سؤال کرد که دوستان را چندین بلا چگونه میدهد که « اشدّ البلاء علی الانبیاء»
گفتم که بلا به معنی نیکویی باشد، اگرچه به ظاهر مبیّن رنج است؛ یعنی بر تن رنج نماید، و لیکن دل به زیر آن رنج خندان باشد همچون ابر بهاری، که او همیگرید و گل همیخندد. همچنانکه تنشان چون از روی ظاهر از دنیاست و دنیا سرای بلاست، لاجرم بلا بر تن فرومیآید. امّا دل چون آنجهانی بود در ریاض خرّم بود. باز تن چون از حساب مردگان است، شادی را سزاوار نبود، و دل چون موضع دریافت است، شادی نصیب او بود. باز آن همه بازگونگی از اهل دنیاست که ایشان شادی را به تن آرند و غم را به دل نهند. اما آن دلقپوش مخلص را بینی که دل را چو بُستان خندان دارد. آری، هماره دیوار بستان دژم باشد، یعنی دیوار کالبد ظاهر اهل دنیا روشن و تازه چو برف باشد و در زیر همه شکوفههای فسرده باشد، اما دل چو جای دریافت است چون به خوشی آن جهانیاش صرف کردی رنج کجا باشد؟ او را از ملک همّت که دارد ننگ آیدش که اندیشهٔ ملوک دنیا به خاطرش آید.
بدان که اخلاص دو بال دارد و هر دو بالش را پرهاست. یک پرش محبّت است بر پنج نماز، و یکی روزه داشتن و زکات دادن و بر عیال خود نفقه راست داشتن و غیر آن از فروض. و آن یکی بال دیگر پرها دارد، یکی دشمن داشتن اهل کفر و ناساختن با اهل معصیت و نهی منکر کردن و قتال کافران کردن.
زنان در وقت صحابه ریسمان ریستندی که شکالهای اسب کنید. تو اگر بشنوی که زن تو دست و پای میجنباند در کار دین از قلم مرجانی زبان و از مداد نفس بر صفحه هوا، اوّل این را نقش کنی در عهدها که با دوستان من دوست باشی و با دشمنان من دشمن باشی. نانش نیاری دادن که نباید از او فتنه آید. ای بیحمیّتان اهل سراغج با دستار و کلاه تو زیادتی میکند، تو نه حمیّت دین داری و نه حمیّت آخرت. آتش اندر زن مالی را که مدد اهل کفر و ظلم شود.
بدان که اخلاص دو بال دارد و هر دو بالش را پرهاست. یک پرش محبّت است بر پنج نماز، و یکی روزه داشتن و زکات دادن و بر عیال خود نفقه راست داشتن و غیر آن از فروض. و آن یکی بال دیگر پرها دارد، یکی دشمن داشتن اهل کفر و ناساختن با اهل معصیت و نهی منکر کردن و قتال کافران کردن.
زنان در وقت صحابه ریسمان ریستندی که شکالهای اسب کنید. تو اگر بشنوی که زن تو دست و پای میجنباند در کار دین از قلم مرجانی زبان و از مداد نفس بر صفحه هوا، اوّل این را نقش کنی در عهدها که با دوستان من دوست باشی و با دشمنان من دشمن باشی. نانش نیاری دادن که نباید از او فتنه آید. ای بیحمیّتان اهل سراغج با دستار و کلاه تو زیادتی میکند، تو نه حمیّت دین داری و نه حمیّت آخرت. آتش اندر زن مالی را که مدد اهل کفر و ظلم شود.
سؤال کرد که دوستی و دشمنآذگی در حقّ حق چگونه باشد؟
گفتم کسی که حق نعمت تو نشناسد و تو در حق او نیکویی کرده باشی، و امر تو را به هیچ نگیرد و با مخالفان تو یار شود و تو را ناسزا گوید و سبک دارد، این را دشمنآذگی گویند. باز این رنجیدن تو اثر و میوهٔ این دشمنآذگی است، نه از حد دشمنآذگی است. این اثر در حق خداوند صورت نبندد، اما اثر دشمنی باری استحقاق دوزخ است. و همچنین دوستی فرمانبرداری و تعظیم و ثنا گفتن باشد و اثر آن در حق تو خوشدلی باشد، امّا آن خوشدلی نه از حد دوستی بود. اما دوستی در حق باری اثرش استحقاق خلعت بهشت باشد.
دوست حق را چگونه یاد از بهشت و دوزخ آید؟
گفتم بهشت کمال همه تواناییهاست و کمال همه دانشهاست و کمال همه خوشیهاست و کمال مزهٔ دوستی است، و دوزخ کمال همه رنجهاست. پس دوستی جزوی آمد از بهشت و یا اثر بهشت وسیلت آمد به دوستی، پس دوستی بی او نبود. و باز دوزخ تازیانه است که تو را میزند تا به دوستی رساند. پس هر دو طرف دوستی میرویاند
و اللّه اعلم.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: در این متن، صحبت درباره بلاها و رنجهایی است که بر انبیاء نازل میشود. نویسنده بیان میکند که بلا به معنای نیکویی است و ممکن است ظاهراً رنجآور باشد، اما در حقیقت میتواند بر دل خوشی و شادی بیاورد. او تشبیه میکند به ابر بهاری که میبارد و در عین حال زمین را شاداب میکند. همچنین تاکید میکند که انسانها باید تلاش کنند دلشان را از رنجها آزاد کنند و به خوشیهای واقعی توجه کنند.
سپس به مفهوم اخلاص میپردازد و دو بال آن را محبت و جهاد در راه خدا معرفی میکند. او میگوید که محبت شامل انجام واجباتی مانند نماز، روزه و زکات است و جهاد شامل دشمنی با کافران و نهی از منکر است.
نویسنده به دوستی و دشمنآذگی نیز اشاره میکند و بیان میکند که اگر شخصی حق شما را نشناسد و با مخالفان شما یاری کند، این آدم دشمن شماست. او همچنین به ویژگیهای دوستی در حق خداوند اشاره میکند که نتیجه آن خوشدلی است و میتواند به استحقاق بهشت منجر شود.
نهایتاً، او میگوید که دوستی همواره با بهشت مرتبط است و دوزخ نیز در واقع تازیانهای است که انسان را به سوی دوستی سوق میدهد. در انتها، تاکید میکند که تنها خداوند از همه این موارد باخبر است.
هوش مصنوعی: پرسید که چه مشکلاتی برای دوستان به وجود میآید که سختترین بلاها بر پیامبران نازل میشود.
هوش مصنوعی: گفتم که بلایای زندگی میتوانند نشانهای از خوبی باشند، هرچند در ابتدا به نظر میرسد که فقط رنج را نمایان میکنند. به عبارت دیگر، ممکن است بدن رنج بکشد، اما دل میتواند در زیر این رنج شاد باشد، مانند ابرهای بهاری که در حالی که باران میبارند، گلها را شاداب و خندان میکنند. بدن چون در دنیای مادی است، از آنجا که دنیا پر از بلا و مشکلات است، به ناچار دچار رنج میشود. اما اگر دل به عالم دیگری تعلق داشته باشد، در آنجا خوشحال و خرم خواهد بود. از سوی دیگر، از آنجا که بدن ما مانند جسم مردگان است، شادمانی برای آن مناسب نیست، اما دل که قابلیتی برای دریافت دارد، شادمانی را تجربه میکند. متاسفانه، عدهای از مردم شادی را تنها به جسم خود مرتبط میکنند و غم را در دل میگذارند. اما آن عارف راستینی را میبینی که دلش همچون باغی پر از شادی است. در حقیقت، در حالی که ظاهر انسانهای دنیا ممکن است شاد و سرزنده به نظر برسد، در زیر پوست آنها، حسرت و ناامیدی وجود دارد. اما اگر دل همچنان به خوشیهای آن جهانی توجه داشته باشد، رنج کجا خواهد بود؟ او به این فکر میکند که اندیشههای مادی و دنیوی برایش ناپسند است.
هوش مصنوعی: بدان که اخلاص مانند یک پرنده است که دو بال دارد و هر کدام از این بالها پرهای خاصی دارند. یکی از این بالها به محبّت مربوط میشود که شامل انجام پنج نماز در روز است و دیگری به روزهداری، پرداخت زکات و تامین نیازهای خانواده و سایر واجبات مربوط میشود. بال دیگر نیز دارای پرهایی است که شامل دشمنی با کافران، عدم همکاری با گناهکاران، نهی از منکر و جنگ با کافران است.
هوش مصنوعی: زنان در زمان صحابه مشغول بافتن ریسمان بودند تا زین اسبها را درست کنند. اگر بشنوی که همسرت در کار دین فعالیت میکند و با زبانش از آرزوهایش پرده برمیدارد، باید ابتدا این را در دل خود نقش کنی که با دوستان من دوست باشی و با دشمنان من دشمن باشی. خودت را از او دور نگهدار تا فریب نخورده و به فتنه نیفتی. کسانی که به بهانه کلاه و دستار به تو نزدیک میشوند، حمیّت و تعهدی به دین و آخرت ندارند. باید مراقب باشی که ثروتت به دست کسانی نیفتد که به کفر و ظلم یاری میرسانند.
هوش مصنوعی: اخلاص دارای دو قسمت اصلی است که هر کدام ویژگیهایی دارد. قسمت اول شامل محبّت و محبت ورزیدن به خداوند از طریق انجام پنج نماز، روزه گرفتن، پرداخت زکات و تأمین نیازهای خانواده و دیگر واجبات است. قسمت دوم شامل نداشتن دوستی با کافران و معصیتکاران، نهی از منکر و مبارزه با کافران میباشد.
هوش مصنوعی: زنان در زمان پیامبر (ص) به مانند ریسمانهایی بودند که به کارهای مهم و اساسی میپرداختند. اگر بشنوی که زنی در امر دین جدی و فعال است، باید در ذهنت اولویت بدهی که با دوستان او دوستی کنی و با دشمنانش دشمن باشی. نباید اجازه دهی که انجام کارهای او باعث ایجاد فتنه شود. ای کسانی که در غیرت و تعهد ضعیف هستید، بدانید که زیاد بودن نشانهای از دیانت شما نیست و اگر به دین و آخرت اهمیت ندهید، مشابه آتش هستید که به درآمد و مالی که از راه نادرست به دست آمده، دامن میزنید و یاریگر کفر و ظلم خواهید بود.
هوش مصنوعی: پرسید که چگونه باید در حق حقیقت، دوستانه و دشمنانه رفتار کرد؟
هوش مصنوعی: اگر کسی قدردان نعمتهای تو نباشد و تو به او نیکی کرده باشی، و نسبت به تو بیتوجهی کند و با مخالفان تو همدست شود و به تو بد بگوید و تو را تحقیر کند، به این نوع رفتار دشمنی گفته میشود. در این شرایط احساس رنجیدگی تو ناشی از همین نوع دشمنی است و نه چیزی بیش از آن. این احساس در رابطه با خداوند وجود ندارد و اثر دشمنی بر عهده او به نوعی مستحق دوزخ است. همچنین، دوستی به معنای فرمانبرداری، احترام و ستایش نیز وجود دارد که اثر آن در رابطه با تو موجب خوشحالی میشود، اما این خوشحالی فراتر از دوستی نیست. در حالی که دوستی واقعی در رابطه با خداوند میتواند منجر به شایسته بودن بهشت باشد.
هوش مصنوعی: چگونه میتوان به یاد بهشت و دوزخ، حقیقت را درک کرد؟
هوش مصنوعی: بهشت اوج تمام توانمندیها، دانشها و شادیهاست و نمایانگر عمق دوستی است، در حالی که دوزخ تجلی تمام دردها و رنجهاست. بنابراین، دوستی به نوعی از بهشت نشأت میگیرد یا به عنوان نشانهای از بهشت، در دوستی نمایان میشود، پس بدون او دوستی وجود ندارد. همچنین، دوزخ مانند تازیانهای است که تو را به سمت دوستی هدایت میکند. به این ترتیب، هر دو حالت در نهایت به ایجاد دوستی منجر میشوند.
هوش مصنوعی: خداوند داناتر است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.