وَ إِلیٰ ثَمُودَ أَخٰاهُمْ صٰالِحاً قٰالَ یٰا قَوْمِ اُعْبُدُوا اَللّٰهَ مٰا لَکُمْ مِنْ إِلٰهٍ غَیْرُهُ هُوَ أَنْشَأَکُمْ مِنَ اَلْأَرْضِ وَ اِسْتَعْمَرَکُمْ فِیهٰا فَاسْتَغْفِرُوهُ ثُمَّ تُوبُوا إِلَیْهِ إِنَّ رَبِّی قَرِیبٌ مُجِیبٌ (۶۱) قٰالُوا یٰا صٰالِحُ قَدْ کُنْتَ فِینٰا مَرْجُوًّا قَبْلَ هٰذٰا أَ تَنْهٰانٰا أَنْ نَعْبُدَ مٰا یَعْبُدُ آبٰاؤُنٰا وَ إِنَّنٰا لَفِی شَکٍّ مِمّٰا تَدْعُونٰا إِلَیْهِ مُرِیبٍ (۶۲) قٰالَ یٰا قَوْمِ أَ رَأَیْتُمْ إِنْ کُنْتُ عَلیٰ بَیِّنَةٍ مِنْ رَبِّی وَ آتٰانِی مِنْهُ رَحْمَةً فَمَنْ یَنْصُرُنِی مِنَ اَللّٰهِ إِنْ عَصَیْتُهُ فَمٰا تَزِیدُونَنِی غَیْرَ تَخْسِیرٍ (۶۳) وَ یٰا قَوْمِ هٰذِهِ نٰاقَةُ اَللّٰهِ لَکُمْ آیَةً فَذَرُوهٰا تَأْکُلْ فِی أَرْضِ اَللّٰهِ وَ لاٰ تَمَسُّوهٰا بِسُوءٍ فَیَأْخُذَکُمْ عَذٰابٌ قَرِیبٌ (۶۴) فَعَقَرُوهٰا فَقٰالَ تَمَتَّعُوا فِی دٰارِکُمْ ثَلاٰثَةَ أَیّٰامٍ ذٰلِکَ وَعْدٌ غَیْرُ مَکْذُوبٍ (۶۵) فَلَمّٰا جٰاءَ أَمْرُنٰا نَجَّیْنٰا صٰالِحاً وَ اَلَّذِینَ آمَنُوا مَعَهُ بِرَحْمَةٍ مِنّٰا وَ مِنْ خِزْیِ یَوْمِئِذٍ إِنَّ رَبَّکَ هُوَ اَلْقَوِیُّ اَلْعَزِیزُ (۶۶) وَ أَخَذَ اَلَّذِینَ ظَلَمُوا اَلصَّیْحَةُ فَأَصْبَحُوا فِی دِیٰارِهِمْ جٰاثِمِینَ (۶۷) کَأَنْ لَمْ یَغْنَوْا فِیهٰا أَلاٰ إِنَّ ثَمُودَ کَفَرُوا رَبَّهُمْ أَلاٰ بُعْداً لِثَمُودَ (۶۸)
و بسوی ثمود برادرشان صالح را گفت ای قوم بپرستید خدا را نیست شما را هیچ خدایی جز او آفرید شما را از زمین و عمر داد شما را در آن پس آمرزش خواهید از او پس بازگشت کنید بسوی او بدرستی که پروردگار من نزدیکست و اجابت کننده است (۶۱) گفتندی ای صالح بدرستی که بودی در ما امید داشته شده پیش از این آیا نهی میکنی ما را از آنکه بپرستیم آنچه را میپرستیدند پدران ما و بدرستی که ما هر آینه در شکیم از آنچه میخوانی ما را بآن که آن شکی بگمان بد اندزنده است (۶۲) گفت ای قوم خبر دهید مرا اگر باشم بر حجتی از پروردگارم و داده باشد مرا از خودش رحمتی پس کیست که یاری کند مرا از خدا اگر نافرمانی کنم او را پس نخواهید افزود مرا جز نسبت زیانکاری (۶۳) و ای قوم این ناقه خدا مر شما را آیتی است پس بگذاریدش بخورد در زمین خدا و مس مکنیدش ببدی پس خواهد گرفت شما را عذابی نزدیک (۶۴) پس پی کردند او را پس گفت زیستن کنید در خانههاتان سه روز این وعدهایست بغیر دروغ (۶۵) پس چون آمد فرمان ما نجات دادیم صالح را و آنان که گرویدند با او برحمتی از ما و از رسوایی آن روز بدرستی که پروردگار تو اوست نیرومند غالب (۶۶) و گرفت آنان را که ستم کردند فریاد مهلک پس گشتند در خانههاشان بر جایماندگان (۶۷) گویا اقامت نداشتند در آن آگاه باشید بدرستی که ثمود کافر شدند بپروردگار خود بدانید هلاک باد مر ثمود را (۶۸)
« در بیان ذکر قوم صالح(ع) »
عادیان بودند ایشان قوم هود
باز صالح بُرد دعوت بر ثمود
زآن أخَاهُم صالِحاً فرمود رب
کو برادر بود با قوم از نسب
گفت یا قَومِ اعبُدُواْ االلهَ مَالَکُم
مِّنْ إلَهٍ غَیرُهُ و اولی لَکُم
غیر از او نبود خدایی کآفرید
مر شما را از زمین اینسان پدید
عمر افزون دادتان با ملک و مال
در زمین هم قوّت و قدر و مجال
پس ز وی خواهید آمرزش شما
سوی او گردید باز از ماسوی
مر خدای من قریب است و مجیب
برده هر امیدواری ز او نصیب
قوم گفتندش که امید صلاح
بر تو ما را بود افزون هم فلاح
پیش از اینکه دعوی پیغمبری
در میان ما کنی یا برتری
بودمان قصد اینکه باشی مستشار
در میان ما به عزّ و اقتدار
ز امر و نهی ات رو نگردانیم باز
باشدت در قوم هر نوع امتیاز
از تو ما گشتیم اینک ناامید
زآنکه بینیمت برون از عقل و دید
نَهیمان آیا نمایی زآنچه بود
پیشۀ آباء ما اندر نمود
زآنچه یعنی می پرستیدند باز
گویی از آن ما نماییم احتراز
هم به تحقیق آنکه ما داریم شک
زآنکه خوانی سوی او ما را تو یک
ما به دین خود نداریم ایچ ریب
تا بر آن گیری تو از ما هیچ عیب
گفت گر باشم من از پروردگار
حجتی را در کمال اعتبار
داده باشد رحمتی از نزد خود
راه تا یابند قومی بی خرد
پس که باشد کو مرا یاری کند
از عذاب حق نگهداری کند
ترک امرش گر نمایم از وجوه
نزد تبلیغ رسالت بر گروه
پس نیفزایید جز تَخْسیر هیچ
بر من از اندیشه های پیچ پیچ
همچنین در باب ناقه گفت راست
قوم را در پند کاین ناقۀ خداست
کرده آن را بر شما حق آیتی
تا مگر گیرید از وی عبرتی
پس گذاریدش خورد تا از گیاه
نوشد آب از چشمه در ارض اِله
نه رسانید ایچ آزاری به وی
زآنکه این ناقۀ حق است و نیک پی
پس کنید ار قصد آزارش عذاب
بر شما آید به نزدیک از شتاب
ناقه را کردند پس پی از تبر
شرح آن گوییم در سورة قمر
بعد عقر ناقه بچۀ او به کوه
رفت و زد سه بانگ از روی ستوه
آن زمان صالح نبود اندر محل
چونکه آمد گشت آگه زآن عمل
گفت میباشید باقی در حیات
تا سه روز و بعد از آن نبود نجات
هیچ در این وعده نبود اختلاف
غیر مکذوب است یعنی بی خلاف
چارشنبه زرد شد رخها چو کاه
پنجشنبه سرخ و در جمعه سیاه
پس چو امر ما در آمد با شتاب
رست صالح با مطیعین از عذاب
رحمتی بود این ز ما که مهتدی
خود به ره گشتند و محفوظ از بدی
وز عذاب آن چنان روزی که بود
جمله رسوایی و خواری بر ثمود
بس توانا باشد آن پروردگار
بر نجات مؤمنان از هر قرار
باز غالب بر هلاک دشمنان
نزد حکمت چون رسد هنگام آن
صیحه ای اهل ستم را برگرفت
که نبود از وی فزونتر در شگفت
در سراها جمله مُردند آن چنان
که نبُد هرگز تو گویی کس در آن
می بدانید اینکه بودندی ثمود
بر خدای خویش کافر در عهود
هم بدانید اینکه از بهر ثمود
هست دوری یعنی از نور وجود
بعد ذکر قوم صالح وآن سقوط
می نماید حق بیان از قوم لوط
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: داستان قوم صالح (علیهالسلام) در قرآن شرح داده شده است. صالح به قومش میگوید که تنها خدا را پرستش کنند و از او آمرزش طلبند، چرا که او نزدیک و پاسخگوی دعاهاست. قوم صالح از این دعوت سرپیچی کرده و به شک و تردید درباره پیام او میپردازند و به عبادت خدایان پدرانشان ادامه میدهند. صالح به آنها هشدار میدهد که اگر به فرمان خدا عمل نکنند، عذابی قریب به آنها خواهد رسید.
او نشانهای از خدا به نام ناقه را معرفی میکند و از قوم میخواهد که به این نشانه آسیب نزنند. متأسفانه، قوم به این دعوت گوش فرا نمیدهند و ناقه را میکشند. صالح سپس به آنها میگوید که میتوانند در خانههایشان سه روز دیگر زندگی کنند و پس از آن عذاب فرا میرسد.
عذاب الهی بر آنها نازل میشود و صالح و مؤمنان نجات مییابند، در حالی که ستمگران به عذاب گرفتار میشوند. در نهایت، داستان نشان میدهد که قوم صالح به خاطر کفر و نافرمانی از پروردگارشان هلاکت میشوند.
هوش مصنوعی: صالح، پیامبر قوم ثمود، به آنها گفت: «ای قوم، خداوند را عبادت کنید؛ جز او خدایی برای شما نیست. اوست که شما را از زمین خلق کرده و در آن سکونت داده است. از او طلب آمرزش کنید و به او بازگردید. خداوند من نزدیک است و دعای شما را اجابت میکند.» اما آنها به صالح پاسخ دادند: «تو که قبل از این میان ما مورد احترام بودی، آیا حالا ما را از عبادت آنچه پدرانمان میپرستیدند نهی میکنی؟ ما در مورد دعوت تو به شک هستیم.» صالح گفت: «آیا شما فکر کردهاید که اگر من بر دلیلی از جانب پروردگارم باشم و از او رحمتی دریافت کردهام، چه کسی میتواند در برابر خداوند از من حمایت کند اگر او را نافرمانی کنم؟ شما جز ضرر به من چیزی نخواهید افزود. ای قوم، این شتر خداوند نشانهای برای شماست. اجازه دهید او در زمین خدا تغذیه کند و به او آسیب نزنید، که در این صورت عذاب نزدیکی به شما خواهد رسید.» اما آنها شتر را کشتند. صالح به آنها گفت: «از این پس سه روز در خانههای خود خوش بگذرانید. این وعدهای است که دروغین نیست.» وقتی فرمان ما رسید، صالح و کسانی که با او ایمان آورده بودند را به رحمت خود نجات دادیم و از خفت آن روز حفظ کردیم. خداوند قوی و عزیز است. اما کسانی که ظلم کردند، با صدایی سهمگین گرفته شدند و صبحگاه در خانههایشان به صورت درجا نشسته بودند، گویی هرگز در آنجا سکونت نداشتند. آگاه باشید، قوم ثمود به پروردگارشان کافر شدند. پس دور باشند ثمود!
هوش مصنوعی: به سوی قوم ثمود، پیامبرشان صالح گفت: «ای قوم، خدا را پرستش کنید؛ هیچ خداوندی جز او نیست. او شما را از خاک آفرید و به شما زندگی بخشید. حال بیایید از او طلب forgiveness کنید و به سوی او بازگردید. پروردگار من نزدیک است و دعای بندگانش را پاسخ میدهد.» آنها گفتند: «ای صالح، آیا تو به ما امید دادی که قبل از این چنین بودی؟ آیا نمیخواهی ما را از پرستش خدایان پدرانمان برحذر کنی؟ ما از آنچه تو میگویی در تردید هستیم و این شک در ما بدی را به وجود آورده است.» صالح پاسخ داد: «به من بگویید، اگر من بر حجتی از پروردگارم باشم و رحمتی از جانب او به من داده شده باشد، چه کسی میتواند من را در برابر خدا یاری کند اگر او را نافرمانی کنم؟ من جز ضرر و زیان بر خودم نخواهم افزود.» و به قومش گفت: «این شتری از طرف خدا برای شما نشانهای است. بگذارید در زمین خدا بچرد و به آن آسیبی نرسانید که عذابی نزدیک به شما نخواهند داد.» آنها به او گوش ندادند و در نهایت صالح گفت: «سه روز در خانههای خود زندگی کنید، این وعدهای است که دروغ نیست.» وقتی فرمان ما آمد، صالح و پیروانش را با رحمت خود نجات دادیم و آنها را از ذلت آن روز حفظ کردیم. ولی کسانی که ظلم کردند را با فریادی هلاککننده گرفتار کردیم و در خانههایشان باقی ماندند. گویی هیچوقت در آنجا زندگی نکردهاند. بدانید که قوم ثمود به پروردگار خود کافر شدند و هلاکت بر قوم ثمود باد.
هوش مصنوعی: در مورد قوم صالح(ع)، گفته شده است که این قوم به پیامبری او ایمان نیاوردند و به هدایتهای او توجه نکردند. صالح(ع) به آنها هشدار داد که اگر به خدا پرستش نکنند و از گناه دست برندارند، عذاب الهی بر آنها نازل خواهد شد. با این حال، آنها همچنان به کارهای نادرست خود ادامه دادند و نشانههای خدا را نادیده گرفتند، در نتیجه به عذاب الهی مبتلا شدند.
هوش مصنوعی: این افراد عادی و معمولی بودند، اما قوم هود به دعوت صالح پاسخ دادند و به سوی قوم ثمود رفتند.
هوش مصنوعی: در این بیت اشاره شده که خداوند به برادر خود صالح اشاره میکند و میفرماید که او از نظر نسب با قوم خود مرتبط بود.
هوش مصنوعی: ای قوم، خدا را بپرستید. هیچ خدای دیگری به جز او برای شما وجود ندارد و این برای شما بهتر است.
هوش مصنوعی: جز او، هیچ خدایی وجود ندارد که شما را از زمین به این صورت آفریده باشد.
هوش مصنوعی: زندگی شما با داشتن قدرت و ثروت در زمین بیشتر شده است و این به شما فرصت و جایگاه بهتری داده است.
هوش مصنوعی: پس از او طلب آمرزش کنید و به سمت او بازگردید، نه به دیگران.
هوش مصنوعی: خدای من نزدیک و پاسخدهنده است و هر کسی که به او امید ببندد، به آرزوی خود میرسد.
هوش مصنوعی: مردم به او گفتند که ما امید زیادی به بهبودی و اصلاح تو داریم، چرا که در این صورت خوشبختی ما نیز افزایش مییابد.
هوش مصنوعی: قبل از اینکه به ما بگویی که پیامبر هستی یا اینکه برتری داری، باید بیشتر فکر کنی.
هوش مصنوعی: ما تصمیم داشتیم که تو را به عنوان مشاور و ناظر با قدرت و احترام در میان خود داشته باشیم.
هوش مصنوعی: ما از دستورات و نهیهای تو روی نخواهیم گرداند، زیرا این موضوع باعث میشود که در میان قوممان هر نوع امتیازی وجود داشته باشد.
هوش مصنوعی: ما از تو ناامید شدهایم، زیرا تو را فراتر از عقل و درک خود میبینیم.
هوش مصنوعی: آیا میتوانی چیزی از آنچه که پدران ما انجام میدادند، به ما نشان دهی؟
هوش مصنوعی: از آنچه که به عنوان معبود مورد پرستش قرار گرفته، دوری میجوییم و از آن به طور کلی فاصله میگیریم.
هوش مصنوعی: ما به خوبی میدانیم که شک و تردیدی وجود ندارد؛ زیرا هرگاه به سوی او میرویم، تو ما را به خواندن و دعوت به نزدیک شدن هدایت میکنی.
هوش مصنوعی: ما دربارهی باور خود هیچ تردیدی نداریم، و اگر تو بخواهی، نمیتوانی از ما هیچ ایرادی بگیری.
هوش مصنوعی: گفت اگر من از جانب خدای خود مدرکی معتبر داشته باشم، در آن وقت در کمال اعتبار خواهم بود.
هوش مصنوعی: رحمت و لطفی از جانب خداوند نازل شده تا گروهی نادان بتوانند راه درستی را پیدا کنند.
هوش مصنوعی: پس کیست که به من کمک کند و از عذاب خداوند مرا حفظ کند؟
هوش مصنوعی: اگر از دستورات او سرپیچی کنم، در زمینه تبلیغ رسالت او برای مردم چه میشود؟
هوش مصنوعی: پس از افکار و اندیشههای پیچیده خود چیزی جز ضرر و زیان برای من نیاورید.
هوش مصنوعی: در مورد شتر هم گفته میشود که به قوم آموزش میدهد که این شتر، نشانهای از خود خداوند است و باید به آن توجه و احترام ویژهای داشته باشند.
هوش مصنوعی: خدای تعالی آن نشانه را برای شما قرار داده است تا شاید از آن درس بگیرید و پند بگیرید.
هوش مصنوعی: پس او را بگذارید تا از گیاه بخورد و از چشمه آب بنوشد و در زمین خدا زندگی کند.
هوش مصنوعی: هیچ آسیبی به او نرسید، زیرا او از آنچه درست و حق است برخودار است و دارای نیکو سیرتی است.
هوش مصنوعی: اگر قصد آزار او را داشته باشید، عذابی بر شما نازل خواهد شد و این عذاب به سرعت به شما خواهد رسید.
هوش مصنوعی: پس از اینکه شتر را با چاقو بریدند، داستان آن را در سوره قمر توضیح خواهیم داد.
هوش مصنوعی: پس از اینکه شتر بچهاش خسته و ناامید به کوه رفت، سه بار فریاد زد.
هوش مصنوعی: در آن زمان که انسانها صالح و نیکوکار نبودند، به محض اینکه از وضعیت خود و اعمالشان آگاه شدند، تغییر کردند.
هوش مصنوعی: گفتند که تا سه روز دیگر زنده خواهید بود و بعد از آن راه نجاتی نخواهد بود.
هوش مصنوعی: در این وعده، هیچ گونه اختلافی وجود ندارد و همه چیز درست و راست است.
هوش مصنوعی: در روز چهارشنبه، صورتها رنگ زرد به خود میگیرند، در پنجشنبه چهرهها قرمز میشود و در روز جمعه، همه چیز به رنگ سیاه درمیآید.
هوش مصنوعی: زمانی که فرمان ما به سرعت به وقوع پیوست، نیکان و افراد مطیع از عذاب نجات پیدا کردند.
هوش مصنوعی: این لطفی بود از سوی ما که هدایتیافتگان به راه راست راه پیدا کردند و از بدیها محافظت شدند.
هوش مصنوعی: در روز عذابی که برای قوم ثمود فرارسید، همه آنها به خواری و رسوایی دچار شدند.
هوش مصنوعی: پروردگار قادر است مؤمنان را از هر مشکلی نجات دهد.
هوش مصنوعی: هرگاه زمان تصمیمگیری فرا رسد، حکمت برتری بر نابودی دشمنان به دست میآورد.
هوش مصنوعی: فریادی از سوی اهل ظلم بلند شد که هیچ چیز دیگر نمیتوانست بیشتر از آن تعجبآور باشد.
هوش مصنوعی: در همه خانهها مردم مردهاند بهگونهای که گویا هرگز کسی در آنجا نبوده است.
هوش مصنوعی: قوم ثمود که به قدرت و عظمت خالق خود آگاه بودند، در طول تاریخ خود به کفر و نافرمانی از او دست زدند.
هوش مصنوعی: همهتان از این موضوع آگاه باشید که دوری از نعمتها و روشنایی وجود به خاطر گناهانی است که قوم ثمود مرتکب شدهاند.
هوش مصنوعی: پس از یادآوری داستان قوم صالح، حقیقت روایت درباره قوم لوط به گونهای نمایان میشود که نشاندهنده سقوط و نابودی آنهاست.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.