بخش ۱۰۵ - علی همدانی قُدِّسَ رُوْحُهُ
وهو سیدالاجل سید علی بن شهاب الدین محمد. نسب شریفش به چند واسطه به حضرت امام همام زین العابدینؑمنتهی میشود جناب میر از دوازده سالگی سالک مسلک سلوک شد. دستِ ارادت به شیخ شرف الدین محمود عبداللّه مزدقانی مرید شیخ علاء الدوله سمنانی داد و کسب طریقت در پیش تقی الدین علی دوستی سمنانی کرد. جامع علوم ظاهر و باطن گشت. سه نوبت ربع مسکون را سیاحت نمود. گویند به صحبت هزار و چهارصد نفر از اولیاءاللّه رسید. غریبتر اینکه چهارصد تن را در یک مجلس دید. احوال و اقوالش در کتاب خلاصة المناقب مندرج است. بالاخره در ماوراءالنهر به بلایی درگذشت. نعشش را به ختلان نقل نمودند. مدت عمرش هفتاد و سه سال و وفاتش در سنهٔ ۷۸۶. از اوست:
از کنار خویش مییابم دمادم بوی یار
زان همی گیرم دمادم خویشتن را در کنار
نه میانش را کناری نه کنارش را میان
وز میان آتش عشقش نمییابم کنار
قطعه
پرسید عزیزی که علی ز اهل کجایی
گفتم به ولایات علی کز همدانم
نه زان همه دانم که ندانند علی را
من زان همدانم که علی را همه دانم
رباعی
نه دیده بود که جستجویش نکند
نه کام و زبان که گفتگویش نکند
هر دل که درو محبت او نبود
گر پیش سگ افکنند بویش نکند
٭٭٭
حاشا که ز ضرب تیر و خنجر ترسیم
وز بستن پای و خستن سر ترسیم
ما گرم روان دوزخ آشامانیم
از گفت و شنید خلق کمتر ترسیم
٭٭٭
گر بدر منیری و سما منزل تو
وز کوثر اگر سرشته باشد گل تو
گر مهر علی نباشد اندر دل تو
مسکین تو وسعیهای بی حاصل تو
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: سید علی بن شهاب الدین محمد، شخصیتی برجسته است که نسب او به امام زین العابدین میرسد. او از دوازده سالگی وارد سلوک عرفانی شد و شاگرد شیخ شرف الدین محمود عبدالله و سپس تحصیل علم را در محضر تقی الدین علی دوستی سمنانی ادامه داد. در طول زندگیش سه بار به سفرهای معنوی پرداخت و با چهارصد ولی خدا ملاقات داشت. او در ماوراءالنهر درگذشت و مدت عمرش 73 سال بود و وفاتش در سال 786 هجری قمری رخ داد. اشعار و قطعاتی از او نیز بیانگر عشق عمیق او به خدا و اهل بیت است. او در اشعارش به ذکر محبت و ارتباط خود با علی و خداوند پرداخته و تأکید بر نفی ترس از مشکلات و دردهای دنیوی دارد.
هوش مصنوعی: سید علی بن شهاب الدین محمد شخصی برجسته و صاحب نسل نیکو است که نسب او به حضرت زین العابدین میرسد. او از سن دوازده سالگی به سلوک معنوی روی آورده و تحت سرپرستی شیخ شرف الدین محمود عبداللّه مزدقانی و سپس تقی الدين علی دوستی سمنانی، به تحصیل علوم ظاهر و باطن پرداخته است. سید علی در زندگیاش سه بار به سفرهای طولانی رفته و با گروهی از اولیاء الله هم صحبت بوده است. او به طرز خاصی با چهارصد نفر از این اولیاء در یک مکان ملاقات داشته است و زندگی و آموزههای او در کتابی به نام خلاصة المناقب ثبت شده است. نهایتاً، او در ماوراءالنهر درگذشته و بدنش به ختلان منتقل شده است و عمر او به هفتاد و سه سال رسید. سال وفات او 786 هجری قمری ذکر شده است.
هوش مصنوعی: هر لحظه از کنار خودم بوی محبوبم را حس میکنم و به همین خاطر، هر آن خودم را نزدیک به او احساس میکنم.
هوش مصنوعی: در این بیت، شاعر به احساسات عمیق و پیچیدهاش اشاره میکند. او میگوید که نه میتواند درون عشق را کنار بگذارد و نه میتواند از آن دور شود. این عشق آنقدر شدید است که به رغم تلاش برای فاصله گرفتن، نمیتواند جایی برای آرامش پیدا کند و دائماً در آتش آن عشق میسوزد.
هوش مصنوعی: شخصی از من پرسید که علی، تو اهل کجایی؟ من پاسخ دادم که از سرزمین علی هستم و اهل همدانم.
هوش مصنوعی: من به خاطر این که دیگران علی (علی بن ابیطالب) را نمیشناسند، او را نمیشناسم؛ بلکه به این دلیل او را میشناسم که خودم به خوبی او را میشناسم.
هوش مصنوعی: او نه چشمش را باز کرده که به دنبال او برود، نه دلش و زبانش را که با او صحبت کند.
هوش مصنوعی: هر دلی که در آن محبت او وجود نداشته باشد، حتی اگر آن دل را به سگ هم بدهند، سگ هیچ بویی از آن نمیگیرد.
هوش مصنوعی: هرگز نمیتوان برای ترسیم و تصویرسازی از زخم تیر و خنجر استفاده کرد، و همچنین نمیتوان با بستن پا و زخمی کردن سر، تصوری از آن به دست آورد.
هوش مصنوعی: ما در دوزخ زندگی میکنیم و از صحبتها و شنیدنهای دیگران کمتر میترسیم.
هوش مصنوعی: اگر تو همچون ماه روشن باشی و آسمان منزلت باشد، و اگر گل تو از کوثر آفریده شده باشد، بیتردید زیبایی و حقیقتی بینظیر در تو نهفته است.
هوش مصنوعی: اگر محبت علی در دل تو نباشد، تو در واقع بندهای بیفایده هستی که تلاشهایت بیثمر است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.