بخش ۸۹ - صدر الدین قونیوی رومی
و هو ابوالمعالی محمدبن اسحق ابن محمدبن یوسف بن علی القوینی. از مشاهیر علمایِ عظام و از اکابر عرفایِ والامقام بوده و او را جناب شیخ محی الدین عربی تربیت فرموده. مولانا جلال الدین رومی را با وی کمال وداد و اتحاد میبود. چنانکه روزی مولوی به محفل آن جناب وارد شد. وی بنا بر تعظیم مسند خود را به مولوی بازگذاشت و خود به کنار رفت. مولوی بر مسند شیخ ننشست. او گفت چرا بر روی مسند ننشستی. مولوی گفت: خدا را چه جواب دهم که بر سجّادهٔ تو نشینم. جناب شیخ سجاده را به دور افکند. گفت سجادهای که ترا نشاید. ما را نیز نشاید. باری در میانهٔ او و خواجه نصیرالدین طوسی علیه الرحمه اسئله واجوبه واقع شد و خواجه او را تمجید کرده. صورت مکتوبات ایشان وقتی دیده شده. خواجه کمال احترام به وی فرموده. آن جناب را در علوم به تخصیص در تصوف و حقایق تصانیف پسندیده است. از جمله تبصرة المبتدی و تذکرة المنتهی و شرح تعرّف و شرح رسالهٔ موسوم به شجرهٔ نعمانیّه، که شیخ وی در دولت عثمانیه تصنیف فرموده تحریر نموده. مفتاح الغیب و نصوص و نفحات الهیه و غیر اینها متعدد است. بالجمله این رباعی منسوب به آن جناب است:
رباعی
آن نیست رهِ وصل که انگاشتهایم
وان نیست جهان جان که پنداشتهایم
آن چشمه که خضر خورده زو آب حیات
در خانهٔ ماست لیک انباشتهایم
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: ابوالمعالی محمد بن اسحاق ابن محمد، یکی از علمای بزرگ و عرفای برجسته است که توسط شیخ محی الدین عربی تربیت شده است. او ارتباط نزدیکی با مولانا جلال الدین رومی داشت. روایت شده که روزی مولانا به محفل شیخ وارد شد و شیخ به او احترام گذاشت و مسند خود را برایش باز کرد. اما مولانا نپذیرفت و گفت که نمیتواند بر سجاده او بنشیند. شیخ نیز گفته که سجادهای که شایستهٔ من نیست، شایستهٔ تو هم نیست. همچنین، او با خواجه نصیرالدین طوسی نیز ارتباط داشت و مورد تمجید قرار گرفت. آثار مهمی از او در زمینهٔ تصوف و ادبیات شامل "تبصرة المبتدی"، "تذکرة المنتهی" و "مفتح الغیب" وجود دارد. در نهایت، یک رباعی زیبایی به او نسبت داده شده که به عمق مفاهیم عرفانی اشاره دارد.
هوش مصنوعی: ابوالمعالی محمد بن اسحق، که از علمای بزرگ و عارفان برجسته به شمار میرود، تحت تربیت شیخ محی الدین عربی رشد کرده است. او رابطه نزدیک و عمیقی با مولانا جلال الدین رومی داشت. روزی مولانا به محفل او رفت و شیخ به احترام وی، مسند خود را برای او خالی کرد و کنار رفت. اما مولانا بر مسند ننشست و گفت که نمیتواند بر سجادهای که مربوط به اوست، بنشیند. شیخ هم سجاده را به دور انداخت و گفت که سجادهای که شایسته تو باشد، برای ما نیز شایسته نیست. همچنین میان او و خواجه نصیرالدین طوسی بحث و تبادل نظرهایی صورت گرفت و خواجه به احترام او پرداخته و مکتوباتشان مورد توجه قرار گرفته است. او در علوم بهخصوص در تصوف و آثار ادبی نظیر "تبصرة المبتدی"، "تذکرة المنتهی"، "شرح تعرّف" و "شجرهٔ نعمانیّه" معروف است. آثار متعددی نیز به او نسبت داده شده است.
هوش مصنوعی: این مسیر وصلی که تصور کردهایم، واقعی نیست و این دنیا و حقیقت زندگی که فکر میکنیم، آنگونه که ما میپنداریم نیست.
هوش مصنوعی: آب حیات که خضر به آن دست یافته، در خانهٔ ما وجود دارد، اما ما آن را نادیده گرفته و کنار گذاشتهایم.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.