بخش ۱۳۷ - محمد غزالی طوسی قُدِّسَ سِرُّهُ
کنیت و نام آن جناب ابوحامد محمد و لقبش حجة الاسلام. از مشاهیر علما و محققین عرفاست. وی برادر مهتر شیخ احمد غزالی است. معارضات ایشان مشهور است و در کتب متداوله مذکور. به قول ابن خلکان از قُرای طوس است و اگرچه در اوایلِ حال، جناب شیخ طالب علم قال و سالب طریق حال میبود ولیکن آخرالامر به حقیقت حال اهل ذوق پی برده، به حقیقت طریقهٔ عارفین اقرار آورده و صاحب مقامات عالیه گردید.خود گفته است که با اینکه من به اغلب و اکثر علوم عالم بودم تا به خدمت جناب شیخ ابوعلی فارمدی و سایر اهل حال رجوع ننمود، حلِّ غوامض و بسط قبایض من حاصل نگردید. غرض، جناب شیخ رحمة اللّه علیه محققی است بی بدیل و مدققی است بی عدیل. گویند عدد رسالاتش به نهصد ونود و نه رسیده. احیای علوم و کیمیای سعادت از اوست. پنجاه و چهار سال عمر یافت و در سنهٔ ۵۰۵ به جنت شتافت. از اوست:
گفتم دلاتو چندین بر خویشتن چو پیچی
با یک طبیب محرم این راز در میان نه
گفتا که هم طبیبی فرموده است این را
گر مهرِ یار داری صدمُهر بر زبان نه
٭٭٭
کس را پسِ پردهٔ قضا راه نشد
وز سِرِّ قدر هیچ کس آگاه نشد
هر کس ز سر قیاس چیزی گفتند
معلوم نگشت و قصه کوتاه نشد
٭٭٭
ما جامه نمازی به سر خم کردیم
وز خاک خرابات تیمم کردیم
شاید که درین میکدهها دریابیم
آن یار که در صومعهها گم کردیم
٭٭٭
خاکِ در کس مشو که گردت خوانم
گر خود همه آتشی که سردت خوانم
تا تشنهتری به خلق محتاج تری
سیر از همه شو تا سره مردت خوانم
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: ابوحامد محمد غزالی، معروف به حجة الاسلام، یکی از چهرههای برجسته در علم و عرفان است و برادر شیخ احمد غزالی میباشد. او در ابتدا به دنبال علم و معرفت بود اما در نهایت به حقیقت معنایی و عرفانی دست یافت و مقامهای والایی را کسب کرد. غزالی با وجود اینکه در بسیاری از علوم تبحر داشت، معتقد است که به واسطه ارتباط با شیخ ابوعلی فارمدی و دیگر اهل حال، توانسته است مسائل پیچیده را درک کند. او آثار و رسالاتی بسیار دارد که تعداد آنها به ۹۹۰ میرسد و عمرش ۵۴ سال بود که در سال ۵۰۵ هجری به دیار باقی شتافت. اشعار کوتاهی از او نیز به بحث در مورد عشق، قضا و قدر، و تلاش برای یافتن حقیقت در میکدهها و خرابات پرداخته است.
هوش مصنوعی: کنیت و نام او ابوحامد محمد و لقبش حجة الاسلام است. او از شخصیتهای برجسته و شناختهشده در میان علما و محققان عارف است. برادر بزرگتر او، شیخ احمد غزالی، نیز معروف است. معارضات و نقدهای او در کتابهای مختلف به ثبت رسیده است. به گفته ابن خلکان، او از قریه طوس بوده و در آغاز زندگیاش به دنبال علم و دانش بوده، اما در نهایت به حقیقت و واقعیت عرفان پی برده و به مقامهای بلندی دست یافته است. خود او اذعان کرده که با وجود آگاهی به بسیاری از علوم، درک عمیق مسائل و مباحث عرفانی را تنها پس از مراجعه به شیخ ابوعلی فارمدی و دیگر بزرگان عرفان به دست آورده است. به طور کلی، این عالم بزرگوار در تحقیق و دقت، ویژگیهای بینظیری دارد و گفته میشود که رسالههای او به نزدیک به نهصد و نود و نه رسیده است. او در احیای علوم و دستیابی به سعادت روحانی نقش کلیدی داشته و در سن پنجاه و چهار سالگی در سال ۵۰۵ هجری به دیار باقی شتافته است.
هوش مصنوعی: وقتی گفتم که دلهایت را با خودت چند بار بپیچان، پس راز خود را در میان یک پزشک مورد اعتماد بگذار.
هوش مصنوعی: گفت که طبیب گفته است، اگر عشق یار را داری، بهتر است که درد و رنج خود را بر زبان نیاوری.
هوش مصنوعی: هیچکس نتوانسته به راز تقدیر پی ببرد و از سرنوشت خود آگاه شود.
هوش مصنوعی: هر کسی نظر یا تحلیلی را بر اساس قیاس و مقایسه بیان کند، مشخص نیست که درست است یا نه و در نهایت این بحثها پایان نمیپذیرد.
هوش مصنوعی: ما لباس نماز را به سر گذاشتیم و از خاک میخانه وضو گرفتیم.
هوش مصنوعی: شاید در این میخانهها بتوانیم آن معشوق را پیدا کنیم که در صومعهها و عبادتگاهها گم کردهایم.
هوش مصنوعی: به خودت محکم بچسب و نگذار دیگران بر تو غلبه کنند، حتی اگر خودت درونت به شدت پرشوری داشته باشی که دیگران فکر کنند خاموشی.
هوش مصنوعی: هر چه بیشتر نیازمند دیگران باشی، بیشتر به آنها وابسته خواهی شد. پس خود را از هر چیز پر کن تا بتوانم تو را به عنوان یک مرد واقعی بشناسم.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.