گدا که بر سر راه بخیل می آید
چو پشه ای است که در چشم پیل می آید
هر که عاقبت کار این جهان را دید
عزیز مصر به چشمش ذلیل می آید
خطا مکن نظر از مطلبی که داری پیش
به پیشواز تو گر جبرئیل می آید
بنای کلبهٔ ویرانه ام چنان شد محو
که سیل غم به هزاران دلیل می آید
برای رزق، سعیدا مرو ز جا هرگز
که قسمت تو کثیر و قلیل می آید
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این شعر به توصیف وضعیتی اجتماعی و انسانی میپردازد. شاعر با استفاده از تصاویر آمیخته به کنایه، به ضعیف بودن جایگاه گدا و بیاعتنایی بخیلها اشاره میکند و میگوید که برخی افراد، مانند عزیز مصر، در واقعیت ممکن است ذلیل به نظر برسند. همچنین، شاعر هشدار میدهد که در پی مسائلی که از نظر خود مهم جلوه میکنند نباید از حقیقت غافل شویم. او به غمها و مشکلات زندگی اشاره میکند و در نهایت میگوید که برای رسیدن به روزی خوش باید در جایی که مقدر شدهایم بمانیم و نباید از آن دور شویم. این شعر به بررسی عواقب نادیده گرفتن تقدیر و واقعیتهای زندگی میپردازد.
هوش مصنوعی: کسی که در هنگام نیاز به دیگران مراجعه میکند، ممکن است برای افراد تنگ نظر، به اندازهی یک پشه آزاردهنده به نظر برسد که به موجود بزرگی مثل فیل نزدیک شده است. در واقع، او برای شخص بخیل اهمیت چندانی ندارد و به چشمش ناچیز و بیارزش میآید.
هوش مصنوعی: هر کس که به پایان کارهای این دنیا توجه کند، برایش مقام و عزیز بودن یوسف در مصر، کم ارزش و ذلیل به نظر میرسد.
هوش مصنوعی: هرگز اشتباه نکن که به چیزی که پیش رو داری، بیتوجه باشی؛ حتی اگر فرشتهای همچون جبرئیل به سراغت بیاید.
هوش مصنوعی: کلبهٔ ویرانهام به قدری دچار خرابی و فرسودگی شده که مانند سیل غم، شرایط و مشکلات به هزاران دلیل به سراغم میآید.
هوش مصنوعی: برای تأمین روزیات هرگز از مکان خودت حرکت نکن، زیرا روزی تو در خوبی و بدی، در هر مقدار که باشد، به سمت تو خواهد آمد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.