بخش ۷ - گلبن پنجم در تعریف انسان کامل و سلسلهٔ اهل طریقت
پوشیده نماند که انسان کامل را به اسامی مختلفه میخوانند و ازوجهی و مناسبتی مسمی به اسمی مینمایند. چون از عالم حقایق و دقایق خبر میرساند لهذا گاهی جبرئیلش گویند و چون از معارف و مکارم به طالبان، رزق بخش است، میکائیلش نامند و چون مریدان را از معاد و بازگشت آگاه میکند، اسرافیلش خوانند و چون قطع تعلق نفس اماره از شهوات جسمانی نماید، عزرائیلش دانند. آدمش گویند که معلم طالبان راه هدی است و نوحش گویند کهنجات دهنده از طوفان بلاست. ابراهیمش خوانند چرا که ازنار هستی گذشته و نمرود خویش را کشته و خلیل حضرت حق گشته. او را موسی نیز گفتهاند که فرعون هستی را به نیل نیستی غرق نموده و در طور قربت اللّه در مناجات است و نیز خضر نام کردهاند که آب حیوان عالم لدنی خورده و به حیات جاودانی پی برده و نیز الیاس لقب نهادهاند که غریق بحر ضلالت را به ساحل نجات، دلالت مینماید.
داوود زمان نیز میگویند زیرا که جالوت نفس را به قتل رسانیده و خلیفة اللّه شده. لقمان نیز گویند زیرا که حکیم الهی است و او را بر حقیقت اشیاء آگاهی است. افلاطون نیز نامند زیرا که طبیب نفوس و در تشخیص امراض باطنی مانند جالینوس است. سلیمان وار زبان مرغان داند، عیسی کردار مرده را زنده گرداند. امامش نیز گویند زیرا که پیشوای مقتدیان طریقت است و اهل طاعت و عبادت حقیقی مقلدان و پیروان اویند. و جام جهان نمایش نیز خوانند چرا که اسرار هستی در او پیدا و کمابیش عالم کون و فسادبر رأی صایبش هویدا است و اکسیر اعظمش گویند چرا که اکسیروار وجودش کمیاب و نحاس قلب اهل حواس از مساسش زرناب است. گوگرد احمرش نیز خوانند که وجدان وجودش مشکل و طالبان کیمیای معرفت را از عدم تحصیلش خون در دل است. هادیاش لقب کردهاند که گم گشتگان فیافی بی خبری و غفلت را به شهرستان دانایی و آگاهی هدایت میکند. مهدیاش نام نهادهاند که دجال جهل و شهوت را گردن میزند. مولوی:
مهدی و هادی وی است ای راه جو
هم نهان و هم نشسته پیش رو
حاصل که هر طایفه و قومی به وجهی و اعتباری انسان کامل را به نامی میخوانند که مقصود ایشان را زبان دانان میدانند. مانند اسامی مذکور و غیر آن، چون قطب وولی و غوث و خلیفهٔخدا و صاحب زمان و شیخ و پیشوا و دانا و بالغ و مکمل و کامل و آئینهٔ گیتی نما و تریاق فاروق و عادل و یگانهٔ عصر و ساقی دوران و الی غیر ذلک.
عربیه
عِبارَاتُنا شَتَّی وَحُسْنُکَ واحِدٌ
وَکُلٍّ إِلَی ذاکَ الجَمالِ یُشِیْرٌ
و دانایان را واضح است که تعدد اسماء، باعث تعدد مسمای واحد نخواهد گردید:
بیت
نام یکی اگر یکی صد نهی ای عزیز من
صد نشود حقیقتش یک بود و به نام صد
و نیز اهل سلوک را هر وقتی بر وفق تقاضای حال و ظهور صفات کمال نامی است. چنانکه تا به شیخی نرسیده و در طلب آن است، او را طالب گویند و چون ابتدای معرفت است و هنوز در جهد و سعی است، او را سالک نامندو چون کششی به مطلوب حقیقی به هم رسانیده، او را مجذوب خوانند و چون بینشی یافته اورا صاحب سر دانند و چون به ذکر مشتغل است، او را ذاکر شمارند و چون تصفیه کرده او را صوفی دانند. چون این معنی معلوم شد بدانکه آنچه اکابر و اعاظم طریقت بر آن رفته است و در آن قول اتفاق دارند این است که باید اجازهٔ ذکر از شیخ کامل که سلسلهٔ اجازهاش نفس به نفس وید به ید به امام(ص) منتهی شود، گرفت. وبه اذن او چنان که امر مینماید، مشغول شد. که در این طریقه تأثیر ذکر اقوی و به وصول مطلوب اقرب است و بعضی به مرتبهٔ تأکید کلی رسانیدهاند و از خلاف این قاعده رو گردانیدهاند.
چنانکه شیخ رکن الدین علاء الدولهٔ سمنانی گفته: که اگر آنچه از کرامات و خوارق عادات که از تمام اولیا ظاهر شده ازمردی ظهور یابد و سلسلهٔ او به یکی از ائمهٔ معصومین صلوات اللّه علیهم اجمعین منتهی نشود، اعتماد را نشاید که آن امری شیطانی است و دلیل ایشان بر حقیت سلسلهٔ طریقت وصدور آن از امامؑدر کتب ایشان مفصلاً مسطور است و تنقیح آن کردهاند. من جمله حدیث حضرت امام جعفرؑمؤید این مدعا است. قال امام جعفر الصادقؑاِنَّ سِرَّنا هُوَ الحَقُّ وحَقُّ الْحَقِّ وَهُوَ الظّاهِرُ و باطِنُ الظاهِرِ و باطِنُ الباطِنِ وَهُوَ السِّرُّ وَسِرٌّ مُستَسرٌّ مُقَنَّعٌ بِسِرٍّ وَمَنْهَتَکَهُ أَذَلَّهُ اللّهُ. ایضاً قالؑاِنَّ عندَنا واللّهِ سِراً مِن سِرِّ اللّهِ وَعِلْماً مِنْعِلْمِ اللّهِ واللّهِ ما یَحْتُمِلُهُ مَلَکٌ مُقَرَّبٌ ولانَبیٌّ مُرْسَلٌولامِؤمِنٌ اِمْتَحَنَ اللّهُ قَلْبَهُ لِلْإیمانِ. ایضاً قالَؑاِنَّ عِنْدَنَا سِرّاً لِلّهِ و عِلْماً مِنْعِلْمِ اللّهِ أَمَرَنَا اللّهُ بِتَبْلِیغِهِ. جناب سید سند سید حیدر آملی و بسی از محققین تحقیق فرمودهاند که حدیث اول و دویم در علم امامت است و آن از ائمهؑتعدی نکرده و حدیث سیم اشاره است به علم سلوک و ذکر و فکر و همین علم است که اصحاب کبار مانند سلمان و جندب و دیگران از صادقان داشتهاند و ابویزید بسطامی از حضرت صادقؑو کمیل بن زیاد نخعی از امیرالمؤمنینؑو ابراهیم ادهم از امام زین العابدین و شیخ معروف کرخی از امام رضا علیهم التَّحیّة و الثناء تحصیل این علم کردهاند و دیگران از ایشان الی آخر و این طریقه را سلسله، نام کردهاند و مخفی نیست که چهار سلسله به واسطهٔ چهار ولی از چهار امام چنان که اشارت شد، صادر شده و هر یک از این سلاسل شعبهها به هم رسانیده و به نام بزرگی از اولیا، مشهور آمده و سلسلهٔ معروفی که منسوب است به امام هشتم آن را به سبب تعدد شعبهها که از آن زاییده، ام السلاسل نام کردهاند و شعبهای از آن به نام سید محمد نوربخش قدس سره، نوربخشیه، شعبهای به نام سید نعمت اللّه کرمانی، نعمت اللهیه و شعبهای به نام خواجهٔ نقشبند، نقشبندیه و شعبهای به نام خواجه معین الدین چشتی، چشتیه و علی هذا القیاس. لهذا در این تذکره در ضمن حال هر شیخی از سلاسل چنان که در میان ایشان رسم است به طریق اختصار ذکر سلسلهٔ ارادت ایشان شده. ولی بعضی دیوانگان این سلسله را گسسته و نامقید گردیده، میگویند که از سلسله هیچ کس به جایی نرسد و الْعِلْمُ عِنْدَ اللّهِ.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن درباره "انسان کامل" و نامهای مختلفی است که به او اطلاق میشود، مانند جبرییل، میکاییل، عزراییل، و غیره. هر کدام از این اسامی به مناسبت و ویژگی خاصی از انسان کامل اشاره دارد. متن به ویژه تأکید میکند که انسان کامل به عنوان هادی، امام، و پیشوای معنوی برای افراد مختلف شناخته میشود و هر گروهی او را به نامی خاص میسازد بر اساس ویژگیها و صفات او.
همچنین، متن به اهمیت تسلسل در علوم معنوی و طریقت اشاره دارد و میگوید که برای دریافت علم و معرفت باید از شیخ کامل اجازه گرفت. این شیخ باید سلسلهاش به یکی از امامان معصوم برسد و بدون این ارتباط، علم به عنوان امری شیطانی تلقی میشود. در نهایت، متن به چهار سلسله مهم در طریقت اشاره میکند و نام برخی از بزرگان و شاخههای این سلسلهها را ذکر میکند.
هوش مصنوعی: انسان کامل به نامهای مختلف شناخته میشود و هر نام به دلیل خاصی انتخاب شده است. او به عنوان جبرئیل معرفی میشود زیرا به حقایق عمیق دسترسی دارد. وقتی که به افراد علم و فضائل میآموزد، به میکائیل تشبیه میشود زیرا رزق معنوی به آنها میدهد. در زمانهایی که مریدان را به یاد معاد و بازگشت از آن آگاه میکند، به اسرافیل نامیده میشود. اگر از وابستگیهای نفس اماره و شهوات دنیا رها سازد، به عزرائیل تشبیه میشود. او به عنوان معلم راه هدایت شناخته میشود و به عنوان نجاتدهنده از طوفان بلاها به نوح تشبیه شده است. همچنین به ابراهیم نسبت داده میشود، زیرا از آتش دنیا گذشته و به دوست خدا تبدیل شده است. او موسی نیز نامیده میشود چون فرعون دنیا را به نیستی میکشاند و در حالات قرب به خداوند مناجات میکند. نام خضر نیز به او اختصاص یافته چرا که به کسانی که در گمراهی غرق شدهاند، راه نجات را نشان میدهد.
هوش مصنوعی: داوود گفته میشود زیرا جالوت را شکست داده و جان خود را نجات داده است. لقمان به دلیل حکمت و آگاهی از واقعیتها مورد توجه قرار گرفته است. افلاطون به عنوان طبیب روحها شناخته میشود و در تشخیص بیماریهای ذهنی مانند جالینوس مهارت دارد. سلیمان توانایی فهم زبان پرندگان را دارد و عیسی قادر به زنده کردن مردگان بوده است. او همچنین به عنوان امام شناخته میشود زیرا رهبری پیروان راه حق را بر عهده دارد و کسانی که در طاعت و عبادت واقعی هستند، پیرو او هستند. جام جهاننما به این دلیل نامیده میشود که اسرار وجود در آن روشن است و جنبههای عالم در آن نمایان میگردد. اکسیر اعظم نیز به خاطر نادر بودن وجودش و تأثیر عمیقش بر دل انسانها به این نام شناخته میشود. گوگرد احمر به دلیل دشواری در دستیابی به وجود او و تأثیر عمیقی که بر جویندگان معرفت دارد، این لقب را به خود اختصاص داده است. او همچنین هادی خوانده میشود چون گمگشتگان را به سوی آگاهی و دانایی هدایت میکند و مهدی نامیده میشود زیرا جهل و شهوت را از بین میبرد.
هوش مصنوعی: مهدی و هادی همان کسی است که ای جوینده راه، او هم در پنهان است و هم در جلو دیده میشود.
هوش مصنوعی: هر طایفه و قومی به نحوی، انسان کامل را با نامی خاص میشناسد که برای آنان معانی ویژهای دارد. این نامها شامل عناوینی مانند قطب، ولی، غوث، خلیفه خدا، صاحب زمان، شیخ، پیشوا، دانا، بالغ، مکمل، آئینه گیتینما، تریاق، فاروق، عادل، یگانه عصر، ساقی دوران و غیره میباشد.
هوش مصنوعی: عبارات ما متفاوت و گوناگون است، اما زیبایی تو یکتاست و همهٔ آنها به سوی آن زیبایی اشاره دارند.
هوش مصنوعی: برای دانایان روشن است که داشتن نامهای مختلف برای یک چیز، به معنای داشتن چندین وجود مستقل از آن چیز نخواهد بود.
هوش مصنوعی: اگر بخواهی نام یک نفر را صد بار بگویی، عزیز من، این به حقیقت او تغییری نمیدهد و او همچنان یک نفر خواهد بود، نه صد نفر.
هوش مصنوعی: اهل سلوک در مراحل مختلفی قرار دارند که به نیاز و ویژگیهای آنها بستگی دارد. تا زمانی که فرد به مقام شیخی نرسیده و در جستجوی آن است، او را طالب مینامند. در ابتداییترین مرحلهای که در تلاش و کوشش به سر میبرد، تحت عنوان سالک معرفی میشود. وقتی که او به خواسته واقعی خود نزدیک میشود، مجذوب خوانده میشود و زمانی که بینش خاصی در او ایجاد میشود، به عنوان صاحب سر شناخته میشود. اگر او در ذکر و یاد خدا مشغول شود، ذاکر نام میگیرد و در صورتی که خود را پاکسازی کرده باشد، به صوفی تغییر نام پیدا میکند. در این میان، بزرگان و استادان طریقت بر این نکته توافق دارند که باید اجازه ذکر را از یک شیخ کامل که سلسلهاش به پیامبر(ص) منتهی میشود، دریافت کند و بر اساس دستورات او عمل کند. زیرا در این مسیر، اثر ذکر قویتر و رسیدن به هدف نزدیکتر است و برخی به درجههای بالاتری از تأکید رسیدهاند و از هر گونه انحراف از این قاعده پرهیز کردهاند.
هوش مصنوعی: شیخ رکنالدین علاءالدوله سمنانی بیان میکند اگر فردی از اولیا دارای کرامات و خوارق عادات باشد اما نسبت او به یکی از ائمه معصومین متصل نشود، نباید به او اعتماد کرد چون این امر میتواند شیطانی باشد. او تأکید دارد که حقانیت سلسلههای طریقت و ارتباط آنها با امامان معصوم در متون دینی به تفصیل توضیح داده شده است. همچنین، امام جعفر صادق (ع) در سخنانش به اهمیت این اسرار و علم اشاره کرده و میگوید که این معلومات خیلی مهم است و هیچ موجود مقرب یا نبوتی توان درک آن را ندارد. در ادامه، اشاره شده که این علم در بین برخی از اولیا مانند سلمان، ابویزید بسطامی و دیگران نقل شده و به چهار سلسله مرتبط به چهار ولی از چهار امام منتهی شده است. هر یک از این سلسلهها به فرقههای مختلفی تقسیم شده و به نامهای مختلف شناخته شدهاند. در این متن به اختصار به احوال و سلسلههای این صوفیان اشاره شده اما برخی از افراد با دیدی نادرست ادعا میکنند که هیچکس از این سلسلهها به جایی نمیرسد و علم تنها در نزد خداست.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی آهنگهایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 شما حاشیه بگذارید ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.