بخش ۴۳ - زکی شیرازی علیه الرّحمة
و هُوَ شیخ عبداللّه بن ابی تراب بن بهرام بن زکی بن عبداللّه بیجزلست. از فحول فضلا و عدول حکما و اکمل عرفای عهد خود بوده. قاضی ناصر الدین بیضاوی و قطب الدین علامه و ابوالنجّاش ظهیر الدّین عبدالرّحمن برغش تحصیل فضایل در خدمت آن جناب نمودهاند. و در رسالة الابرار فی الاخبار الاخیار آمده که او معلم و استاد جمیع فضلا و تمام علمای آن زمان بوده. قاضی بیضاوی از کرامت او نقل کرده که وی بعد ازوفات زنده شد و فتوی علمای مصر را جواب نوشته، باز درگذشت و بِناءً عَلَیْهِ وی را ذوالموتین لقب کردهاند. قَدْوَقَعَ هذاالأَمْرُ فی سَنةِ سَبْعٍ و سَبْعِیْنَ و سِتَّمائةٍ. العِلْمُ عِنْدَاللّهِ وَالْعُهْدَةُ عَلَی الرّاوِی. گاهی شعر میفرموده. این رباعی به نام اوست:
در عالم بی وفا دویدیدم بسی
بیچارهتر از خویش ندیدیم کسی
تازانهٔ روزگار خوردیم به دهر
از دستِ دلِ خویش نه از دست خسی
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: شیخ عبدالله بن ابی تراب یکی از بزرگترین فضلا و عالمان دوران خود بود که قاضی ناصر الدین بیضاوی و دیگر عالمان معروف زیر نظر او تحصیل کردند. او به عنوان معلم همه فضلا و علمای زمان شناخته میشد. قاضی بیضاوی نیز داستانی از کرامت او نقل کرده است که پس از وفات، دوباره زنده شده و به سوالات علمی پاسخ داده، و از این رو به ذوالموتین مشهور شده است. او همچنین شاعر بوده و شعری در وصف بی وفایی دنیا سروده است.
هوش مصنوعی: شیخ عبداللّه بن ابی تراب از شخصیتهای برجسته زمان خود بود که به عنوان فاضل و عالم شناخته میشد. بزرگان علمی مانند قاضی ناصر الدین بیضاوی و علامه قطب الدین به یادگیری از او پرداختهاند. در آثار مختلف نیز به عنوان استاد تمامی فاضلان و علمای آن زمان معرفی شده است. قاضی بیضاوی داستانی از کرامت او نقل کرده که پس از وفات به زندگی برگشت و به سوالات علمای مصر پاسخ داد و سپس دوباره درگذشت. از آن زمان به او لقب "ذوالموتین" دادهاند. وی در سال ۷۷۶ هجری قمری این تجربه را داشته است و گاهی هم به شعر سرایی میپرداخته است.
هوش مصنوعی: در این دنیا، خیلی تلاش کردم و دیدم که هیچ کس به اندازه خودم به بیچارگی و سختی نیفتاده است.
هوش مصنوعی: ما در این روزگار چنان ضربهای خوردیم که ناشی از اشتباهات خودمان بود، نه به خاطر کسی دیگر.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.