از پیر طریقت معنی ارادت پرسیدند گفت نفسی است میان علم و وقت در ناحیه ناز در محله دوستی در سرای نیستی که چهار حد دارد یکی با آشفتگان دیگری با غریبان سومی با بیدلان چهارم با مشتاقان است آنگاه گفت ای مهربان فریاد رس، عزیز آنکس که با تو یک نفس ای یافته ویافتنی از مرید چه نشان دهند جز بی خویشتنی همه خلق را محنت از دوری است و مرید را از نزدیکی همه را تشنگی از نایافت آب و مرید را از سیرآبی الهی یافته می جویم بادیده ورمیگویم چه جویم که دارم؟ که بینم چه گویم؟ شیفته این جست و جویم گرفتار این گفت وگویم!
تا جان دارم غم تو را غمخوارم
بی جان غم عشق تو بکس نسپارم
الهی آنکه تو را به صنایع شناخت بر سبب موقوف است و با واسطه راه دارد و آنکه تو را به صفات شناخت در خبر محبوس و محصور است و او که تو را به اشارت شناخت صحبت را مطلوب است او که ربوده تواست از خود معصوم است
بر عبودیت آن نهند که برتابد دانستن غیب همه برنتابد و نتواند بل بعضی چیزی و بعضی چیزی نه که همه را خدا داند و بس که فرمود احدی بر غیب او آگاه نمی شود جز کسی را که خود برگزیند فالق الاصباح یعنی شکافنده دلها به روشنائی غیبها و آشکارا کننده رازها با یادآوری نکوئیها و رویدادها و خبرها
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: پیر طریقت در مورد ارادت میگوید که این حالت یک نفس است که بین علم و زمان قرار دارد، در محلی که محبان تجمع دارند و در سرای نبودنها. او چهار دسته را معرفی میکند: آشفتگان، غریبان، بیدلان و مشتاقان. همچنین بر این نکته تأکید میکند که مریدان تنها در جستجوی خداوند به آرامش میرسند و اختلافی بین مرید و دیگران در این است که مرید از نزدیکی عشق الهی سیراب میشود. پیر به عشق و غم الهی نیز اشاره میکند و میگوید که شناخت خداوند در درجات مختلفی وجود دارد و تنها آنهایی که به انتخاب خود خداوند راه یافتهاند میتوانند به غیب علم پیدا کنند. در نهایت، او به این نکته اشاره میکند که هیچکس نمیتواند به غیب الهی آگاه شود مگر آنکه خداوند بخواهد.
هوش مصنوعی: از پیر طریقت درباره عشق و ارادت پرسیدند. او پاسخ داد که این یک حالتی است بین دانش و زمان، در ناحیه لطافت و در محل دوستی، در خانه بینهایت. این حالت چهار مرز دارد: یکی با آشفتهحالان، دیگری با بیگانگان، سومی با دلهای بیدار و چهارمی با عاشقان. سپس ادامه داد: ای مهربان و یاریرسان، کسی که با تو یک نفس را یافته است، چه نشانی از مرید میتواند بود جز فقدان خود؟ همه انسانها از دوری رنج میبرند و مرید از نزدیکی. همه در جستجوی آب زندگی هستند و مرید سیراب شده از رحمت الهی است. او میگوید: چه میجویم وقتی چیزی دارم؟ چه میبینم و چه میگویم؟ من به شدت در این جستجویم و در این گفتوگو گرفتارم.
هوش مصنوعی: تا زمانی که زندهام، به فکر تو هستم و غم تو را بر دوش میکشم. حتی بعد از مرگم هم غم عشق تو را به کسی نمیسپارم.
هوش مصنوعی: خداوندا، کسی که تو را از طریق هنرهای شناخت میشناسد، وابسته به علتهاست و تنها به واسطهای میتواند به تو دست یابد. و کسی که تو را با صفاتت میشناسد، در خبر و اطلاعات محدود به حال خود است. همچنین کسی که تو را به اشارات درک میکند، به گفتگو و بحث تمایل دارد. از طرف دیگر، آنکه در وجود خود از تو گرفته شده و به دلیل همین ربودگی، معصوم و پاک است.
هوش مصنوعی: عبودیت به این معناست که انسان باید بتواند برخی از حقایق غیبی را بپذیرد، اما نمیتواند همه آنها را درک کند، زیرا فقط خداوند به تمامی غیبها آگاه است. او به کسی که میخواهد، بینش و معرفت میدهد؛ مانند کسی که دلها را روشن و رازها را آشکار میسازد. این فرآیند با یادآوری خوبیها، وقایع و اخبار همراه است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.