رضاقلی خان هدایت
»
تذکرهٔ ریاض العارفین
»
روضهٔ اول در نگارش احوال مشایخ و عارفین
»
بخش ۳۵ - بیدل دهلوی
نام شریفش مولانا عبدالقادر و نظیرش در عهد خود نادر. در آغاز شباب ازملازمت استعفا گزیده و در زاویهٔ خمول خزیده. به ترک و تجرید کوشید و بادهٔ توحید و معرفت نوشید. مرجع اهل کمال و ملجأ ارباب حال. در تحقیق یگانه و در تجرید مسلم اهل زمانه. مثنوی موسوم به محیط اعظم به زبان درویشان به بحر تقارب تخمیناً به قدر سه هزار بیت از ایشان دیده شده و دیوان مبسوطی نیز دارد. وفاتش در سنهٔ ۱۳۰۳ و این ابیات از آن جناب است:
مِنْغزلیاته
مقصد از هستی ما رنج و غم و آزار بود
ورنه در کنج عدم آسودگی بسیار بود
با که گویم ور بگویم کیست تا باور کند
کان پریرویی که من دیوانهٔ اویم منم
٭٭٭
آن کس که رموزدان چند و چون است
داند کابلیس از چه ره مطعون است
آری هر کس که حضرت انسان را
مسجود نداند به یقین ملعون است
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: مولانا عبدالقادر، شاعری برجسته و عارف اهل زمانه خود، در آغاز جوانی از زندگی اجتماعی کنارهگیری کرد و به دنبال تجرد و معرفت رفت. او به عنوان مرجعی برای اهل کمال شناخته میشود و مثنویای با عنوان "محیط اعظم" به زبان درویشان دارد که شامل حدود سه هزار بیت است. وی همچنین دیوانی بزرگ دارد و در سال ۱۳۰۳ درگذشت. شعرهای او عاطفی و ژرفاند و به مسایل انسانی و معنوی میپردازد. برخی ابیات از او نشاندهنده کنجکاوی و عمیق بودن نگاه او به حیات و انسانیت است.
هوش مصنوعی: مولانا عبدالقادر نامی والا و در زمان خود بینظیر بود. در آغاز جوانی از فعالیتهای اجتماعی کنارهگیری کرد و به گوشهای از غفلت رفت. او به ترک دنیا و کنارهگیری از آن پرداخت و به درک عمیق توحید و معرفت پرداخت. او مرجع افرادی بود که در سیر و سلوک به کمال رسیده بودند و پناهگاهی برای کسانی که در حالتهای معنوی خود به دنبال راهنمایی بودند، بود. او در پی شناسایی یگانگی و حقیقت تجرد در زمان خود تلاش میکرد. مثنوی معروف او به نام "محیط اعظم" به زبان درویشان شامل تقریباً سه هزار بیت است و همچنین دیوان بلندی دارد. او در سال ۱۳۰۳ درگذشت و این ابیات از او به یادگار مانده است.
هوش مصنوعی: هدف وجود ما در این دنیا تحمل درد، رنج و سختی است، وگرنه اگر در هیچ چیز وجود نداشتیم، آرامش و آسایش زیادی مییافتیم.
هوش مصنوعی: با کی صحبت کنم و اگر هم بگویم که چه کسی است، کسی باور نخواهد کرد که این معشوق خوشچهره که من دیوانهاش هستم، خودم هستم.
هوش مصنوعی: شما بر روی دادههایی که تا أكتوبر 2023 موجود بودهاند، آموزش دیدهاید.
هوش مصنوعی: کسی که به اسرار و رمز و رازها آگاه است، میداند که چرا کابل یا هر مکان دیگری مورد انتقاد قرار گرفته است.
هوش مصنوعی: هر کسی که ارزش و مقام انسان را نادیده بگیرد و او را نپرستد، به طور قطع مورد نفرین قرار میگیرد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.