد و هرگاه صیقل بر آنجای نهی و صیقل زنی اللّه آن زنگار را از وی زائل گرداند.
تو آیینهٔ دل را که در وی صد هزار صورت صاحبجمالان آخرت مینماید به زیر خاک سوداهای خاکدان دنیا فروبردی، لاجرم سزای آن را زنگار طبع و ختم بر آنجا نهاد. هر کاری را اللّه سزایی و اثری درخور وی نهاده است، چون کاری کردی به سزای اثر آن رسیدی
و اللّه اعلم.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: متن به تحلیل رجب به عنوان یک درخت گل صدبرگ میپردازد و تأکید دارد که شناخت طبیعت و هوا بر انسان واجب است. انسان باید در کار خود، بهویژه در زراعت، بر زمین آگاه باشد و تفاوتها را درک کند. در ادامه، ماه رجب بهعنوان فرصتی برای احترام و شفاعت معرفی میشود و بیان میشود که نباید در این ماه به شهوات دنیا غافل شد تا میوههای خوب روحی از بین نروند. همچنین، تأکید بر این نکته است که آیا قلب انسان با آلودگیهای دنیوی پوشیده شده و باید آن را پالایش کند تا جمال الهی در آن نمایان شود. خلاصه اینکه، شناخت و حفظ روح و دل از آلودگیهای دنیوی، کلید رسیدن به حال خوش و بهرهوری معنوی است.
هوش مصنوعی: موفّق پرسید رجب چه کسی است؟ و چرا به او لقب «اصمّ» دادهاند؟
هوش مصنوعی: گفتم: رجب مثل درخت گل صد برگ است، اما تو وقتی درباره رجب صحبت میکنی، مانند ربابکی است که در دست بچههاست. کسی که کشاورزی کند و به زراعت آشنا باشد، به ارزش زمین خوب پی میبرد. اما کسی که در زمینه کشاورزی هیچ نادانی دارد، برایش فرقی نمیکند که زمین شوره باشد یا زمین خوب.
هوش مصنوعی: یک هواشناس باید بتواند تفاوت بین هواهای معتدل و غیرمعتدل را تشخیص دهد. در کنار دریا، افرادی نشستهاند و غواصان در حال جمعآوری سنگ و مروارید هستند؛ ممکن است برای آنها تفاوت این مرواریدها واضح نباشد. اما بازرگانی که از راه دور آمده، این تفاوت را در مرواریدها میشناسد و از آن لذت میبرد. صدفها، وقتی قطرهای آب میگیرند، خداوند حال این آب را تغییر میدهد تا به مروارید تبدیل شود. افرادی که دارای زیبایی هستند باید ارزش این مروارید را بدانند و زیبایی خود را با قیمت مناسب بفروشند. در حقیقت، اصل این آب را میتوان هوا دانست؛ چون آب را فشرده کنی، به هوا تبدیل میشود و زمانی که آن را بجوشانی، دیگر قابل دیدن نیست و گویی وجود ندارد. وقتی آبی به مروارید تبدیل میشود و هوا نیز تغییر میکند، اگر نفس شما به ستایش خدا بپردازد و یا به دستان فرشتگان سپرده شود تا آن مروارید به زیبایی آسمانی تبدیل شود، چه شگفتانگیز خواهد بود؟
هوش مصنوعی: در این ماه، با احترام بر باری تعظیم کنید تا شفیع شما باشد. همانطور که سواری با شتاب میتازد و گرد و غباری از سم اسبش برمیخیزد، شفاعت بهزودی مانند چادرهایی که به هم بافته شدهاند، به هم گره میخورد. سواری که برای شفاعت آماده است، با شتاب میتازد و از دل به فضای اطراف پخش میشود، بهطرزی که گرد و غبار به دنبال باد احساس میشود و همه اینها مانند زنجیری به یکدیگر متصل میشوند که بیانگر شفاعت است. اگر این حال و هوای ماه رجب ادامه پیدا کند و با نیروی باد، بهصورت خاصی تبدیل شود، شفاعت خواهد کرد و آیا این واقعاً چیز عجیبی است؟
هوش مصنوعی: هر کسی به نوعی خاص در زندگی خود محدود شده است و افراد نمیتوانند به طور کامل یکدیگر را درک کنند.
هوش مصنوعی: اما شما نمیتوانید تسبیح آنها را درک کنید. اگر ساز چنگی که جوهرش در دامن زمین به هم پیوسته، وقتی که بادی به آن بخورد و نوا کند، باید تعجبی نکنید؛ زیرا در آن آواز، نواها و معنیهای بسیاری وجود دارد.
هوش مصنوعی: این ماه رجب را به این خاطر صامت و خاموش فراموش نکن که باید در این زمان به سکوت و آرامش بپردازی. دروازههای درونت را نباید باز کنی تا دیگران میوههای روح و دستاوردهایت را از تو نبرند. بگذار بادهای مشغله و مشکلات، به دل شادابی و باغ زندگیات لطمه نزنند؛ تا هیچگاه از مسیرت خسته نشوی. تو در درون خود، گل و آب حیات بدون زواید و دردسرها را داری، اما اگر اجازه دهی که زواید و مشکلات به این آب وارد شوند، چیزی جز خس و خاشاک به دست نخواهی آورد. بنابراین، از بوستان نفس خود به خوبی مراقبت کن تا آرامش و آسایش آن به تو تعلق داشته باشد. اگر کسی وارد شود و مانند زمستان بر تو فشار بیاورد، چه سودی عایدت خواهد شد؟
هوش مصنوعی: حال که زمستانی سخت بر روی طبیعت دلانگیزت سایه افکنده، شادی آن را چگونه احساس میکنی؟ روزهدار همانند کسی است که میخواهد زمین خشک را آبیاری کند تا آب زلال و زندگیبخش در آن جاری شود و سبزههای بهشتی از آن برآید. در نهایت، آب از زیر عرش الهی به زمین میآید و به همین ترتیب از اینجا به زیر عرش میرسد.
هوش مصنوعی: خدا بر دلهای آنان مُهر گذاشته است.
هوش مصنوعی: به مانند زنگی که بر روی آینه مینشیند، وقتی دل را آلوده به گناه و نگرانی میکنیم، اثر آن بر قلب ما باقی میماند. اگر دل را به حالت پاک و زلال برگردانیم و به آن رسیدگی کنیم، خداوند آلودگیها را از آن میزداید و آن را دوباره درخشنده و صاف میکند.
هوش مصنوعی: تو در دل خود که همچون آینهای است که تصویرهای زیبای جهان آخرت را به نمایش میگذارد، افکار و آرزوهای دنیوی را در زیر خاک پنهان کردهای. در نتیجه، این کار باعث شده که دل و نفس تو دچار زنگار و آلودگی شود و بر آن مهر مهروموم زده شود. هر عملی که انجام دهی، خداوند پاداش و اثر مخصوصی برای آن در نظر گرفته است، و هنگامی که عملی انجام میدهی، به همان اندازه نتیجهاش را میچشی.
هوش مصنوعی: خداوند بهتر میداند.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.